Látky, oděvy, uniformy atd.

Moderátoři: Knecht, Raiden

Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

To je otázka. Začátek třicetileté války spousta lidí považuje ne za baroko, ale za pozdní renesanci. Jelikož přechod z jednoho období do druhého je velmi vágní není možné říct, že 31.12.1599 skončila renesance a 1.1.1600 začalo baroko, dalo by se tímto způsobem přít do alelujá. Jaký byl rozdíl mezi mušketýrem Petra Voka z Rožmberka z období vpádu Pasovských, a mušketýrem stavovského vojska z Bílé Hory? Myslím, že žádný.

S tou východní módou by mě to docela zajímalo; zatím sem na něco podobného narazil jenom u Švédů, kde vedle sebe stály švédské národní pluky vystrojené "západně", z holandských a německých manufaktur, a finské pluky (Hakkapelité) vystrojené "východně" - tedy východní oděv a šavle polského typu (a východní způsob boje s patřičnou dávkou východní krutosti :twisted: )
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Olaff »

No jo, s tym datovanim je to pravda, hehe... Ja to tak aj beriem, ale z pohladu laikov to tak je, s tym neurobis nic... Napriklad kostymy u nas sa snazime postupne smerovat prave tym smerom, aby sa dali pouzit aj na koniec 16. storocia a zaciatok 17., taky ten prelom, je to pekne... Ak sa podari, teda...

A s tou modou... Neviem, ci to fungovalo aj vo vojskach, ale toto bolo udajne zalezitostou gavalierov zapadnej Europy, skratka to bol isty cas modny hit... Takze si ides po Francuzsku a proti tebe si to vykracuje Poliak, ktory ma sablu, ale mozno s nou nevie narabat, akurat je nastrojeny tak, aby ulovil co najviac zenskych... :mrgreen:
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Nesouviselo to náhodou s tím, že Jindřich z Valois byl v letech 1573–1575 polským králem? Osobně mi to připadá jako trochu krkolomná konstrukce, ale zase na druhou stranu, kdo ví,čeho všeho byli francoužští kavalíři schopni, "aby si jich král všiml"? :badgrin:
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Olaff »

Svata pravda, hanba kosilkarom... Ja beriem, ze cloveku v tom je obcas na zdochnutie, ale ked to teplo vydrzia chalani v presivkach, tak hadam aj my sa prekoname... Jasne, niekedy napriklad scenar koselu vyzaduje, ale tak mat par rokov ako kostym koselu s kozenou vestou je dost drsne... Nastastie sa mi zda, ze sa to pomaly lepsi... V CR... U nas je to stale dost otrasne, hehe...
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Vždycky když vidím vymydlenou armádu hýřící barvami, tak mě napadá, jestli by se nějaká skupina odvážila dělat mušketýry na konci nějakého půlročního tažení - čili elegantní důstojníci (možná), ale řadoví vojáci v hadrech, špinaví, utahaní, případně přiožralí (byť to zákon o střelných zbraních zakazuje). Pokud by to navíc nebylo na louce, ale v rozbahněné oranici, tím líp :twisted:
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Olaff »

Raiden: No, ved to nie je tazke... Usijeme si kostymy, par rokov ich budeme nosit na treningy a vystupenia, tiez na vandre a vylety, nebudeme ich ani prat ani opravovat a po troch rokoch to mame hotovo... :twisted: Navyse, pripite vojsko sa da zahrat, nemusi byt nutne opite realne... Potom uz len dobre nacasovat pocasie na akciu a ide to...

Sakra, len to asi nepridu divaci...:D

Inak, na Bielej Hore vlani bol jeden borec v zenskych satach (mal aj muzsky odev, niekde som ho v nom videl) a bojoval aj priamo v bitke... Akurat sa na neho zniesla riadna davka kritiky, pricom kdesi su zmienky o tom, ze poriadne zbedaceni vojaci sa odievali aj do zenskych odevov... No, zase je pravda, ze na Bielej Hore boli v skutocnosti asi este celkom tie armady vo forme... :mrgreen: Ale vyzeralo to dost doooobre, aj ked ja by som sa asi na to neodvazil... Ale premyslal som o tom, urobit si nieco ako poncho z deky a to natiahnut cez koselu ako nudzovku, v pase previazat povrazom, nohy zabalit do onuci... Ale to asi ozaj len na specialne zameranom predstaveni, neviem, ci by to divak pochopil, keby sa tam takych supakov motalo 200...:D

Gordon: Ozaj, si mi neodpovedal na tie gombiky, co som sa pytal vyssie... :wink:
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

vojáci v ženských šatech jsou celkem často zmiňovaná záležitost. Když se uniforma rozpadla a nová nebyla, tak brali co bylo. Takže tohle je naprosto legitimní a historicky doložené.
Mimochodem - oni i žádní vojáci na tažení nebyli jak ze škatulky; vzpomínám na vtip od Billa Mauldina, který za WW2 vyšel ve Stars and Stripes (a v 90. letech u nás v jeho knize Na frontu), kde dva vojáci vysvětlujou vesničanům, aby se jich nebáli, protože jsou vojáci :twisted:

Ono něco jiného je historicé vědomí a historické povědomí - kolik lidí si dddneška představuje např. rané Slovany v kůžích a se sekeromlatem v ruce, jak je maloval Mikoláš Aleš? Asi nelze očekávat, že průměrný člověk, který vezme rodinu v neděli "na mušketýry", pochopí, že ten babochlap není nějaký exot, ale postava historicky věrnější než vypulírovaný mušketýr jak od Dumase.
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Olaff »

Tak mi inak napada, nemate asi nejaky "standardny" rozmer velitelskej serpy? Mam jednu pozicanu, ale ma 5 metrov a 40 cm na sirku... A mne sa to zda akosi privela...
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Já mám šerpu třímetrovou při šířce cca 20 cm a je to akorát; pochybuji, že nějaké standarty v tomhle směru vůbec existovaly.
Doktor

Příspěvek od Doktor »

Pravda je ta, že některé předměty z let 1610-1620 už odpovídají baroku, myslím, ale že třicítka vývoj trochu zabrzdila a VRCHOLNÉ baroko které jsem zmiňoval podle mě přichází až po ní a plynule přejde někdy po r. 1700, odhaduji tak 1720 do rokoka. Usuzuji tak podle obrazů Marie Terezie, která je coby vládkyně dobře zdokumentována. Rokoko přirozeně vrcholí králem slunce a Marií Antonietou, aby doslova ze dne na den skončilo a přišel empír.