Štíty

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Konečně jsem sehnal článek Yrtana o štítech z úzení Litvy v SA.
Štít byl nalezen spolu s dalšími předměty při těžbe Tirského rašeleniště na JZ Litvy v r.1936.
Kulatý štít byl zhotoven z jedlových prkének z obou stran (z vnějšku)pokrytý kůží. Mezi destičky a kůži byla vložena slisovaná tráva (starší literatura uvádí lipové lýko, což je podle Yrtana chyba).Průměr štítu 85,5 cm, tloušťka destiček 0,6 cm, průměr otvoru pro umbo - 11,5 cm.
Kůže byly přišitá po okraji štítu a jeho středem(osou).
Ve středu štítu chránil ruku dřevěný umbon ve tvaru polokoule s obrubou. V obrubě bylo 14 otvorů pro nýty. Délka umba -13,1 cm, šířka - 10,5 cm. Na umbu a kůži štítu byly zaznamenány stopy úderů.
Obrázek
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

To je konečně super podrobná informace, není tam ještě něco k úchopu?
A ta dřevěná puklice už nebyla krytá kůží - popřípadě druh dřeva u puklice?
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

To lesklé uprostřed je dřevo? Čím to drží?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Pampaliny:Právě druh dřeva puklice a´úchop tam řešený není - bohužel. Co se týká pokrytí umba kůží, z kontextu jsem pochopil, že kryté kůží nebylo, taky síla toho umba nebyla posána.
Had: Dával tam i tu trávu?
Jinak při takové velikosti štítu, je řešení pokrytí kůží ze dvou polovin v našich podmínkách ideální. Např. min.týden jsem nemohl na svuj 75 cm štít najít v Jablůnce(KUMO) odpovídající velikost surovky, takže budu dělat ze dvou polovin taky.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

ten obr. vlevo je originál, vpravo je replika. V textu je uvedeno. co jsem už psal:V obrubě umba 14 otvorů pro nýty.
Z jakého materiálu byly nýty už není řečeno, nebo se snad nezachovaly?
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Moment, vždyť já ten nález vlastně znám! Je to opravdu ze dřeva. Takže kdo má puklici ze dřeva, dělá vikingy :) Je to tohle a konkrétně toto.
Hřebíky se prý nezachovaly.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Už dříve mne Frenk upozornil na to, že to není Vikingský štít ale sslovanský :wink:
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

No ta JZ oblast Litvy byla osídlena jak Vikoši tak Slovany, je s podivem, že některé analogie od nás se dost často nalézají ve Višněvu/jinak Viskiauten(vikinsko-slovanská emporie), mam pocit , že i boleslavoských denárů tam je nalezeno habakuk.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Vzhledem k tomu, že to na něm nebylo napsáno, lze jen usuzovat. Beatson v něm nachází paralelu ke štítům z Gokstatu, Yrtan (sám slovan:-) nevím, ale mám pocit, že na základě dřevěné puklice paralelu ke slovanskému štítu z Gross Radenu. Což je do Litvy co by kamenem dohodil. :)
Naposledy upravil(a) Kain dne pon 26. bře, 2007 9:57, celkem upraveno 1 x.

Pravoslav, Orcae Ita
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Doprovodné nálezy byly tuším místní provenience, tak bych se víc přikláněl k těm slovanům.