Prima, moc děkuju - odkud to máš? Myslím tu fotku?
Jinak ale výjevy podobných typů přileb z 12.st. jsou poměrně časté. Některé mají zvon zahrocený jako tady, některé mají zvon spíše prohnutý a mírně zahnutý dopředu. Mám dojem že jsem to zahlédl i na nějaké iluminaci z konce 11.st. ale ruku do ohně bych za to nedal. Většina, které jsem měl možnost vidět pochází až z druhé poloviny 12.st. nebo počátku 13.st.
Přilby raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Sidney
- Stálý přispěvatel

Ty fotky jsou z Tože Fora, lepší jsem nenašel, zkoušel jsem to i přes Google, ale nic. Určitě bude něco na bulharských stránkách /nalezeno v Bulharsku a leží někde v Bulharsku v muzeu/, ale jazyková bariéra to poněkud ztěžuje. jestli někdo umí Bulharsky, má možnost. Každopádně kdybych chtěl přilbu na 12. st., šel bych do téhle, neb se mi velmi líbí.
-
Kain
- Stálý přispěvatel

Ta tulejka je zespodu ucpaná? Nemohla sloužit k uchycení masky, barmice, zasunutého nebo posuvného nánosníku?
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Sidney
- Stálý přispěvatel

-
Volkolak
-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Bobr
- Stálý přispěvatel

never tomu! Mosaz se hodi uplne stejne. Pojmy mosaz i bronz jsou z tohoto pohledu moderni a slitiny medi, ktere nasi archeologove oznacuji za bronz (ale anglicane trefneji jako copper alloy) mohou obsahovat jak cin (dnes bronz) tak i zinek (dnes mosaz) ale i olovo.
Nevim o zadne prilbe ze raneho stredoveku podobne te na obrazku. Je treba definovat nejen obdobi ale i pojem LH. Do pojeti nekterych jednotlivcu, kteri rikaji ze delaji LH se to jiste vejde. Ja bych si to neporidi protoze je to pravdepodobne varene modernimi metodami.
Nevim o zadne prilbe ze raneho stredoveku podobne te na obrazku. Je treba definovat nejen obdobi ale i pojem LH. Do pojeti nekterych jednotlivcu, kteri rikaji ze delaji LH se to jiste vejde. Ja bych si to neporidi protoze je to pravdepodobne varene modernimi metodami.
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Přesně tak - obvykle se uvádí že jde o "slitiny mědi". Ta škála je dost široká a složení všech možných prvků se v podstatě dost volně mění zřejmě podle potřeby a podle dostupnosti materiálu kovolitce - jejich vzájemným poměrem lze ovlivňovat jak mechanické vlastnosti tak výslednou barvu.
Nicméně už ve starověku máme doloženy slitiny, které by víceméně snesly i dnešní označení "mosaz" nebo přinejmenším mají vysoký obsah zinku což ovšem býval problém, protože zinek sám se získává dost pracnou metodou - viz. http://www.curiavitkov.cz/prace53.html. Mosaz tak máme vedle bronzu doloženu jak jako zdobící prvky tak v některých případech i jako pájku.
Takže s tímhle bych si jak říká Bobr skutečně hlavu nelámal. Jinak já bych si to asi nepořídil, protože to čistě ve mně evokuje představu "levnější variace na svatováclavskou přilbu", ale na druhou stranu nikoho v takové přilbě bych z naší bitvy nevyhodil.
Nicméně už ve starověku máme doloženy slitiny, které by víceméně snesly i dnešní označení "mosaz" nebo přinejmenším mají vysoký obsah zinku což ovšem býval problém, protože zinek sám se získává dost pracnou metodou - viz. http://www.curiavitkov.cz/prace53.html. Mosaz tak máme vedle bronzu doloženu jak jako zdobící prvky tak v některých případech i jako pájku.
Takže s tímhle bych si jak říká Bobr skutečně hlavu nelámal. Jinak já bych si to asi nepořídil, protože to čistě ve mně evokuje představu "levnější variace na svatováclavskou přilbu", ale na druhou stranu nikoho v takové přilbě bych z naší bitvy nevyhodil.
Naposledy upravil(a) Wothan dne ned 25. bře, 2007 19:54, celkem upraveno 1 x.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.