Šperky, ozdoby, drobné doplňky

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

rekl bych ze organickym materialem nic nezkazis, kdyztak me opravte... ale kousek rohoviny, nebo dreva... vymysli to tak aby to drzelo...
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Dobrá inspirace viz typologie a fotky spon:

http://www.scheibenfibeln.de/

V tomto případě se jedná o spony na principu dnešního spínacího špendlíku, ale když si takovou Kreuzfibel uděláš z kosti na způsob knoflíku tak nic proti.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Ozzy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ozzy »

abaddon píše:rekl bych ze organickym materialem nic nezkazis, kdyztak me opravte... ale kousek rohoviny, nebo dreva... vymysli to tak aby to drzelo...
&
Boza píše:Dobrá inspirace viz typologie a fotky spon:

http://www.scheibenfibeln.de/

V tomto případě se jedná o spony na principu dnešního spínacího špendlíku, ale když si takovou Kreuzfibel uděláš z kosti na způsob knoflíku tak nic proti.
Díík... Ty německé stránky budou chtít ještě trochu času na prostudování, ale myslím, že todle by mohlo jít.
Life is only dream on the way to death...
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Hmm, musím poopravit svoje předchozí vyjádření "nic proti".

Jde o to že jsem prohledal (hledajíce něco na zapínání pláště) kde co a žádnou RS brož, sponu nebo fibulu z jiných materiálů než železo, bronz, stříbro, zlato jsem nenašel. Ještě se podívám do Encyklopedie slovanské archeologie, jestli tam něco není, ale moc tomu nedávám.

Skoro se teď kloním k názoru že pokud měla spona něco vydržet a zároveň svého majitele/majitelku reprezentovat, tak z materiálu viz výše. Pokud tyhle materiály nemám k dispozici, zvolil bych šňůrku/stuhu provlečenou dírkami v plášti. Je to praktické a navíc se dotažení cípu dá do jisté míry regulovat.

Jinak pár obrázků kde je vidět systém takové diskové spony:

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Všechno jsou to reálné artefakty, URL viz http://poetspol.web4u.cz/other/spony/_src.txt
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Nevíte někdo, jaké nerosty, polodrahokamy a drahokamy se nalezly na VM špercích, případně na jakých a jejich četnost? Je na to nějaká studie?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Je to dost raritka ale pár jich je, zkus Hrubého, Dostála a SBM.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Ach jo. Někteří lidé se nepoučí. Já nechci slyšet, že si to mám najít sám, to umím taky. Ale je to celkem speciální a úzké téma a myslel jsem, jestli se o to někdo nezajímal, není o tom studie atd. Fotka v knížce s popiskem "velkomoravský prsten s polodrahokamem" je mi na prd.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Ivan Mrázek: Drahé kameny ve středověku Moravy a Slezska, Moravské zemské museum, Brno 2000.

Mám, zastav se.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Knecht píše:Ivan Mrázek: Drahé kameny ve středověku Moravy a Slezska, Moravské zemské museum, Brno 2000.
Knihu muzu taky doporucit. Po gemologicke strance je udelana pekne.

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Visigótská opasková přezka z 5.-6. st. zdobená technikou cloisonné vč. nákresu konstrukce

Přezka z The Metropolitan muzeum of art New York

Obrázek

Přezka z Antique.com zepředu

Obrázek

Přezka z Antique.com zezadu

Obrázek

...a schéma konstrukce

Obrázek