Melkele, díky za radu, neb čtení je dobrá věc - třeba k tomu, že je třeba přečíst i úvod, kde jsem napsal "
mám pocit" a nepředkládal jsem to zde jako nějaké konečné tvrzení o které se lze opřít. Přesto děkuji za poskytnuté informace (a sypu si popel na hlavu), protože je pravdou, že mi stačilo použít google a nemusel jsem se tu zbytečně rozepisovat.
K tomu křížení ČSLA - ty informace mám od vojcla, náhodné setkání atd. Prý k tomu vyšla i kniha (brožura) o tom, že kříženci měli různé vady (mimojiné blbě postavené tlapy) a byli neposlušní. Je to složitá a dávná informace (a možná i zmatená zdrojem), proto jsem ji pro zkrácení uvedl tím, že "mám pocit". Jak vidno - čas vysvětlováním jsem nakonec stejně neušetřil
Např. zde (což pánové jistě znají) je to vyvracováno -
http://jatars.blog.cz/0701/historie-plemene
Křížení v přírodě: Pes a vlk se samozřejmě kříží, ale nebude to nějak časté Pes a vlk jsou primárně nepřáteli a za cca 100 000 let se pes i specificky vydiverzifikoval. I když sexuální pud je sexuální pud.
a) tam kde se vlci a psi potkávají často, to problémy téměř nečiní -např. RUMUNSKO- (narozdíl např. od křížení koček domácích a divokých, které je považováno za vážný problém (např. i na Slovensku) vážně ohrožující genofond Felis silvestris
b) sice spekulace, ale myslím si, že primárně by byly takoví křížení potomci vybiti - jako nežádoucí geny.
1) Proto hovoří cíl psa šlechtit tak, aby se vlku nepodobal (u ovčáku to víme jistě)
2) Druhá spekulace: U F1 a F2 generace prý často převládají vlčí povahové a fenotypové rysy (viz. článek nahoře). Není předpoklad pochopení principu šlechtění tak, aby někdo šlechtil se záměrem, že využije až třetí generaci.
Můj názor:
Osobně bych vlka/vlčáka do seznamu "povolených plemen" na RS akce nepřijal. A pokud by takový seznam vznikal, přimlouval bych se přinejmenším pro plemena téměř vizuálně totožné s vlkem karpatským, který se přeci jen vizuálně (trochu) odlišuje od typického vlčáka. Ovšem i tak si nedovedu představit akci, kde by bylo třeba 5 vlčáků.
Ještě k těm vlkům: moje sestřenice má celou smečku (sice polárních, kteří jsou teda krásnější

) a jednu dobu jsem vlka zvažoval taky (samozřejmě c.l.l.), vzdal jsem ho protože má nejen specifické vlastnosti chování, ale taky protože jsem jej nepovažoval za vhodného na (RS) akce a nemohl bych ho tak brát sebou.
Ufff. A to jsem dnes nic psát nechtěl.