Nikde tu helmu nevydávám za velomoravskou, je to jen možná alternativa. Na franských iluminacích není tenhle typ helmy nijak raritní.
Přijde mi jako větší zlo mít zbroje z daleko vzdálenějších analogií a tím spíš, že zbroje z VM máme. To je ale do jiné debaty.
Přilby raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Neřeším Müschovu helmu, ale tento typ helmy u VM ozbrojence, už proto, že Müschu neznám. Jestliže je to ve franském prostředí častý typ, měly by být nálezy alespoň z franského území. Jestliže nejsou, není co řešit. Nenapadám Müschu, ale je to podle mě nevhodný příklad.
Debatu nad touto helmou bych ukončil, protože se začíná dostávat do osobního napadání a to nechci.
Závěrem beru odpověď na svůj první dotaz ohledně ní: Je to helma netypická, za určitých podmínek je možná u franského těžkooděnce, u VM těžkooděnce silně spekulatyvní. U obou však materiálně nepodložená, přičemž se ve stejné době objevijí kónické přilby, které jsou doložené nálezi i četnými iluminacemi.
Ať si z toho veme každý to své.
Debatu nad touto helmou bych ukončil, protože se začíná dostávat do osobního napadání a to nechci.
Závěrem beru odpověď na svůj první dotaz ohledně ní: Je to helma netypická, za určitých podmínek je možná u franského těžkooděnce, u VM těžkooděnce silně spekulatyvní. U obou však materiálně nepodložená, přičemž se ve stejné době objevijí kónické přilby, které jsou doložené nálezi i četnými iluminacemi.
Ať si z toho veme každý to své.
Vítězství nebo smrt!
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Site Admin
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
No ona přinejmenším jedna je. Ale nesmí se o ní mluvit...Müscha píše:To bude taky tím, že z VM s jistotou žádná helma není a k těm analogiím holt jít musíme. Zbroje máme, tam je to snazší, ale helma holt není.
Chápu, že je to z pohledu ostatních příspěvek na dvě věci, samotného mě to pěkně štve, ale jednou jsem to slíbil, takže k ní víc neřeknu...
-
- Stálý přispěvatel