Osetreni kozesin/kuze

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Pavel
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

.

Post by Pavel »

Zdravím, nedávno jsem dostal krabici od banánů plnou jelenice(vyčiněný), ale některý kousky už byly "chycený" plísní.Dá se to z toho nějak dostat?Dík
Go n-éirí an bóthar leat!
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Mokohtavenotaxe »

Záleží na tom, jak je ta jelenice vyčiněná. Pokud je to obyčejná chemická ze Solnice, tak tu klidně vyper. Tedy v ruce, v teplé (ale ne horké) vodě, Používám na to mýdlo s jelenem a rejžák.
Pak ji ale musíš na něco vypnout, aby jsi ji měl k něčemu. Někdo to nabouchá na vrata od stodoly, já v paneláku to natluču na dřevěnou desku přiměřené velikosti a nechám uschnout.
Když je suchá dostatečně (i uvnitř) tak jí sundám a mnutím ti uvedu do původního vláčného stavu.
Tímto způsobem si čistím i celé kožené oděvy, ale používám na ně hodně kvalitní useň. Na takovou tu žvejkačku z drogerie bych to asi nedoporučoval. :wink:
Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Dano »

Ahojte, potrebujem poradit, ci niekto viete ako je mozne ako tak zachranit asi 20 rocnu kozusinu, vyrobenu chemicky, ktora sa pri troche usilia da trhat v rukach. mam to len premazat? co s tym? Dakujem.
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Spící Medvěd »

Nejlépe odložit na klidné místo a nechat dožít. Pokud se kožešina začíná chovat jako papír, tzn. trhá se i při letmém dotyku je to v p...li. Zatím se mi nepovedlo takovou kožešinu oživit. Pokud někdo ví jak na to má u mne minimálně panáka.
Pak je tu ještě jedno ne LH řešení , nasurovo jí podlepit.
Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Dano »

budem to musiet nejako vymyslet. nad podlepenim som rozmyslal, este ju ale musim trochu zvlacnit, aby nebola taka neohybna...
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

berana v tomhle stavu jsem věnoval psovi (k jeho nemalému nadšení). Zachraňovat to podle mě nestojí za to - výsledek neodpovídá vynaložeé námaze
Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Dano »

je to medved....
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Mokohtavenotaxe »

Taky jednoho mám,* a hodlám ho podlepit látkou a zaretušovat to jako že je to na té látce našité.
Záleží ale na tom zda je to pro tvé oživování vhodné. My indáni jsme to dělali. Konkrétně toho medvěda mám 100% doloženého.

* Ti medvědi tohle dělají s oblibou, je to dané zase strukturou kůže. V žádné případě nedoporučuji mastit či voskovat. Po takovéto aplikaci je můj medvídek ještě horší!
tom111
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by tom111 »

Teď v srpnu jsem se byl podívat za klukama na táboření a jednomu se rosypal byzon(protože tři noci pršelo)A vyřešil to tím že celou kůži podšil mozkem činěnou jelenicí(lajk by si ničeho nevšiml) :lol:
myslím říť jako řiď ,ne řiť jako řiť
tom111
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by tom111 »

jo ten byzon byl chemka
myslím říť jako řiď ,ne řiť jako řiť