Využití psů v boji a běžném životě

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

nebo by na to slo jit opacne... vytipovat nejaka plemena, ktera mohla byt pouzivana k hlidani nebo k lovu, na hrani si ho pravdepodobne porizoval malokdo (myslim ze Egypt, mozna ten Rim) a pak dohledat neco o historii konkretniho plemene, vetsinou to na webu ruzny chovatele a fandove tech plemen mivaji... a takhle jit postupne zpatky do historie... i kdyz rasy a slechteni v dnesnim pojeti jsou spis relativne novodobe zalezitosti...
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

já plemena studoval při výběru psa, kterého si pořídíme. Chystal jsem se napsat článek, ale předně nemám načteny dostatek pramenů (neb je to i docela bída), nemám dosttek osteologických podkladů (málokdo čokly publikuje, a hlavně nemám čas to napsat. :-X
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Pokud by někdo z pléna měl nějakej link o psech v barokní Evropě - konkrétně mě zajímá dalmatin coby kočárovej pes - byl bych povděčen. Sice jsem zapátral, ale zatím nijak vehementně.
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Métá?xestse Ohnéssese »

A vy mi ji pak roztrhate na kousky :oops:
Az ji budu mit, tak ji poslu...
Předpokládám, že budeš psát jen o Evropě, nebo chceš zabrousit i do Nového světa?
Tam to bude s literaturou horší. A bude hodně záležet na oblastech a období.
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Viktorie
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Viktorie »

Pokud chceš tip na konkrétní plemeno - zkus se podívat na Cane Corso, pokud se fatálně nepletu, je to velmi staré plemeno, které je vidět i v bojových postrojích na středověkých dřevorytech (nemám u sebe teď přesnější dataci ani odkud ty dřevoryty jsou - jsou tam zajímavé výjevy - např. pes v postroji s přidělaným košem na žhavé uhlíky na zádech, jehož účelem bylo podbíhat v bitvě pod koňmi, plašit je a shazovat tak jezdce - tedy alespoň tak pravil komentář v knize o využití psů v historii :-) .

Ad ten obojek na vystavě v Brně - dost mě to překvapilo, ale je to úplně standardní "ostnáč" používaný i dnes na většině cvičáků.
Viktorie
Alexandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Alexandr »

Zdravím,
mám někde krátký článek o využívání psů v antickém válečnictví:

Forster, E. S.: Dogs in Ancient Warfare, Greece and Rome 10, 1941, s. 114-117.

Na požádání mohu poskytnout. Zájemci nechť mi pošlou SZ s emailovou adresou.

EDIT: Teď jsem to zlehka přejel zrakem, o psech (hl. loveckých) píše údajně podrobněji Xenofón ve svém spisu Kynégetikos - v češtině bylo vydáno v Arriános - Xenofón: O lovu v době antické, Brno, 1926. (týká se samozřejmě antiky, respektive antického Řecka)

S pozdravem
Saša
Zuzka
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Zuzka »

Métá?xestse Ohnéssese wrote:Předpokládám, že budeš psát jen o Evropě, nebo chceš zabrousit i do Nového světa?
Tam to bude s literaturou horší. A bude hodně záležet na oblastech a období.
Ja si vystacim s Evropou.
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by narvek »

teď jsem si vzpomněl: Gaston Foix:The book of the hunt namátkou: http://www.adopt-a-greyhound.org/Gallery/2phoebus1.html

http://www.omifacsimiles.com/brochures/images/phoeb.pdf

http://www.iluminace.wu.cz/download.htm (díky Müsho;)

snad jsem pomoh
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Zuzka
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Zuzka »

Diky moc vsem, uz jsem neco malo napsala, mam to mit hotove za tri tydny, tak uz si budu ujasnovat jen nejake detaily. Nevite nahodou kolik tak merila v kohoutku Asyrská doga? Docetla jsem se, ze Asyrane (nekdy v roce 669-630 pr.n.l.) kupovali psy z Babylonie, pozdeji se jim zacalo rikat Asyrska doga, na iluminacich a ruznych obrazcich je doga vyobrazena k pasu cloveka, obcas ale i mnohem vetsi, tak si nedokazu predstavit, kolik tak asi merila a vazila.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Už to tu někde psal Rabi, ale jako docela bomba věc je nález čelisti chrta z VM na Chotěbuzi. Bližší informace budeme mít časem.