Zbraně raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Korunovační meč zv. svatováclavský – skutečná památka na sv. Václava?
30. 1. 2007, úterý, od 17 hodin
PhDr. Milena Bravermanová
Korunovační meč zv. svatováclavský byl od počátku 20. století považován za gotickou zbraň zhotovenou ke korunovaci Karla IV. Tomu však neodpovídá rozbor písemných pramenů, z nichž vyplývá, že meč musel být starší. Oddělení uměleckých sbírek SPH proto nedávno nechalo vyhotovit odborné posudky. Ukázalo se, že na čepeli meče v místě, kde byl posléze vypilován křížek, se nachází zbytek značky provedené technikou svářkového damasku. Tato technologie se používala nejdéle do 11. století. Čepel tedy možná kdysi skutečně patřila sv. Václavu. Společně s přilbou a zbrojí, též dochovaných a v současné době vystavených v Příběhu Pražského hradu, ji tak lze počítat mezi nejstarší památky připisované českému patronovi. Křišťálová hlavice a záštita jsou zřejmě z 13. století, nejpozději od Karla IV. se meč prokazatelně používal při korunovačních obřadech.
http://www.pribeh-hradu.cz/index.php?sec=8
30. 1. 2007, úterý, od 17 hodin
PhDr. Milena Bravermanová
Korunovační meč zv. svatováclavský byl od počátku 20. století považován za gotickou zbraň zhotovenou ke korunovaci Karla IV. Tomu však neodpovídá rozbor písemných pramenů, z nichž vyplývá, že meč musel být starší. Oddělení uměleckých sbírek SPH proto nedávno nechalo vyhotovit odborné posudky. Ukázalo se, že na čepeli meče v místě, kde byl posléze vypilován křížek, se nachází zbytek značky provedené technikou svářkového damasku. Tato technologie se používala nejdéle do 11. století. Čepel tedy možná kdysi skutečně patřila sv. Václavu. Společně s přilbou a zbrojí, též dochovaných a v současné době vystavených v Příběhu Pražského hradu, ji tak lze počítat mezi nejstarší památky připisované českému patronovi. Křišťálová hlavice a záštita jsou zřejmě z 13. století, nejpozději od Karla IV. se meč prokazatelně používal při korunovačních obřadech.
http://www.pribeh-hradu.cz/index.php?sec=8
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
S Phdr. Bravermanovou jsem měl na toto téma asi 2 hodinovou diskusi na konferenci AH v Bardějově. "Něco"se objevilo v místě křížku na rtg, Bárta potom dělal nábrus a byl tam zbytek značky omega . Když jsem jí potom vysvětloval, že to může být už 9.stol., tak z toho byla docela paf a já taky. Myslím, že vyskyt těchto značek nejde podle Geibiga nad pol.10.stol., takže to v klidu to mohl být Václavův meč. Fakt je ten, že tato technika značek ze svářkového damašku se používala do půlky stol.11., takže by mohl být současný taky s přilbou, což by mohlo taky být zajímavé z hlediska razantní propagace kultu sv.Václava Břetislavem a vytvoření jakychsi památek,třeba z kořisti z r.1038(9), což je ovšem hodně hypotetická teorie. Tady bude hrát zásadní roli asi precizace chronologie značek omega(některé chronologické závěry geibiga mi moc neštimují), což bude asi trochu problém.
Naznačil jse jí taky řešení délky a tvaru trnu, tak su docela zvědavý a na přednášku rozhodně půjdu.
Naznačil jse jí taky řešení délky a tvaru trnu, tak su docela zvědavý a na přednášku rozhodně půjdu.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Musím se pochlubit přírůstkem - replika palcátu podle nálezu z Německa z 12.st. Tenhle nebo podobný typ ale známe z většího počtu nálezů od 12.st. výše prakticky od Anglie po Rusko.

Zvláštní je na tom fakt že otvor v hlavici byl poměrně úzký. řešil jsem s kovářem nasazení topora a vyrobil dvě řešení - jedno s nasazením odspodu a klínkem z čela a druhé, které vidíte na obrázku, nasazené podobně jako topora slovanských sekerek, proto že jsem měl reálnou obavu z toho že se ta hlavice uvolní a uletí, což by mohlo být dost nepříjemné. Nicméně nikde jsem nenašel palcát se zbytky zasazeného topora ze kterého by se dala rekonstruovat tahle část - nenarazil jste někdy někde na něco podobného? Z Anglie máme ty odlévané měděné a bronzové palcáty, které mají neprůchodnou hlavici (budeme odlévat v létě), tam je nasazení jasné - navíc dole na objímce pod kulovou hlavou je otvor pro pojistný hřeb. Ale u těhlech si nejsem jistý - mám teď toporo relativně tenké, takže úchop se musel zesílit kůží, taky mám trochu strach z toho co to vydrží, ale přijde mi to pořád bezpečnější než řešení s klínkem.

Zvláštní je na tom fakt že otvor v hlavici byl poměrně úzký. řešil jsem s kovářem nasazení topora a vyrobil dvě řešení - jedno s nasazením odspodu a klínkem z čela a druhé, které vidíte na obrázku, nasazené podobně jako topora slovanských sekerek, proto že jsem měl reálnou obavu z toho že se ta hlavice uvolní a uletí, což by mohlo být dost nepříjemné. Nicméně nikde jsem nenašel palcát se zbytky zasazeného topora ze kterého by se dala rekonstruovat tahle část - nenarazil jste někdy někde na něco podobného? Z Anglie máme ty odlévané měděné a bronzové palcáty, které mají neprůchodnou hlavici (budeme odlévat v létě), tam je nasazení jasné - navíc dole na objímce pod kulovou hlavou je otvor pro pojistný hřeb. Ale u těhlech si nejsem jistý - mám teď toporo relativně tenké, takže úchop se musel zesílit kůží, taky mám trochu strach z toho co to vydrží, ale přijde mi to pořád bezpečnější než řešení s klínkem.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
Tedy na východě byla ta "bulawa" spíše odznakem postavení než primárně zbraní, stejně tak baculum u normanů (co jsem viděl, byl to takový nepříliš hezký klacek). Je tedy možné, že slabá tyč nevadila, neboť s tím nikdo nikoho nemlátil.
Bakulum z tapisérie, má ho Vilém:

A tady druhé, biskup Odo:

Bakulum z tapisérie, má ho Vilém:

A tady druhé, biskup Odo:

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Tohle není baculum - když si projdeš třeba zrovna tu výšivku najdeš tam skutečné palcáty s hlavicí nasazenou na dřevěném toporu. Jsou vesměs rozmístěné v prostoru takže buď leží na zemi nebo letí což se nedá při stylizaci a 2D pohledu poznat.
Tenhle palcát je z Německa a originál byl dost jetý, zřejmě používaný, současný stav byl ale asi i dílem koroze. Podle mne zdaleka nešlo jen o čestné symboly úřadu/postavení/hodnosti (což se nevylučuje) ale o plnohodnotné zbraně. Ta zbraň má velmi dobré vlastnosti, ovládá se stejně dobře jako ty slovanské sekerky, které jsem už vzpomínal a zabít nebo vyřadit něčím takovým oděnce lze nepoměrně snáz než mečem.
Tenhle palcát je z Německa a originál byl dost jetý, zřejmě používaný, současný stav byl ale asi i dílem koroze. Podle mne zdaleka nešlo jen o čestné symboly úřadu/postavení/hodnosti (což se nevylučuje) ale o plnohodnotné zbraně. Ta zbraň má velmi dobré vlastnosti, ovládá se stejně dobře jako ty slovanské sekerky, které jsem už vzpomínal a zabít nebo vyřadit něčím takovým oděnce lze nepoměrně snáz než mečem.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
Tenká násada - podle mých zkušeností je i velmi tenká tyčka z šípku velice pevná a odolná proti zlomení. Jedinou nevýhodou je, že jak vysychá, podélně rozpraská, takže u takovéto relativně hóch zbraně by se pak musela nějak zakrýt - třeba potáhnout kůží.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
Tady bych hledal analogii v kamenickém kladivu.
Kdo ho viděl, ví na jak absurdně tenké násadce je nasazené (stejným způsobem jako palcát).
Používá se větev, nikoli klasické topůrko, jasanová, vrbová atd.
Důvod je nasnadě - žere to vibrace při nárazu. Pokud normální palicí dáte pořádnou prdu do šutru, vaše ruce to rozhodně pocítí a příště už to neuděláte. S paličkou na pružné násadě neucítíte nic.
Domnívám se tedy, že by to mělo být na násadě, která je alespon´trochu pružná, zašití např jasanové větve do surovky jak navrhuje Knecht by zrovna bylo účinné.
J.
Kdo ho viděl, ví na jak absurdně tenké násadce je nasazené (stejným způsobem jako palcát).
Používá se větev, nikoli klasické topůrko, jasanová, vrbová atd.
Důvod je nasnadě - žere to vibrace při nárazu. Pokud normální palicí dáte pořádnou prdu do šutru, vaše ruce to rozhodně pocítí a příště už to neuděláte. S paličkou na pružné násadě neucítíte nic.
Domnívám se tedy, že by to mělo být na násadě, která je alespon´trochu pružná, zašití např jasanové větve do surovky jak navrhuje Knecht by zrovna bylo účinné.
J.
Naposledy upravil(a) hawkwind dne stř 14. úno, 2007 19:20, celkem upraveno 1 x.