Křesadla a křesání

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Volkolak

Post by Volkolak »

Rozhodně je lepší cokoliv jiného než křesadlo od Pinta, protože na jejich křesadlech, co jsem viděl, jdou vidět rozkované drážky pilníku :roll:. Moc pěkně to potom nevypadá.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by hawkwind »

Staré pilníky, které se nechají kovat jsou tak jako tak z materiálu 19191, z moderních to nejde, protože je to nějaká průmyslova uhličená měká sračka a při kování se rozpadá.

J.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Gordon: Díky, pokud by byl nějaký pyrit, určitě bych měl zájem. Vytloukl jsem pár poměrně čistých kousků z uhlí, ale rychle se rozpadaly - tak na tři výstřely. A krystalického je na to škoda..no a nic mezi tím jsem nesehnal. Jinak pazourku mám dost, dík.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Volkolak

Post by Volkolak »

To mi je celkem jedno, ať si to klidně kovou z pilníku, ale chtěl jsem tím poukázat na to, že to moc pěkně nevydapá, když tam jsou vidět sploštělé drážky pilníku :wink: .
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Jasně - je to odfláknuté - máš pravdu.
Jinak ale ze starých pilníků se skutečně ocílky dělali - čili je to docela LH :wink:
Joe M.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

drážky jdou v pohodě zbrousit, jenom nechápu jak se při kování 19191 může matroš rozpadat, jedině když je velká kovací teplota , to je ovšem potom pochopitelné..
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Je to prostě sice tvrdý, ale křehký. A chce to kovářskou zručnost. Ta se vyčíst nedá :badgrin:
Joe M.
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Begbie »

frenk wrote:drážky jdou v pohodě zbrousit, jenom nechápu jak se při kování 19191 může matroš rozpadat, jedině když je velká kovací teplota , to je ovšem potom pochopitelné..
ty nové pilníky jsou z něčeho jiného
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
robur
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by robur »

nove pilníky sou z 19422 (RCR1-2) ktera je ješte tvrzena takže se pri kovaní roypada lepe řeceno není kovatelna to je stejne jako ze sekerami ty uz se taky nekovou ale jen brousí
KRAK
Nováček
Nováček

pazourkove lokality

Post by KRAK »

Pokud se nekomu nechce jezdit na Rujanu, znam v nasich koncinach svkostne lokality na prvotridni pazourky vznikle patrne hydrotermalni cestou. Jmena lokalit zde umyslne nebudu jmenovat, nebot bych treba nekoho mohl motivovat pro jejich "prumyslovou" exploataci :) Jejich jmena poslu skokromou zpravou "osvedcenym" jmenum, resp. zdejsim drbnam :) anebo za uplatek (dovoz techto pazourku az pred muj barak).