Velká Morava

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Iluminace jsou malby v knihách, ale já mám za to že z Vm žádný iluminovaný rukopis s figurálnímy výjevy nemáme. Nemáme ani ty vzpomínané fresky, takže zbývají nějaké drobné plastiky a rytiny. Mimochodem docela rozsáhlý článek k tomu notoricky známému terčíku se sokolníkem jsem našel v Památkách archeologických, ročník 1963 I. díl.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jura »

možná by nebylo marné projet bulharské weby...když tam odešli Ti Metodějovi žáci a odnesli si co mohli :shock:

ps: http://www.loc.gov/rr/international/eur ... aries.html
http://www.slavophilia.com/pages/Slavic ... Libraries/
nunc est bibendum
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Pánové, nechci zde tímto příspěvek znovu otevírat to co se řešilo v diskusi klér.

Nicméně, padaly tam odkazy na nějakou literaturu, nepamatuju se na jakou (krom toho mého příspěvku :lol: ) proto bych prosil, zda by jste je nemohli uvést, díky :wink:
Pazourek

Příspěvek od Pazourek »

Byla to literatura k sakrálním stavbám. Určitě Měřínský, Z. : České země od příchodu slovanů.. II
Taky bych byl rád, kdyby jste tu literaturu uvedli znova. Téma tak bleskově zmizelo, že jsem si ji nestačil opsat
Jarwiksi, jak se jmenovala to v tvém příspěvku? diky
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Dvorník František:Byzantské misie u slovanů, Praha 1978.
Dvorník František:Zrod střední a východní Evropy Praha 1999.
Pak ta potvora co se brzo objeví na netu jako můj článek. (já vím reklama na špatný text z mojeho mozku. offtoopic :lol: )
Určitě ještě něco a už nevím co...Vím, že tam byli rozbory kamene Břeclavského kostelíku, taká malá brožura, herdek jak se jmenovala... :evil:
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Nevíte někdo, prosím, máme z nalezišť VM nálezy zapínacích prostředků (knoflíků, olivek...) z organických materiálů? Kůže, paroh, kost, dřevo? (A případně nerost?)

(moc prosím, žádné odpovědi typu "je to dobrá analogie, někde jsem to viděl, nevím, org. mat se nezachová" atd. :-))

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

nevim jestli to neni ten nezadouci typ odpovedi ale jsou snad nejake kostene jehlice k zapinani (?) myslim ze v enc. slov. arch asi budou....
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Nene, to je žádoucí typ odpovědi. O těch vím, já tu otázku zapomněl upřesnit v tom duchu, že mi nejde o jehlice, ale opravdu o zapínání "přibližně plochý předmět + očko/dírka".

A neberte to tak doslova, já se jen snažím vyvarovat diskuzí na téma "knoflíky ano či ne" "duchovní rozměr olivky" a tak. Jak jsem vypozoroval, velkomoravané (ne ta skupina, co si dala to jméno) jsou hrozní debatéři. Jakýkoliv náznak dotazu pak strhne lavinu teoretických debat. :)

Pravoslav, Orcae Ita
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Spínací brož by byla.

Publikováno mj. v:
Hrubý, V. 1955: Staré Město - Velkomoravské pohřebiště Na Valách. Praha.
Naposledy upravil(a) Müscha dne úte 13. úno, 2007 11:54, celkem upraveno 1 x.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.