nalez z ilegalniho vykopu

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Métá?xestse Ohnéssese »

Kain wrote:Udělal :) =D> . Já mám zase schůzku s člověkěm z Muzea HK. Musím mu vysvětlit svůj světonázor a pak mi říkejte Marvine:-)
Na základě Tvého kurzu asertivity, jsem napsal nepěkný mail ČT kvůli přesunu večerníčku na 18,45 :wink: Jestli se taky chcete přidat: info@ceskatelevize.cz
Jestli to takhle půjde dál, budu brzo ve svém okolí velmi oblíben :biggrin:
A omlouvám se, že jsem off topic :oops:
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

neda mi to nereagovat na bod dva... sice pracuju v uplne jinem oboru .. konkretne IT se zamerenim na bezpecnost, ale rekl bych ze nejen ja ale i mnozi dalsi mi kolegove ti potvrdime... ze model "security by obscurity" proste nefunguje....

to ze o necem neinformujes a nechas si to pro sebe jeste neznamena, ze to misto ochranis, to je holy fakt... mozna odstinis nejaky procento amateru a looseru, ktery potrebujou pomalu navod aby to misto nasli, ale kdo uz o historii neco malo vi.. ten si to stejne najde...

jinak je to o tom ze kazdy mame tvrdy chleba a kazdy mame nejake problemy a nekdy se citime nedoceneni v zamestnani, jestli je to takovy problem, zmen ho... a nebo si tu nestezuj..
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Já se nesnažím kritizovat, že se nepublikují věci, na které nejsou peníze, nebo které by se tím ohrozily, to samozřejmě chápu, ale jakožto student, se kterým se nikdo z velkých pánů archeologů moc nebaví, narážím spíše na tu skupinu co sedí v kamrlíku a křečkuje věci pro sebe.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Podle mě věc, která byla vykopána, ale nebyla zpřístupněna veřejnosti, jako by neexistovala. Stejně jako medicína je určena primárně k léčení lidí a teprve sekundárně jako věda pro vědu (ačkoliv objevování nových postupů umožňuje to první), stejně tak soudnictví slouží primárně k rozdování sporů a teprve sekundárně k sestavování judikatury (i když na jejím základě se lépe rozhoduje), tak i archeologie slouží k objevování pramenů ne pro objevování samotné, ale pro lidi. Není žádný veřejný zájem na nashromáždění co největších depozitářů. Archeologové, co syslí a nepublikují, jsou jako lékaři, co neléčí, nebo soudci, co nesoudí. Prostě k ničemu. A jakékoliv vysvětlování, proč je kopání lepší než publikace vykopaného, jsou jen výmluvou pro špatnou cestu. A hobbysti - to jsou ti, co archeology platí z daní, rozumím tomu dobře?:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

No a záchranné výzkumy přestanou, až nebude kde stavět. Pak se začne digitalizovat. Ano, je málo peněz, málo lidí, málo času.
Málo peněz - proč se neprodáte? Každá publikace může vydělat peníze, každý kvalitní katalog z výstavy.
Málo lidí - proč nezapojíte nadšence? Když už nemáte peníze, dovedu si představit, že zaměstnáte studenty, kteří to udělají jako brigádu a ještě rádi.
Málo času - máte stejně času jako kolegové v německu, anglii...

Tedy, dovolím si otázku - co děláte, aby se to zlepšilo? Nebo ještě jinou - kdo jiný to může zlepšit a jak?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Borivoj
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Borivoj »

Archeologická publikace peníze nevydělá, jelikož není odbyt.
Nadšenci nemají kvalifikaci.
Na studenty nejsou peníze.
Kolegové v německu a anglii mají právě ty peníze. V celé ČR kromě Phy je problém sehnat peníze na provedení výzkumu a na zbytek už tuplem.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Bořivoj: Odbyt by třeba i byl, pokud by se udělala i nějaká populárnější forma, třeba i multimediální. Třeba já mám doma knížek o historii desítky. A vždycky jsem po antících a knihkupectvích divý po nových. Takových nás tady je... Ale mám pocit, že v knížkách o VM stále omílají profláknuté nálezy. Čestnou výjimkou jsou třeba Studien zum Burgwall Mikulčice. Ale tady asi daňoví poplatníci zaplesají...nebo jsou k dostání i v češtině?:-)
A že má archeologie problémy, to neznamená, že nelze nic zlepšit. Mám pocit, že účelem téhle debaty není dělat z archeologů trotly, ale upozorňovat na problémy, navrhovat vylepšení a tak...

Pravoslav, Orcae Ita
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

No vidíš. A mi zrovna vadí, že jsem hobbysta, a jediná pořádná obsáhlá literatura je v němčině, viz Studien nebo Eliten. A to jsem daňový poplatník. Kdyby jen frankové věděli, že se 1100 let po jejich porážkách bude o velké moravě psát německy... :?

Chápeš, na tomhle fóru jsou jen hobbysti (skoro), ale to neznamená, že jsme paka. Když to chceme dělat pořádně, musíme mít podklady.

Pravoslav, Orcae Ita
Borivoj
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Borivoj »

Nechci spekulovat o tom, jestli by odbyt byl nebo ne. Píšu jen to, co mi bylo řečeno. Dnes je po archeologické literatuře malá poptávka (nám to nepřijde, protože ji kupujeme, ale v celorepublikovém měřítku to je "jako když plivne"), proto je často vydávána v tak malých nákladech, že nevydělává. Často přímo naopak.
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Métá?xestse Ohnéssese »

Borivoj wrote:Dnes je po archeologické literatuře malá poptávka (nám to nepřijde, protože ji kupujeme, ale v celorepublikovém měřítku to je "jako když plivne"), proto je často vydávána v tak malých nákladech, že nevydělává.
Za rok 2005 se jen v Luxoru na Václaváku prodalo skoro 16.000 knížek populárně naučných - obor historie... a to je jen jedno knihkupectví (i když největší).
Nakladatelé dnes běžně vydávají knihy v nákladu 1.000 - 1.500 kusů. Odborné (ale dobře napsané) knihy nemívají problém se na trhu uplatnit. Problém je spíše s autory... Beletrii píše každý ňouma, ale najít kvalitního autora na odborná témata je problém.
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése