vojenský opasek

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Výrobcem je P. Bárta a předlohou byly nálezy ze Starého Města. Publikoval je mj. V. Hrubý (rok 1955), Staré Město, Velkomoravské pohřebiště Na Valách.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Není u toho měřítko, ale zdá se mi to hrozně veliké. A nějak si ze S-M neuvědomuju nález několika takovýchhle nákončí najednou, ale může být. A škoda těch nýtů.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Je to z hrobu 266/49, v té knize je to tab. 62 a rekonstrukce tab. 63.
Ta nákončí nejsou nijak velká cca 4-5cm.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Dík, mrknu na to.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

Galuška toto kování publikoval znova, i s se spektrografickýmia analýzami atd.(bohužel už nevim kde) U rekonstrukce mě udivilo, že misto speciálního černého tmelu(ne niello, ten tmel byl použit u nějakých ostruh-doklad domácí výroby?)Bárta použil klasické černění a prumyslových nýtků(viz Knecht).
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Podobně zdobený pár ostruh byl ve stejném hrobě.
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Vzpomenete si prosím někdo na nejrannější dokladovaný výskyt vázání pochvy jako má markrabě Ekkehard na soše níže? Všechny výskyty co jsem našel pochází z konce 12. až z 13. století. Nejde mi o samotné vázání opasku na uzel, ale právě o připojení pochvy.

Image

Pro případ pochybností, mám na mysli toto vázání:
Image
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Ono se to dá udělat různě, nicméně mě by zajímalo kdy nejdříve se tento způsob vázání pochvy dá vysledovat.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Ernest
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ernest »

Mňo, tak je to o opascích tak se snad trefím.... Jde mi o tohle: je možné aby se spony na opasky v tom 9-11st nýtovaly? Chtěl bych si pořídit tenhle opasek http://www.hemr.biz/products.php? hned ten první, ale nevím jestli je to přípustné, popřípadně, máte nějakého výrobce kterého byste mohli doporučit? Díky moc
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

No tak prvně je to přezka a ne spona (ale to je jen taková moje malichernost). Jelikož tam žádné nýty vidět nejsou tak počítám že je jsou asi nalité(nebo napájené) zespoda. U nás si u přezek tuhle konstrukci z daného období nevybavuju, byly obvykle buď našité nebo upevněné pomocí destičky která byla normálně pronýtovaná. Ale vikošský materiál moc neznám, třeba mě někdo poučí.
Ideální bude když napíšeš výrobci o citaci nálezu (pokud to nějaký reálný podklad má)a podíváš se jak byl řešený ten.