Jenže díky tomu nemám dost času a prostředků abych dokázal ty Franky udělat tak jak bych si přál. Čím víc se o ně zajímám, tím víc se můj pohled mění - spoustu věcí bych dnes už udělal trochu jinak než jsem původně zamýšlel, spoustu věcí bych chtěl dělat důkladněji, což si vyžádá nepoměrně víc času, práce a hlavně financí než jsem si původně myslel a ošidit to jen abych to měl a měl to rychle když u spousty věcí stále ještě tápu stran technologie mi přijde škoda. Čili nerezignoval jsem na ně - ostatně mám kompletní oděv a budu mít i franský stan, ale na výstroji a výzbroji budu dělat pravděpodobně několik let. Fakt je že mně tohle zajímá samo o sobě, takže si to nepořizuji primárně pro to abych v tom mohl jezdit na akce z 9-10.st. na které stejně nemám moc času, čili mně těch pár let zase tak moc netlačí. Ergo je pravděpodobné že ač jsem tohle spískal budu z vás poslední kdo si ty Franky dokončí, ale dokud s tím nebudu spokojený nebudu to stejně nikam tahat a i pak to asi bude spíš jen třešínka pro zvláště vypečené akce typu zájezdu do Cách apod.
Frankové
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Tak jsem dospěl k názoru že mi ti frankové budou trvat podstatně déle než 2 roky. Jednak mám a i nadále budu mít trochu jiné priority, takže většinu mého času i prostředků určených na hobby spolyká spolehlivě naše 11-12.st. a jiná období jsou pro mně spíše doplněk - nikdy jsem neměl ambice věnovat se 9-10.st. stejně jako Curii.
Jenže díky tomu nemám dost času a prostředků abych dokázal ty Franky udělat tak jak bych si přál. Čím víc se o ně zajímám, tím víc se můj pohled mění - spoustu věcí bych dnes už udělal trochu jinak než jsem původně zamýšlel, spoustu věcí bych chtěl dělat důkladněji, což si vyžádá nepoměrně víc času, práce a hlavně financí než jsem si původně myslel a ošidit to jen abych to měl a měl to rychle když u spousty věcí stále ještě tápu stran technologie mi přijde škoda. Čili nerezignoval jsem na ně - ostatně mám kompletní oděv a budu mít i franský stan, ale na výstroji a výzbroji budu dělat pravděpodobně několik let. Fakt je že mně tohle zajímá samo o sobě, takže si to nepořizuji primárně pro to abych v tom mohl jezdit na akce z 9-10.st. na které stejně nemám moc času, čili mně těch pár let zase tak moc netlačí. Ergo je pravděpodobné že ač jsem tohle spískal budu z vás poslední kdo si ty Franky dokončí, ale dokud s tím nebudu spokojený nebudu to stejně nikam tahat a i pak to asi bude spíš jen třešínka pro zvláště vypečené akce typu zájezdu do Cách apod.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
Boza
- Stálý přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Boza
- Stálý přispěvatel

Prohlížel jsem kvůli dračí standardě Utrechtský žaltář, našel jsem spoustu zajímavých detailů, které se Frankům mohou hodit:
Přilby s chocholy

Vícečlený stan (jeden z mnoha stanů různých typů, jak se středovou tyčí tak s břevnem)

Dvoubřitá sekera (jedna z mnoha, kromě nich i sekery jednobřité)

další dvoubřitá sekera

Ostření meče

Hudební nástroje

Další přilby s chocholy

Štíty zezadu

Hudební nástroje ještě jednou

Sekera

Hudba, vpravo boty

Chochol i plášť - skoro by zapadl i do doby římské

Držení štítu znovu

Všechny možné zbraně

Přenášení nákladu, vpravo použití vinařského nože

Ono je tam spousta dalších zajímavostí, třeba lodě, ale po hodině čučení do monitoru už mě to přestalo bavit
Jinak celý žaltář se dá prohlížet tady: http://psalter.library.uu.nl/, podle tohoto zdroje pochází z let 820-840 a sepsán byl opatství Hautvillers nedaleko Epernay (kraj Champagne).
Pokud chcete mít stažený celý žaltář, někde výše jsem posílal odkaz na stránku Francones, kde průběžně ukládám zabalené materiály k tématu.
Osobně mě nejvíc překvapily právě ty dvoubřité sekery.
Přilby s chocholy

Vícečlený stan (jeden z mnoha stanů různých typů, jak se středovou tyčí tak s břevnem)

Dvoubřitá sekera (jedna z mnoha, kromě nich i sekery jednobřité)

další dvoubřitá sekera

Ostření meče

Hudební nástroje

Další přilby s chocholy

Štíty zezadu

Hudební nástroje ještě jednou

Sekera

Hudba, vpravo boty

Chochol i plášť - skoro by zapadl i do doby římské

Držení štítu znovu

Všechny možné zbraně

Přenášení nákladu, vpravo použití vinařského nože

Ono je tam spousta dalších zajímavostí, třeba lodě, ale po hodině čučení do monitoru už mě to přestalo bavit
Jinak celý žaltář se dá prohlížet tady: http://psalter.library.uu.nl/, podle tohoto zdroje pochází z let 820-840 a sepsán byl opatství Hautvillers nedaleko Epernay (kraj Champagne).
Pokud chcete mít stažený celý žaltář, někde výše jsem posílal odkaz na stránku Francones, kde průběžně ukládám zabalené materiály k tématu.
Osobně mě nejvíc překvapily právě ty dvoubřité sekery.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
Kain
- Stálý přispěvatel

Taky jsem si toho všimnul, mohla by to být třeba i stylizace do "antična", ale třeba taky ne.
Povšimněte si obrázku tady dole, jsou na něm dvě zajímavé věci.
1) Helma, je to klasická žebrovka, ale s krytem zátylku, není bod ní batvat, mrtvý pán má helmu na zemi, po ní vlasy.
2) jezdec drží meč tak, že jeho prst směřuje kupředu, možná je přes záštitu předem. Jestli ano, je to náznak, jak držet meč s "nepřirozeně" krátkým jílcem. Tohle držení se má ale objevit až o 600 let později, čert iluminátorům věř:-)

Povšimněte si obrázku tady dole, jsou na něm dvě zajímavé věci.
1) Helma, je to klasická žebrovka, ale s krytem zátylku, není bod ní batvat, mrtvý pán má helmu na zemi, po ní vlasy.
2) jezdec drží meč tak, že jeho prst směřuje kupředu, možná je přes záštitu předem. Jestli ano, je to náznak, jak držet meč s "nepřirozeně" krátkým jílcem. Tohle držení se má ale objevit až o 600 let později, čert iluminátorům věř:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Kain
- Stálý přispěvatel

A zde, někteří mají žebrovky, někteří špičaté helmy s náznakem chocholu či copu. A zbroje jsou z koleček, vymalovány úplně jinak, než na předchozím obrázku. Helma na zemi má háček.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Ano to skutečně vypadá, že ty žebrové přilby mají vzadu kryt zátylku, ale ty žaltáře prostě dost nápadně odkazují na pozdní Antiku, což může být dost ošidné.
U těch seker - tohle je jeden z mála pramenů kde je tohle k vidění v takovém množství, ale já si nevybavuji žádný nález podobné sekery z Evropy tohohle období, vy ano?
U těch seker - tohle je jeden z mála pramenů kde je tohle k vidění v takovém množství, ale já si nevybavuji žádný nález podobné sekery z Evropy tohohle období, vy ano?
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
Kain
- Stálý přispěvatel

Miloši, už jsi to říkal několikrát, ale už poněkolikáte tě prosím, mohl bys to své tvrzení o falérách nějak doložit? Dát sem link, fotku, odkaz na literaturu? Nejsem jediný, koho to zajímá, opravdu...
Wothan: Nikdy a nikde, bohužel. Ale na jiném obrázku z utrechtského žaltáře je jeskyně a u ní stojí podezřelý týpek s trojzubcem. Ale IMHO to neznamená, že to byla zbraň, ale stylizace ďábla. Třeba je ta sekera stylizací také, já bych tomu taky věřil...

Wothan: Nikdy a nikde, bohužel. Ale na jiném obrázku z utrechtského žaltáře je jeskyně a u ní stojí podezřelý týpek s trojzubcem. Ale IMHO to neznamená, že to byla zbraň, ale stylizace ďábla. Třeba je ta sekera stylizací také, já bych tomu taky věřil...

Pravoslav, Orcae Ita
-
Wothan
- Stálý přispěvatel