Pokud se někdo nechtěl stát křesťanema jeho rodina křeťané byli, tak ho nechali pohřbít křesťanským obřadem a i tak mu do hrobu byli vloženy milodary... Spekulace jak hrom, ale někdo tím vysvětluje obětní pohřby u kostelů s tím že někdo má bohatou výbavu a někdo nic moc.Pazourek píše:Jak to myslíš?Nikdy si neslyšel o posmrtném pokání??? Já už to slyšel z několika zdrojů, ale ruku do ohně bych za to nedal...
Velká Morava
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
zoone
- Stálý přispěvatel

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
-
Pazourek
-
JARWIKS
- Stálý přispěvatel

Touhle diskusí nikam nedojdeme...
Např. čistě teoreticky k těm hrobům můžeme zakomponovat že někdo byl křesťan a přesto se mohl chtít nechat pohřbít s milodary... Doopravdy to nevíme a nemáme jak poznat. Taky nevíme pořesně zda některé kostely byli vlastnické alá typ francká církev, investitura velmože vůči kněžím a potom pohřbení u "svých"kostelů i smilodary etc.
Toto je spekulace jak dělo a přitom mě to teď jen tak napadlo!!!!
Tkaže myslím že rozvíjet diskusi jak jste to psali dál nemá smysl, neboť přesné reálie nemáme a nemáme a nevíme jak lidé tenkrát smýšleli a proč se nechávali pohřbít tak a tak, můžem se pouze dohadovat podle matných indícií a tudíž zas k ničemu nedojdeme!!!
Např. čistě teoreticky k těm hrobům můžeme zakomponovat že někdo byl křesťan a přesto se mohl chtít nechat pohřbít s milodary... Doopravdy to nevíme a nemáme jak poznat. Taky nevíme pořesně zda některé kostely byli vlastnické alá typ francká církev, investitura velmože vůči kněžím a potom pohřbení u "svých"kostelů i smilodary etc.
Toto je spekulace jak dělo a přitom mě to teď jen tak napadlo!!!!
Tkaže myslím že rozvíjet diskusi jak jste to psali dál nemá smysl, neboť přesné reálie nemáme a nemáme a nevíme jak lidé tenkrát smýšleli a proč se nechávali pohřbít tak a tak, můžem se pouze dohadovat podle matných indícií a tudíž zas k ničemu nedojdeme!!!
-
Kain
- Stálý přispěvatel

Našla se na území VM franská kruhová spona na plášť? Nechci odpověď ve stylu "nikde jsem na ni nenarazil", to já taky ne
Pokud o ní ale někdo víte, tak prosím o odkaz na publikaci či rovnou link.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Kain
- Stálý přispěvatel

Ale já se zeptám ještě na něco - iluminace z VM (ne franských) pramenů - pokud jsou na netu nebo je máte v elektronické podobě, můžete dát link, prosím? Je jich docela málo, ale jak se zdá, člověka může leccos překvapit...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Müscha
- Stálý přispěvatel

-
Kain
- Stálý přispěvatel

Právě že nemám, mám jen něco po knížkách a i to v nic moc kvalitě. Takže díky za informaci, ale raději bych opravdu dostal co nejvíc obrázků sem...
Pravoslav, Orcae Ita
-
Knecht
- Stálý přispěvatel

Těžko hledat iluminace když nemáme knižní památky ani stojící stavby...taky neporadím víc než co psal M. plus samozřejmě profláklé rytiny z nákončí a jiných kování...ty jsou mimo jiné k vidění třeba v Kronice o velké Moravě od L.Havlíka, hlavně ve starším vydání.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
Müscha
- Stálý přispěvatel