U vesty je to tak, že se skutečně používala silná vlněná bez rukávů, ale ty sloužili jako svrchní oděv např. u lovců. U armády si tím moc jist nejsem - tedy nikde jsme to neviděl.
Odívání
Moderátor: Joe
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Ten tvar kabátu je klasický justakoat. Problém je v tom, že mažety a prýmky se lišili pluk od pluku, čili měl by jsi si zjistit kde chceš sloužit vojáku 
U vesty je to tak, že se skutečně používala silná vlněná bez rukávů, ale ty sloužili jako svrchní oděv např. u lovců. U armády si tím moc jist nejsem - tedy nikde jsme to neviděl.
Joe M.
-
Vitous
- Stálý přispěvatel

Nataniel: vesta z deky je opravdu nouzovka. Budeš si pak tlouct do hlavy, že jsi tu práci se šitím neinvestoval rovnou do pořádného materiálu, protože to stejně budeš vzápětí předělávat. Vlastní omyly mě poučily, že je lepší urvat si od huby a koupit pořádný materiál, a rovnou to ušít z toho.
Taky si přesně zjisti co vlastně chceš - viz kabát, protože když už jednou ušiješ paskvil, budeš v něm chodit, než ho zničíš a ušiješ nový, jelikož ti bude líto toho materiálu a práce. Opět vlastní zkušenost
V červeném kabátě chodí Psí Kožich z Phy a znám i švadlenu, která ho šila. Nejsem si přesností toho kabátu moc jist, nehledě na tom, že nesedí - je špatně vypasovaný.
Jak již bylo řečeno - jednotka od jednotky má odlišnosti v manžetách, kapsách, vyložení, knoflících... Pokud hodláš dělat červenokabátníka, doporučil bych se s někým spojit, kdo to má taky v plánu, dát hlavy dohromady, najít jednotku, která sloužila v americe a jí se držet. Nedoporučuji se pouštět do složitě zdobených uniforem, byť na pohled krásných - vykrvácíte na tom finančně, o práci nemluvě. Pro představu - jen samotná zlatá stuha na olemování saka a klobouku francouzského poručíka vyšla asi na 800 Kč.

Taky si přesně zjisti co vlastně chceš - viz kabát, protože když už jednou ušiješ paskvil, budeš v něm chodit, než ho zničíš a ušiješ nový, jelikož ti bude líto toho materiálu a práce. Opět vlastní zkušenost
Jak již bylo řečeno - jednotka od jednotky má odlišnosti v manžetách, kapsách, vyložení, knoflících... Pokud hodláš dělat červenokabátníka, doporučil bych se s někým spojit, kdo to má taky v plánu, dát hlavy dohromady, najít jednotku, která sloužila v americe a jí se držet. Nedoporučuji se pouštět do složitě zdobených uniforem, byť na pohled krásných - vykrvácíte na tom finančně, o práci nemluvě. Pro představu - jen samotná zlatá stuha na olemování saka a klobouku francouzského poručíka vyšla asi na 800 Kč.

Naposledy upravil(a) Vitous dne pon 15. led, 2007 16:54, celkem upraveno 2 x.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
Vitous
- Stálý přispěvatel

-
Richard
- Nováček

-
Vitous
- Stálý přispěvatel

Richard: Ne, žádný satén - je to tkaná "kovová" lemovka přímo na uniformy a pod. Je z Vídně od fy Maurer. U nás asi nikdo nic podobného nevyrábí. Na obrázku dole je trochu vidět struktura.
Modrá látka je vlněná tkanina s keprovou vazbou - potahová látka - zkoupili jsme zbytky rolí se slevou přímo ve fabrice - Vitka Brněnec. Francouzi dle zdrojů nepoužívali na uniformy sukno, ale vlněný kepr. Pokud tehdejší kepr je aspoň trochu podobný dnešnímu, měli jsme víc štěstí, než rozumu
. Literatura uvádí, že látky byly řídké a nekvalitní a vydržely stěží cestu z Evropy do pevnosti v kolonii.
Košile šijeme z jemnějšího lněného plátna, chrániče holení (gaiters) jsou z hrubého (bavlněného) plátna a zimní pláště (capot) se šijí stejně jako v minulosti z pokrývek či hrubé vlněné látky.
Obrázek lemovky:

Modrá látka je vlněná tkanina s keprovou vazbou - potahová látka - zkoupili jsme zbytky rolí se slevou přímo ve fabrice - Vitka Brněnec. Francouzi dle zdrojů nepoužívali na uniformy sukno, ale vlněný kepr. Pokud tehdejší kepr je aspoň trochu podobný dnešnímu, měli jsme víc štěstí, než rozumu
Košile šijeme z jemnějšího lněného plátna, chrániče holení (gaiters) jsou z hrubého (bavlněného) plátna a zimní pláště (capot) se šijí stejně jako v minulosti z pokrývek či hrubé vlněné látky.
Obrázek lemovky:
-
nataniel
- Stálý přispěvatel

[quote="Vitous"]Nataniel: vesta z deky je opravdu nouzovka. Budeš si pak tlouct do hlavy, že jsi tu práci se šitím neinvestoval rovnou do pořádného materiálu, protože to stejně budeš vzápětí předělávat. Vlastní omyly mě poučily, že je lepší urvat si od huby a koupit pořádný materiál, a rovnou to ušít z toho.
Ale prečo teda je tá deka taka nevhodná na výrobu vesty ? Aký materiál by si mi teda odporučil ? Vesta, ktorú chcem ma slúžiť hlavne na zimné harce.
Ale prečo teda je tá deka taka nevhodná na výrobu vesty ? Aký materiál by si mi teda odporučil ? Vesta, ktorú chcem ma slúžiť hlavne na zimné harce.
-
Vitous
- Stálý přispěvatel

Nataniel: Ten materiál je moc tlustej a některý časem na povrchu dělá "žmolky". Taky se to z toho nešilo. Ušij si ji ze sukna, normálně s podšívkou. Nebudeš se v tom pařit a s podšívkou se to líp oblíká a budeš mít hlavně kus oblečení, který odpovídá dobovému oblečení a ne "nouzovku" kterou každý na první pohled pozná.
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Trubko, nejsem blbejVitous píše:Joe: pojem "silná látka" je velmi relativní![]()
Vesty se používaly i u armády
Ty halamo, neříkej že nevíš co mám na mysli - viz. Baker
Joe M.
-
awe
- Stálý přispěvatel

-
Vitous
- Stálý přispěvatel

Trošku pošťouchnout tě můžu, ne?Joe píše:Trubko, nejsem blbejreagoval jsem na vestu z deky, a netvrdil jsem, že armáda vestu neměla - ba co dím, přímo ji mít musela. Měl jsem na mysli ty vlněné lovecké vesty - jenže ani ty se nedělali z deky, ale silné vlněné látky.
Ty halamo, neříkej nevíš co mám na mysli - viz. Baker