"The Hungarian Illuminated Chronicle" leží na stole a je to bezva kniha, anglické texty (včetně Arpádova rodokmenu a mapy tehdejšího Maďarska) a komplet reprint manuskriptu. Jdu fotit.
Nevíš o nějakém manuskriptu či čemkoliv s oděvy (mimo těch výborných vyobrazení, co jsi právě poslal, díky) z let. cca 1460-1490? Šlechta, bohatí měšťané.
Přijemný pobyt ve Visegrádu :-D
Uherský žoldnéř
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
Chico
No zisťujem, že Uhorsko kostýmovo najlepšie v rámci bývalého Uhorského kráľovstva asi robia najlepšie Slovaci. Ako topánky štýlom návlekov na kanady z bielej koženky ma skutočne fascinovali.
TO CATANY:
V knižnici ma dobehli. Scanovať sa dalo len čiernobielo a to ešte s príšerným rozlíšením, takže nič z toho nakoniec nebolo. Knižnica je k tomu do augusta zavretá, takže som na suchu.
Potom tam skúsim prepašovať foťák a pofotiť tie ilustrácie.
1460 - 1490? Skúsim vyslať kolegyňu do Košíc aby mi skúsila pofotiť tie zostávajúce tabule na oltáry. Iné materiály už totiž veľmi nemám. Ono o Uhorsku sa hľadajú dobové pramene veľmi ťažko, no skúsim ti ešte niečo pohľadať. Ako dopadol scan tej obrázkovej kroniky?
TO CATANY:
1460 - 1490? Skúsim vyslať kolegyňu do Košíc aby mi skúsila pofotiť tie zostávajúce tabule na oltáry. Iné materiály už totiž veľmi nemám. Ono o Uhorsku sa hľadajú dobové pramene veľmi ťažko, no skúsim ti ešte niečo pohľadať. Ako dopadol scan tej obrázkovej kroniky?
-
catany
- Nováček

Chico - to byl Visegrad tak hrozný? To je mi líto. Stejně jako výsledek v knihovně.
Maďarská kronika - finišuju .. samozřejmě Ti pošlu kopii. Napíšu Ti soukromou zprávu ohledně technických detailů (jak poslat a pod), jop?
Pokud bys byl tak hodný a nechal nafotit košické oltáře, tak by to bylo výborné. Děkuju.
Maďarská kronika - finišuju .. samozřejmě Ti pošlu kopii. Napíšu Ti soukromou zprávu ohledně technických detailů (jak poslat a pod), jop?
Pokud bys byl tak hodný a nechal nafotit košické oltáře, tak by to bylo výborné. Děkuju.
-
Scar
- Stálý přispěvatel

Nevieš prosím ťa kde by som našiel na nete nejaké videá tých tancov? Už som trochu pátral, ale bezúspešne.Chico píše: Slováci boli napríklad známi používaním práve kuše a naša ľahká pechota zase používaním valašky (smejte sa, ale bol na ňu rozpracovaný aj bojový systém, ktorý však už vymyzol a len v mlhavých náčrtoch sa zachoval vo valaškových tancoch).
-
Chico
valaškové tance
TO SCAR: Žiaľ nemám tušenie. Budeš asi musieť prejsť pár stránok ľudovkárov. Skús SĽUK, alebo tanečnice z Lúčnice. 
-
Scar
- Stálý přispěvatel

Ano, ten článok som čítal, je zaujímavý. Už len preto, že si odporuje s niektorými inými. Našiel som že prvá zmienka o valaške je z roku 1692 a on tvrdí, že valašky sa rozšírili počas valašskej kolonizácie v 14. - 15. storočí.
Zaujímalo by ma, či je teda valaška importom, alebo sa vyvynula z pôvosnej slovanskej sekery. Majú totiž pár spoločných črtov.
Zaujímalo by ma, či je teda valaška importom, alebo sa vyvynula z pôvosnej slovanskej sekery. Majú totiž pár spoločných črtov.
-
Chico
-
WILDEWALDER
- Nováček

-
catany
- Nováček

Asi to jiz znate, ale treba ne - par obrazku z Chronicon Pictum - Madarske iluminovane kroniky. http://commons.wikimedia.org/wiki/Categ ... con_Pictum
Jinak tu knihu jsem tehdy nafotila a a Chicovi poslala.
Jinak tu knihu jsem tehdy nafotila a a Chicovi poslala.