Spracovanie koze, kozusin, zdobenie, sitie.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Romanovu knihu znám.
Své drahé budu dělat i botky ze surové kůže s chlupem, ale asi šáhnu po ovčí surovce.

šustění u toulce. Já ji zkusím vykouřit nad plamenem a zatřu ji tukem, potom snad nebude tak šustit. popřípadě ji potáhnu látkou.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Mám dojem, že se dělal z thoto důvodu i model s chlupem do vnitř.
Joe M.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Do správné kůže vyryješ i nehtem, pokud víš jak na to, jinak se na to používají spec, nástroje, nazývané třeba kostka a čárkovač, které najdeš v knihách o zpracování kůže - nedávno taková vyšla v edici malých knížek o řemeslech od nakl. Grada (aspoň doufám). Já používám takové rydlo z parohu, na kterém mám vybroušený krátký oblý břit. Dobře se vytlačuje do navlhčené kůže.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Ježour
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Ježour »

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Do toulce ze surovky nacpěte navolno trochu sena. Šípy nerachtají, neleží na sobě, nevypadnou, přitom se dobře vytahují a je to lehké, laciné a snadné.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Glorx
Nováček
Nováček

Příspěvek od Glorx »

Máte někdo ponětí jak se dají šetrně sundat chlupy z králičích kožešin??(ty co jsem dostal já jsou už docela staré a na vyčinění se nehodí), tak mě napadlo, že bych z toho zkusil udělat plsť.
A víte jak se spracovává kůže na surovku??Napadlo mě že bych z těch odchlupených kůži zkusil udělat třebas něaký ten lampiónek(nevím jak se tomu odborně nadává)
Dík
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Oholit? :wink:
Pazourek

Příspěvek od Pazourek »

A nešlo by to udělat jako u kačeny, když z ní chci dostat peří?
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Když jsme škubávali kačky, tak oškubané peří připomínalo akorát spařený žvachol, ale jak by to dopadlo u srsti, to nemůžu posoudit.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

neco o zpracovani kuze se tu probiralo, kdyz se o sve zkusenosti podelili indosi... zkus hledat nekde to tu je