Kroužkové zbroje ve vrcholném středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Mrkvoslav

Příspěvek od Mrkvoslav »

Zajíci,
naštěstí historickou věrnost ověříš, kromě pramenů, hlavně v praxi. Pokud to bude sice "jako na obrázku", ale nebude to fungovat, je někde chyba...

Co se navazování více vrstev týče, neviděl bych problém v tom navázat na prošívanici jak drátěné spodky tak plátové nohy. Tkanicemi tehdy skutečně nešetřili :) Druhé řešení bych viděl třeba v použití lehkého plátěného doubletu, na kterém by byly navázány nohavice a drátěné spodky a na prošívanici pak plátové nohy - potit se v tom budeš úplně stejně :wink:
Každopádně ty Honzovy spodky jsem měl párkrát na sobě omezení v pohyblivosti jsem nezaregistroval (jsou ze zavíraných krožků), takže toho bych se nebál. Ale zas je to o tom, aby byly dobře udělány...
Mrkvoslav

Příspěvek od Mrkvoslav »

V podstatě ten doublet, neboli krátký kabátek, mohl mí t různé tvary a materiály - od vlněného s pevnými rukávy až po plátěný bez rukávů - tedy vlatně jakousi vestu. Takže vesta ano - ale chce to aspoň orientačně volit střih podle nějakého pramene - je jich spousta a jsou různé, tak je i prostor pro menší improvizaci...
Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

Chci se zeptat na délku rukávů u kroužkové zbroje, už mám upletenou vestu a teď se chystám na pletení rukávů. Někde jsem četl že délka má být po konečky prstů, ale přijde mi to moc dlouhé když mám plátové rukavice.[/img]
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

To je pravidlo, které zajistí že bude rukáv dostatečně dlouhý při všech pohybech ruky a nikde tě to nebude tahat. Dá se to ale změřit i na ruce ohnuté v lokti.
Matěj
Nováček
Nováček

Příspěvek od Matěj »

V jednom z "Dragonů" jsou určitě(braie d´acier). Chtěl bych se jen zeptat, zda-li to tu plátěnou podšívku máš doloženou na nějaké iluminaci... Vždycky jsem si myslel, že pod ně byly vycpávané nohavice. Přeci jenom samotné kroužky to, co chlapa dělá chlapem nezachrání, vzhledem k drtivým účinkům rány. Co se týče navazování, na jakou část oděvu či zbroje se přivazovaly? Dík
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Kroužkovka s přišitou vycpávkou

Příspěvek od Martin »

Takhle zachovalou prošívanici, která tvoří podšívku kroužkové košile, jsem ještě neviděl.
Obrázek
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Martin »

Za povšimnutí stojí, že vycpávaná je pouze přední část podšívky a límec, na kterých není kroužkové pletivo (doufám, že se nemýlím). A na to si Rusák navlíkl ty svoje zrcadla a byl hotovej.
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Martin »

Cit.: "Na tomto obrazku, je zachytený zbrojnoš s "plechovymi nohami" čo by mal mať podnimi, aby mal maximalnu ochranu?
Moje doterajšie poznatky ma odkazujú na: bruchy, vlnenné alebo platenné nohavice, potom asi nejaká prešívaná vrstva..,krúžkové "trenírky" a na záver plechy..toť moje poznatky".

Na tohle je těžká odpověď. Z málokterého obrazu je vidět, jak byla řešena ochrana rozkroku. Pokud pomineme renesanční chrániče, je pravděpodobné, že těžkooděncům standardně musela stačit prošívanice a kroužková košile nebo kroužkové pletivo našité na prošívanici, které rozkrok zakrývalo zepředu. Kroužkové trenýrky jsou výjimečnou záležitostí a prošívané by zase dřely a vadily při pohybu. Jezdec to měl lepší, ten měl slabiny kryté okutým sedlem. Zbroj pro pěší turnaje zase zakrývaly pohyblivými segmenty každou sebemenší část těla. U pěchotní polní zbroje to krytí ale zas tak dokonalé nebylo.
Ten oděnec na obrázku má určitě pouze hacě (tedy středověké slipy), na nich kalhoty s "padacím mostem" a na tom plechové nohavice. To, že je možné ho vykastrovat sudlicí s hákem, jsme si teoreticky už vyzkoušeli.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Úžasné, ale hlavně to prošívání mi silně připomíná prošívané zbroje nebo jejich části z výjevů co jsme před časem probírali a snažili se nějak identifikovat.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Tak to je hustý ,takže to by mohlo být toto.
http://www.bl.uk/catalogues/illuminated ... IllID=7105 :shock: