Meče

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Volkolak

Příspěvek od Volkolak »

U nás ve skupině máme už dlouhá léta meče od Lobka, nějaké ty zuby se na čepely samozřejmě projeví, ale nejvíce to odnáší záštita.
Jinak co jsem si u Lobka objednával svůj meč (sériovka), tak byl asi do měsíce hotov.

Meč zmiňovaný Pruserem je ve skupině zastoupen dvakrát a je to zhruba srovnatelná kvalita jako meč od Lobka.

Obrázek
Tento meč si jeden kluk ze skupiny kupoval nedávno. Má zajímavě řešenou čepel. Jílec se drží dobře, ale největší problém bude ta hlavice, drží se strašně divně, takže je třeba si na ní zvyknout.
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Volkolak píše:U nás ve skupině máme už dlouhá léta meče od Lobka, nějaké ty zuby se na čepely samozřejmě projeví, ale nejvíce to odnáší záštita.
Jinak co jsem si u Lobka objednával svůj meč (sériovka), tak byl asi do měsíce hotov.

Meč zmiňovaný Pruserem je ve skupině zastoupen dvakrát a je to zhruba srovnatelná kvalita jako meč od Lobka.

Obrázek
Tento meč si jeden kluk ze skupiny kupoval nedávno. Má zajímavě řešenou čepel. Jílec se drží dobře, ale největší problém bude ta hlavice, drží se strašně divně, takže je třeba si na ní zvyknout.
ta divná hlavice je na burgundu :wink:
Ich dien!
Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Andre »

Maršálek píše:ta divná hlavice je na burgundu
No já si nemůžu pomoct. Celý ten meč mi svým provedením (hlavice, jílec záštita, šířka čepele) připadá spíš renesanční. Na burgundu bych očekával kratší jílec, širší čepel a dost jinou záštitu.... ale mohu se plést
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Také tipuji spíše konec 15. stol, přelom.....
Honor supra Vitam! Obrázek
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Andre píše:
Maršálek píše:ta divná hlavice je na burgundu
No já si nemůžu pomoct. Celý ten meč mi svým provedením (hlavice, jílec záštita, šířka čepele) připadá spíš renesanční. Na burgundu bych očekával kratší jílec, širší čepel a dost jinou záštitu.... ale mohu se plést
"burgunda" končí zánikem burgundského domu, tedy 3/4 15.st. Tzv. Burgundská móda se obecně udává od poč. 15.st (případně od 1/3) do 3/4 15.st., to je dost dlouhé období :biggrin: Specifická je především poslední 2 generace panovníků, tedy okolo pol. 15.st. a nejvíce je spjatá s Karlem Smělým
Ich dien!
Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Andre »

Maršálek píše:"burgunda" končí zánikem burgundského domu, tedy 3/4 15.st. Tzv. Burgundská móda se obecně udává od poč. 15.st (případně od 1/3) do 3/4 15.st., to je dost dlouhé období :biggrin: Specifická je především poslední 2 generace panovníků, tedy okolo pol. 15.st. a nejvíce je spjatá s Karlem Smělým
Ale ale, další kterej se dnes nudí v práci, inu vítej mezi nás, pane Maršálku :lol:
Trubadix
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Trubadix »

Je se vratim jeste k Pavlovi. Ja si od nej nechal delat normana, navymyslel jsem si par kravin navic, jako je lept, sirsi cepel, jina zasitta nez je u seriovky. Dodaci lhuta cca 2 mesice a vse prbehlo bez problemu.
S Radkem mam zase skusenosti bude bude bude a ctyri mesice mi nebyl schopen ani poslat predbeznou cenu a termin tak jsem sel za Pavlem.
Siegfried
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Siegfried »

Volkolak píše:U nás ve skupině máme už dlouhá léta meče od Lobka, nějaké ty zuby se na čepely samozřejmě projeví, ale nejvíce to odnáší záštita.

Jo tuhle věc mám doma :)
Podle tvrzení Pavla je originál datován na 1470-1480 a nachází se v muzeu v Basileji nebo Curychu. K vidění v Medieval soldierovi od Embletona (odtud ten zavádějící název). Dále by měl bejt i v oakshottově typologii.
Souhlasím s názorem, že na klasické 1,5 ruční držení za hlavici je trošičku nezvyklý. Ale jinak je skvostně vyvážený a skutečně hezký :)
Ježour
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Ježour »

Alkeantres píše:http://www.sword-gur.com/ Jaké dělá meče?
skvělé
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Jen ty šroubované hlavice, které zdůrazňuje, jako "výhodu" mne lehce iritují :) a průřez čepelí je konstantní a poměrně plochý.
Honor supra Vitam! Obrázek