Přilby raného středověku
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
No, myslím, že prodej artefaktů historikům - sběratelům je jistě tlačí k jisté přesnosti. Jinak by mohli být označeni za diletanty, což by působilo nevěrohodně. Docela bych jim věřil. Asi do té míry, jako věříte archeologům dnes. Nebo stejně, jako věříte zubaři, že to nebude bolet.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Napadá mě jeden dotaz - v pozdním středověku byla tendence přilby leštit do vysokého lesku, neboť se to více leskne a méně rezaví. Máme nějaké zmínky z RS o takovém přístupu? Tedy - měli také zájem je takto leštit? Připadá to do úvahy spíše u nových přileb nebo stále? Vadila jim patina?
Třeba od franků bychom mohli mít nějaké zmínky, nařízení či podobně...
Třeba od franků bychom mohli mít nějaké zmínky, nařízení či podobně...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Právě když je malovaná, tak už se dále nemusí leštit. Totéž když je potažená kůží. Já mám patinu, občas zaleštěnou, jsem spokojen, ale jde mi o vysoký a hladký lesk, jeho pravděpodobnost a vytvoření...
Jo a málem bych zapomněl - kde jsou ty zmínky? To mě právě zajímá, kde se o nich píše a co přesně...
Jo a málem bych zapomněl - kde jsou ty zmínky? To mě právě zajímá, kde se o nich píše a co přesně...
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Ted budu asi pusobit jako nekopetentni hovado, protoze neuvedu zdroj ale mame jednu zpravu o popisu karolinskeho vojska, ktera stale akcentuje vzhled zeleza.
Na druhou stranu v Beowulfovi je zelezo popisovano jako majici sedou barvu - rec je o kopich, tam kde se mluvi o prilbach se pouziva spis adjektiv typu zariva, skvostna - ovsem v danem prostredi a dobe se bude jednat o vyzdobu prilby z drahych kovu.
Muj nazor je ze to bylo hladke jak jen to slo ale matne, protoze to bylo v podstate porad venku - interiery staveb z te doby (krom nejvyspelejsich franskych) se asi ovzdusim od exterieru moc nelisily (vlhko)
Na druhou stranu v Beowulfovi je zelezo popisovano jako majici sedou barvu - rec je o kopich, tam kde se mluvi o prilbach se pouziva spis adjektiv typu zariva, skvostna - ovsem v danem prostredi a dobe se bude jednat o vyzdobu prilby z drahych kovu.
Muj nazor je ze to bylo hladke jak jen to slo ale matne, protoze to bylo v podstate porad venku - interiery staveb z te doby (krom nejvyspelejsich franskych) se asi ovzdusim od exterieru moc nelisily (vlhko)
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.