Meče
Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Wothan: Nepraktická ani ne. Ona je tvrdší a čepel je ostrá. Není tedy předpoklad že bude trpět v kde jaké metelenici.
Maršálek: Výrobce je Láďa Červenka. Žádná broušenina ale poctivá kovářská práce. Halvice a jílec ryté. Zajímavé je že profil čepele se směrem k hrotu ztenčuje a to výrazně, což jsem dosud od žádného výrobce neviděl.
Maršálek: Výrobce je Láďa Červenka. Žádná broušenina ale poctivá kovářská práce. Halvice a jílec ryté. Zajímavé je že profil čepele se směrem k hrotu ztenčuje a to výrazně, což jsem dosud od žádného výrobce neviděl.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Ronšperk: myslím že je nepraktická - měl jsem kdysi na meči i mosazné příčky nebo hlavice. Problém příčky je že mosaz je výrazně měkčí než ocel, takže časem dojde k jejímu omačkání, vymačkání a vyvaklání, není-li tedy samozřejmě na té čepeli naletovaná. Další problém je, že jakýkoli úder který by sjel na příčku tam zanechá opravdu ošklivé zuby, protože i ta nejměkčí ocel bude stále mnohem tvrdší než mosaz. Pokud je to ale jen ceremoniální hračka na parádu se kterou se šermovat nebude, pak je to myslím jedno.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
Jinak mám podobný meč na 13.st. od Hada - ano jak už bylo řečeno profil meče se zeslabuje směrem k hrotu což ještě trochu podtrhl Bláha když jej dodělával.
Rozměry má: celková délka 940mm, délka čepele 745mm, šířka u příčky 45mm, šířka žlabu u příčky 18mm a jeho délka 600mm. šířka příčky (mírně prohnutá směrem k čepeli) je 175mm, průměr členěné hlavice 60mm. Délka sloupku (kůže a drát) je 115mm. Váha 1520g. Je to ale jeden z mých nejtupějších mečů - má na "břitu" asi 2,5mm. Po nabroušení do ostra by měl vážit podle mých dosavadních zkušeností asi kolem 1200g. Většina mých mečů má méně, románský meč na 11-12.st. teď má asi kolem 1mm. Některé jsou pak úplně ostré.
Rozměry má: celková délka 940mm, délka čepele 745mm, šířka u příčky 45mm, šířka žlabu u příčky 18mm a jeho délka 600mm. šířka příčky (mírně prohnutá směrem k čepeli) je 175mm, průměr členěné hlavice 60mm. Délka sloupku (kůže a drát) je 115mm. Váha 1520g. Je to ale jeden z mých nejtupějších mečů - má na "břitu" asi 2,5mm. Po nabroušení do ostra by měl vážit podle mých dosavadních zkušeností asi kolem 1200g. Většina mých mečů má méně, románský meč na 11-12.st. teď má asi kolem 1mm. Některé jsou pak úplně ostré.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Teď asi něco nechápu, ale není to přesně to, co jsem tvrdil já? Že ocel čepele bude výrazně tvrdší než je tvrdost mosazné příčky a že se tedy bude příčka časem vymačkávat a rozhodně se bude osekávat při střetu s ocelovou čepelí protivníka? Čepele mečů se nikdy nedělají ze skutečně měkké oceli, asi nikdo nevyrobí čepel z armatury do betonu, proto jsem mluvil o tom že se dělají obvykle z ocelí pérových a kalí se na tvrdost mezi 50-52HRc (pokud se mohu spolehnout na převodníky stupnic asi 514HB). Řekl bych že ani čepel Ronšperkova meče nebude z měkké oceli.