Franské meče
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Kain
- Stálý přispěvatel

Podle me takto udelana pricka:
1) zvetsi plochu ku zdobeni, aniz by se zvysila jeji vaha
2) pri kryti zbrani (jakkoliv nebylo caste) je cepel zastavena dale od ruky, a to horizontalne i verikalne
3) umoznuje do dutiny i neco vlozit (drevo, paroh? - asi se nic nenaslo, takze je to jen spekulace)
4) je frajerina
1) zvetsi plochu ku zdobeni, aniz by se zvysila jeji vaha
2) pri kryti zbrani (jakkoliv nebylo caste) je cepel zastavena dale od ruky, a to horizontalne i verikalne
3) umoznuje do dutiny i neco vlozit (drevo, paroh? - asi se nic nenaslo, takze je to jen spekulace)
4) je frajerina
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
robur
- Občasný přispěvatel

-
Knecht
- Stálý přispěvatel

A dávný výrobce meče se na nás dívá z nebe, Návu, nebo Valhally hrozně se baví...
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
Kain
- Stálý přispěvatel

Chtěli jste odpověď a já vám dal hned 4
Že se vám nelíbí,to je druhá věc. Jsou ale zhruba stejně pravděpodobné jako nasouvání na pochvu, třeba i aby do ní nepršelo:-)
Ale ještě přidám nápad - známe další nálezové okolnosti? Jiný nález meče s takto tvarovanou rukojetí? Odpovídá té dutině kování ústí pochvy, které se našlo z období VM? (z plechu, tuším železné). Našly se tam stopy organického materiálu?
Ale ještě přidám nápad - známe další nálezové okolnosti? Jiný nález meče s takto tvarovanou rukojetí? Odpovídá té dutině kování ústí pochvy, které se našlo z období VM? (z plechu, tuším železné). Našly se tam stopy organického materiálu?
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
frenk
- Stálý přispěvatel

Z RS takových záštit je víc. Ale ve středověku na iluminacích se přesto vyskytují podobné věci, které museli jistě plnit nějakou funkci.Navíc se tyto věci vyskutují i v obracéné funkci na pochvách.
Z těch Kainových argumentů se mi nejvíc líbí ta zvětšená plocha zdobení, to mi přijde jako docela logické v souvislosti s hlavicí, která je asi dutá(resp. u mečů tohoto typu bývá), což podle mě asi sloužilo rovněž k tomu,aby se zvětšila plocha zdobení.
Z těch Kainových argumentů se mi nejvíc líbí ta zvětšená plocha zdobení, to mi přijde jako docela logické v souvislosti s hlavicí, která je asi dutá(resp. u mečů tohoto typu bývá), což podle mě asi sloužilo rovněž k tomu,aby se zvětšila plocha zdobení.
-
abaddon
- Site Admin