Cingulum

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr

Alexandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Alexandr »

Nazdar!
Pokud vím, tak cingulum je normální klasický opasek stahovaný okolo břicha, na něm visely zbraně (na způsob kovbojského zavěšení pistolí). Balteus je široký pás, který se nosil příčně přes rameno a byl na něm zavěšen meč.
S pozdravem
Saša
TITVS_MARTIVS
Nováček
Nováček

Post by TITVS_MARTIVS »

juliusMarcus wrote:Ahoj zdravím všechny velice mě zaujalo toto téma začínám ještě s dvěma kolegy stavět řimany a určitě bych měl zájem . podle archeologických vykopávek bych řekl že doba Marca Aurelia 180po kr. je dost přesná . případné rady pro začátečníky uvítám díky míra.
Mohl by si mi něco napsat o vašich plánech? Jsem členem SHS Leg X GPF a docela by mě to zajímalo. Můžeme si být prospěšní.
Alexandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Alexandr »

Zdravím,
no, já bohužel s rozjetím skupiny moc nepomohu. Jen tu chci opravit svoje dřívější tvrzení:
Pokud vím, tak cingulum je normální klasický opasek stahovaný okolo břicha, na něm visely zbraně (na způsob kovbojského zavěšení pistolí). Balteus je široký pás, který se nosil příčně přes rameno a byl na něm zavěšen meč.
Takto to bývá v literatuře prezentováno (aspoň jsem to v několika publikacích viděl). Nicméně nově jsem si před nedávnem přečetl krátkou analýzu používaných latinských výrazů pro vojenský opasek, ze které vyplývá, že ačkoliv římský vojenský opasek bývá obvykle označován jako cingulum militare, správnější termín je právě balteus a to i pro vojenské opasky stahované kolem pasu, používané za republiky a v počátcích císařství (ta analýza se tedy týkala počátků císařství, ale myslím, že ji můžeme vztáhnout i na republiku).
Tolik tedy k opravení a upřesnění mého předchozího příspěvku.
S pozdravem
Saša
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

No prima, tohle období je asi nejpopulárnější a v tuhle chvíli je tu asi na něj nejvíc lidí - bylo by fajn kdybychom někdy měli na Gladiu větší počet legionářů.
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

A co Germáni? legionáři bez protivníků je docela nuda. Z markomanských válek jsou známy docela pěkné věci co se týče výzbroje Germánů, např. tzv. ringknaufschwerte se začali používat právě v tomto období.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Co je ringknaufschwerte?
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

poměrně krátké meče s kruhovou, zpravidla zdobenou hlavicí.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Ano, Germáni jsou vítaní přinejmenším stejně a pokud by to byli i lidé snažící se více o LH než o scéniku byl bych přímo nadšený :) Koneckonců s těmi legionáři Marca Aurelia by třeba ti Markomané krásně korespondovali.
TITVS_MARTIVS
Nováček
Nováček

Post by TITVS_MARTIVS »

juliusMarcus wrote:TITVS_MARTIVS Ahoj určitě mám zajem o komunikaci, momentálně chceme stavět 2 legionáře a 1 lučišníka zvažujeme období Marca Aurelia. momentálně mám objednané caliga a pracuju na štítech scutum. také mam vlnu na tuniku . příští rok určitě gladia. později pila. mohu se zeptat kolik máte členů ?? A jaké období děláte? Případně jaký tip kroužkové košile se hodí, může se použít klasická u krku zvojená na legionáře zatím nemám na liricu segmentu :-) Díky za odpověď .Míra
http://legioxgpf.livinghistory.cz/web/

Na období Marca Aurelia může být i kroužkovka bez nárameního zdvojení, v té době se totiž od zdvojení opouštělo.