Tašky, brašny, váčky, pytle a pod.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Tož to je rychlost, klobouk dolů:-) To je ono, a proto jsem říkal, že mé kování není OT, šak je to podobné. Teď se všici okovou:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

No právě.... Ale tohle není lité, ale tepané. Ještě jsou další dvě, ale ta mají jen to ploché kování.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

To ploché stačí, oblouček může být řemínek. Stejnou technologií tepání jsem viděl sanicovitá kování nožů odněkud z velkopolska, je to běžná technika. A moje je lité, to se našlo prý v Panonii, Rusku a Birce. A hele, ber to tak, že dobře udělané může být kostěné nebo kožené i hezší a zdobnější...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Já mám přesně tohle podle nálezu a na starší tašvici mám s koženým očkem a kstěnou vyřezávanou destičkou.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Tohle kování mám na tašvici taky, ačkoli jeho interpretace je poněkud odvážná. Hrubý to uvádí jako pásové kování, ale neupřesňuje k čemu by na pásu mělo být. Datuje ho tuším do poč. 10.století.
Když je o tom řeč - viděl jste někdo nález těch parohových zapínání, co má skoro každý? Já ho minimálně od nás neznám. Myslím jednoznačně doložené, ne nějaký kus kosti s dírou, který by tomu mohl odpovídat.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Zapínání na končík z parohu, nebo něco tomu podobného jsem v nálezech zatím neviděl.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ani já ne, to mé je prostě jen spekulace odvozená z faktu že tahle poutková zapínání známe z mladšího období a paroh sám tu funguje jen jako zpevnění obruby. Jinak jak bylo řečeno různých parohových destiček s otvory bychom asi našli dost, jen interpretace bude často problém. Tašvice budou s ohledem na materiál dost obtížně zmapovatelná záležitost která nás stejně dříve nebo později dovede k nějaké formě spekulace. Třeba ty brašny přes rameno jsou doložené ikonograficky mnohem lépe.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Našel jsem další kování podobné tomu na fotce výše - zase plíšek s dírou, kovová průvlečka a nákončí provlékacího řemínku. Je to ze Slovenska a bohužel zatím mám jen tak mizerný nákres, že to sem ani nebudu dávat. Kdo chce, najde to v práci P.Kouřila: Die frühmittelalterliche Elite bei den Völkern des östlichen Mitteleuropas.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Máš namysli příspěvek od T. Štefanovičové, stranu 260?

Ještě znám další takové kování z SM (tam jsou dvě zapínání vedle sebe).
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Může být, knížku teď nemám po ruce a zpaměti stránku nevím.