Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Volkolak píše:já jsem se nějak rozmáchl a protže jsem měl hodně látky, tak jsem udělal 80cm a přijde mi to strašně moc.
No tak uber :twisted:
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

Kdyz se nekdo pta na Slovany, mam automaticky za to ze mysli stredni Evropu 800-950, pak uz by se ptal na Cechy, Rusy, Polany.
A ta kratka Velkomoravska epizodka neni moc vyznamna... at si v Hornich Uhrech mysli co chteji :badgrin:
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Jediné co máme doložené z VM jsou rytiny na nákončích opasku. Z nich by se snad dalo usuzovat, že kalhoty snad byly volnější (nákončí s "žábou").
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Bobr píše:Kdyz se nekdo pta na Slovany, mam automaticky za to ze mysli stredni Evropu 800-950, pak uz by se ptal na Cechy, Rusy, Polany...
Zvláštní dedukce, jestliže Slované se na našem území usídlovali od 5. století... Nebo se Volkolak snad měl stejně nejednoznačně zeptat co nosili "staří Čechové?" :wink:
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bobr »

od 5. stol?

Ale to neni dedukce na zaklade dolozenych skutecnosti, ale prave na zaklade zkusenosti s temito dotazy. Ja netvrdim ze je to spravne, na druhou stranu kdyz se nekdo zepta na kalhoty na vikingy, tak se nikdo se specifikaci nerozciluje
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

A co je na takovém dotazu špatného? Chce kalhoty na vikingy, tedy ne varjagy, žádná východní evropa. Tedy chce obyvatelstvo dánska, norska a švédska, kteří se pohybují v západní evropě mezi vypálením kláštěra v Lindsfarne a řekněme rokem 1066, ale nejpravděpodobněji 9-10.stol. Nechce předvikingské vybavení, nechce anglosasy nebo franky...

Ale asi máš pravdu, že i takový dotaz může naopak položit někdo, kdo chce být "viking" a nic o tom neví...ale to ho neomlouvá:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Bobr píše:od 5. stol?
Stará škola :wink: Dobře, opravuji - od konce 5. stol. či spíše v pol. 6. stol. :roll:
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

rab píše:
Bobr píše:od 5. stol?
Stará škola :wink: Dobře, opravuji - od konce 5. stol. či spíše v pol. 6. stol. :roll:
A co lužická kultura, praslované a tak? Trochu vlastenectví do toho! :mrgreen:
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od luinien »

Máte někdo zkušenosti s přízí Exlusive z Vlnapu? http://www.vlnap.cz/Default.asp?CatID=1176&TYPTREE=1

Zajímalo by mě to na karetky a tkanice, jak je asi tlustá, hustota smotání a jak se s ní pracuje.
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od luinien »