obřady, rituály a hudba - dobovost a prezentace

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

obřady, rituály a hudba - dobovost a prezentace

Post by Bobr »

"Na závěr programu proběhne pohanský slunovratový obřad k uctění počátku nového roku se scénickým tancem a hudbou, při zapáleném slavnostním ohni. Předpokládáme při něm Vaši aktivní účast."

Tak by me zajimalo, Romane, jestli ti uz nedoslo, ze tech kasirovanejch divadylek se scenickym tancem uz bylo dost a ze pritom autenticita dostava na frak.

Ja osobne se treba neceho takovyho uz napriste ucastnit nechci..
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

To zajímavý dotaz, ta odpověď mě zajímá. Ale taky jakou myslíš autenticitu? Když při tom organizování Rab vyjde z dochovaných informací a ze spřízněných lidových obřadů u nás, ale i u východních slovanů, kde se zachovaly v jejich historičtější podobě tak dlouho, že je někdo stihl zapsat, je autenticita jistě diskutabilní, ale zase lepší to asi nebude...nebo myslíš něco konkrétního, co jsi viděl a co bylo špatné?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bobr »

Myslim mnoho konkretniho, co bylo spatne jak pojetim (folklorizovane pasmo se zpevy a tanci) tak provedenim (Dubia Fortuna v dzinach pod kostymem).

Nez takto, tedy radeji nijak
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

No a jakou to má spojitost s Rabem? To pořádal on? Nebo hrozí, že pořádat bude? Dyk třeba Berounští měli nějaké vystoupení, kde jeho součástí byl tanec a obřad nějaké spřátelené skupiny, neviděl jsem to, ale špatné ohlasy jsem neslyšel...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bobr »

Samozrejme (!!!) ze mluvim o tom co poradal Rab. Ted slysis spatne ohlasy, ja jsem ale vznesl dotaz na nej... Tak zkus pockat co k tomu rekne. Pro me je tohle pojeti (co jsem na podobnych obradech videl v minulosti) neprijatelne a nevkusne, nepochzbuji ale ze sve publikum si to najde (zejmena na Vlachovce :badgrin: ).
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Dovolil bych si to trochu uvést na pravou míru:
To "divadýlko" se dosud konalo jen dvakrát - poprvé v Kouřimi roku 2004 u jezírka, kde účinkovala i Dubia Fortuna (ovšem džíny na sobě opravdu nikdo z nich neměl, to sis Bobře s něčím spletl, ostatně důkazem budiž video od Ludi Kováře nebo i fotky, které třeba máte na svém webu) a podruhé ve stejném roce při otevírání archeoskanzenu v Modré společně s vámi a Berounskými měšťany (kde byla hudba reprodukovaná). Netvrdím, že to bylo něco světoborného, ale záměrně to bylo připraveno jako divadlo se scénickým tancem, svým způsobem i "kašírované", protože jinak by to divákům mnoho neřeklo. Co to je "autentické"? Ty původní obřady, o kterých jen tušíme, jak asi vypadaly, věrně zobrazit nejde, pokud to chci v nějaké formě předvést jako ucelené představení co nejširšímu okruhu diváků. Jistě to mělo své mouchy, ale odmítám tak příkré odsouzení. Celé to bylo složené v podstatě z pěti tanců na téma země (setí), vody, větru, ohně a tance ve zvířecích maskách, s jednoduchou choreografií. K tomu nějaké ty obětiny vhazované do ohně a do jezírka, věštění z kouře, úlitba medovinou, kterou dostali i diváci... Uznávám, že příliš strojeně v Kouřimi působily kněžky, taky jsem je pak zavrhl a v Modré už nebyly... Ovšem taneční skupina Alegria má za téměř 10 let působení a z pomalu stovek vystoupení dostatek zkušeností s dobovým tancem a myslím, že koukatelné to v jejich podání bylo... Ale víš sám dobře, Bobře, že loni před Kouřimí jsem se na tebe obrátil, abys mi pomohl s jinou podobou představení, udělal jsem nový scénář, poslal ti jej a tehdy jsi žádné připomínky nevznesl. Nakonec se to sice stejně nekonalo, protože na poslední chvíli nedojela muzika ze Slovenska, město si udělalo svoje "čarodějnice" kousek vedle, aniž bych o tom předem věděl, a ty jsi jaksi "zapomněl" dát info na plakáty... Říkal jsi poté, že bys něco takového připravil sám a jinak, tak jsem stále zvědav...
Ovšem nejpodstatnější je, že akce na Stekníku má být především přátelským setkáním, ten program pro veřejnost je tam jaksi navíc, aby se alespoň z něčeho zaplatily náklady. Pokud někdo přijde s jiným nápadem a zrealizuje jej, moc rád se toho svého vzdám :wink:
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bobr »

lepsi je mluvit pravdu nezli ne...Image zde jsou dziny videt u slecny s fletnou, ale mozna jsou to jen modre kalhoty :evil:
Mam pamet jako slon a proto je tezke se mnou tak snadno vybehnout. Krom nich jsou k videni i sandaly a ?renesancni? nastroje.
Kdyz jsme se bavili o lonskych carodejnicich, vznesl jsem prave pripominky ohledne kasirky. na tom trvam.

Znovu s pohledem na foto tvrdim
radeji nijak nez takto!
Last edited by Bobr on Tue 31. Oct, 2006 15:22, edited 1 time in total.
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Ano, jsou to hrubé plátěné plandavé kalhoty, nikoliv džíny, mám je ve svém fundusu a tehdy jsem jí je půjčil, protože s holýma nohama by vypadala poněkud blbě...
Bobr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bobr »

V zajmu korektnosti upozornuji ze jsem upravil svuj predesly prispevek. K tvemu dodam, ze hole nohy by vypadaly o dost mene blbe... ale to je vec vkusu.
No nic, pokud si to s dzinama spletu ja, divak tim spis... :(
Ósnjallur mađur
hyggst munu ey lifa,
ef hann viđ víg varast;
en elli gefur
honum engi friđ,
ţótt honum geirar gefi.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Jako že holé - oholené ženské nohy pod krátkou sukní by vypadaly dobověji? :biggrin: Jinak na videu je zřetelně vidět charakter těch kalhot, vlají ve větru a tak, a určitě džíny nepřipomínají. Ale nechme to... Ano, Dubia Fortuna opravdu dobově nezapadá, nejenom sandály u Vaška a nástroji, ale ani muzika, kterou hráli, nebyla raně středověká... :wink: Ovšem jinou lepší živou kapelu za daných možností neznám... Je to věc pohledu - je snad méně autentická živá hudba, byť s nedobovými nástroji, než hudba reprodukovaná (scénická, filmová) linoucí se při "dobové" akci z repráků, mixovaná pod přístřeškem z baumaxu?
Připomínky k loňskému scénáři od tebe opravdu nemám...mohl bys třeba upřesnit, co je to ta "kašírka", abych se toho nejen já vyvaroval...
A co výhrady k vystoupení v Modré? Tam Dubia Fortuna nebyla...