Zbroje starověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Mně se to jeví krajně podezřelé - pokud se dělala kožená ramena tak k hypotetickému koženému thoraxu, ale nevidím nějak smysl k tomu aby se ke kovovému thoraxu dělala kožená ramena.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

No a s výjimkou centuriona který by hypoteticky též mohl mít thorax by důstojník používal velkou oválnou parmu.
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Zdravím všechny zúčastněné.

Mám dotaz, jestli se používala pod ketskou kroužkovou zbroj ještě nějaká vycpávaná vrstva (jako subarmalis) a jaká byla její konstrukce. Podle mě pod ní něco určitě nosili.

Je možné u loriky hamaty udělat zpevnění ramen z kůže ponýtované kovovými lamelami?
Vítězství nebo smrt!
Alexandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Alexandr »

Zdravím,
Mám dotaz, jestli se používala pod ketskou kroužkovou zbroj ještě nějaká vycpávaná vrstva (jako subarmalis) a jaká byla její konstrukce.
- téměř určitě pod tou zbrojí něco měli (stejně jako u Římanů, nebo ve středověku), ale osobně nevím o žádných pramenech, které by přímo o tomto u Keltů vypovídaly. Její konstrukci neznáme. Něco takového se v rámci archeologických zkoumání jen těžko zachová (a pokud vím, tak se ani nezachovalo), žádný antický autor to podrobněji nepopisuje (ani u těch Římanů, natož u Keltů) a na uměleckých památkách to také nenajdeš (navíc je to v případě umění trochu komplikované).
Je možné u loriky hamaty udělat zpevnění ramen z kůže ponýtované kovovými lamelami?
- no, možné to jistě je, ovšem historicky věrné již nikoliv. Nicméně co by tvému návrhu mohlo být alespoň trochu podobné a co Římané určitě (i když zřejmě velmi vzácně) používali je tzv. lorica plumata, což je vlastně kroužková zbroj, na níž jsou navíc připevněny kovové šupiny (jako u šupinové zbroje - prostě ty šupiny nejsou na nějakém látkovém podkladu, ale na to kroužkové zbroji). Dan Peterson (ten chlapík, co napsal "Římské legie znovuzrozené v barevných fotografiích" -viz diskuse "Knihy" v sekci "Starověk" tohoto fóra) jednu takovou vyrobil - tohle je ona, i když to na této fotce není vidět (vypadá jako lorica squamata) - ale viděl jsem i jiné záběry, kde v některých místech zpod té svrchní vrstvy šupin vykukovaly kroužky (bohužel jsem je na netu už nenašel).

S pozdravem
Saša
TITVS_MARTIVS
Nováček
Nováček

Post by TITVS_MARTIVS »

Alexandr wrote:...ale viděl jsem i jiné záběry, kde v některých místech zpod té svrchní vrstvy šupin vykukovaly kroužky (bohužel jsem je na netu už nenašel).
Na tomhle fotu jdou ty kroužky trochu vidět...

http://www.legionsix.org/lafe06%20139.JPG
Alexandr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Alexandr »

Jo, tady je to pěkně vidět. Díky :)

Saša
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

narazil jsem na zajímavý detail lamelové/šupinové zřejmě římské zbroje z Balkánu /originální popis je I-IIIème siècle Balkan 2.4cm long x 1.4cm /

Image

Image

Supr je detail spojení lamel jednotlivými dráty k sobě.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

Skythská šupinová zbroj a řecká přilba z Ukrajinského národního historicého muzea - zajímavé je střídání šupin ze železa a ze slitiny mědi. více zde http://museum.velizariy.kiev.ua/kiev/nimu_an/index.html

Image

Image
zoro
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by zoro »

Co se týče vycpávaných zbrojí u Keltů, zcela určitě museli mít tlumící vrstvu pod kroužkovkou, otázkou je zda byla z kůže či spíše látková vycpávaná. Užívání lehkých zbrojí známe z vyobrazení na pochvách halštatských mečů, tedy můžeme předpokládat, že v laténu se také užívali lehké zbroje a dále se zdokonalovala technika jejich výroby.
Bohužel obrázky pochev mečů jsem nenašel.

Přikláněl bych se ke kožené zbroji, která se může použít jako tlumící vrstva pro kroužkovku, protože látka byla daleko dražší než kůže.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Fragenty římské zbroje ze Slovenska:

Image
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.