Zbroje starověku
Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Zdravím všechny zúčastněné.
Mám dotaz, jestli se používala pod ketskou kroužkovou zbroj ještě nějaká vycpávaná vrstva (jako subarmalis) a jaká byla její konstrukce. Podle mě pod ní něco určitě nosili.
Je možné u loriky hamaty udělat zpevnění ramen z kůže ponýtované kovovými lamelami?
Mám dotaz, jestli se používala pod ketskou kroužkovou zbroj ještě nějaká vycpávaná vrstva (jako subarmalis) a jaká byla její konstrukce. Podle mě pod ní něco určitě nosili.
Je možné u loriky hamaty udělat zpevnění ramen z kůže ponýtované kovovými lamelami?
Vítězství nebo smrt!
-
- Stálý přispěvatel
Zdravím,
S pozdravem
Saša
- téměř určitě pod tou zbrojí něco měli (stejně jako u Římanů, nebo ve středověku), ale osobně nevím o žádných pramenech, které by přímo o tomto u Keltů vypovídaly. Její konstrukci neznáme. Něco takového se v rámci archeologických zkoumání jen těžko zachová (a pokud vím, tak se ani nezachovalo), žádný antický autor to podrobněji nepopisuje (ani u těch Římanů, natož u Keltů) a na uměleckých památkách to také nenajdeš (navíc je to v případě umění trochu komplikované).Mám dotaz, jestli se používala pod ketskou kroužkovou zbroj ještě nějaká vycpávaná vrstva (jako subarmalis) a jaká byla její konstrukce.
- no, možné to jistě je, ovšem historicky věrné již nikoliv. Nicméně co by tvému návrhu mohlo být alespoň trochu podobné a co Římané určitě (i když zřejmě velmi vzácně) používali je tzv. lorica plumata, což je vlastně kroužková zbroj, na níž jsou navíc připevněny kovové šupiny (jako u šupinové zbroje - prostě ty šupiny nejsou na nějakém látkovém podkladu, ale na to kroužkové zbroji). Dan Peterson (ten chlapík, co napsal "Římské legie znovuzrozené v barevných fotografiích" -viz diskuse "Knihy" v sekci "Starověk" tohoto fóra) jednu takovou vyrobil - tohle je ona, i když to na této fotce není vidět (vypadá jako lorica squamata) - ale viděl jsem i jiné záběry, kde v některých místech zpod té svrchní vrstvy šupin vykukovaly kroužky (bohužel jsem je na netu už nenašel).Je možné u loriky hamaty udělat zpevnění ramen z kůže ponýtované kovovými lamelami?
S pozdravem
Saša
-
- Nováček
Na tomhle fotu jdou ty kroužky trochu vidět...Alexandr wrote:...ale viděl jsem i jiné záběry, kde v některých místech zpod té svrchní vrstvy šupin vykukovaly kroužky (bohužel jsem je na netu už nenašel).
http://www.legionsix.org/lafe06%20139.JPG
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Skythská šupinová zbroj a řecká přilba z Ukrajinského národního historicého muzea - zajímavé je střídání šupin ze železa a ze slitiny mědi. více zde http://museum.velizariy.kiev.ua/kiev/nimu_an/index.html

-
- Občasný přispěvatel
Co se týče vycpávaných zbrojí u Keltů, zcela určitě museli mít tlumící vrstvu pod kroužkovkou, otázkou je zda byla z kůže či spíše látková vycpávaná. Užívání lehkých zbrojí známe z vyobrazení na pochvách halštatských mečů, tedy můžeme předpokládat, že v laténu se také užívali lehké zbroje a dále se zdokonalovala technika jejich výroby.
Bohužel obrázky pochev mečů jsem nenašel.
Přikláněl bych se ke kožené zbroji, která se může použít jako tlumící vrstva pro kroužkovku, protože látka byla daleko dražší než kůže.
Bohužel obrázky pochev mečů jsem nenašel.
Přikláněl bych se ke kožené zbroji, která se může použít jako tlumící vrstva pro kroužkovku, protože látka byla daleko dražší než kůže.
-
- Stálý přispěvatel