Omluvte mou barvířskou nevědomost, ale na Wolinu mě napadla jedna věc - nedala by se prostá hnědá dosáhnout třeba jílovitou hlínou? Tedy, když látku ponecháte v blátě, ztmavne. Když ji pak perete LH prostředky, ta špína už nepustí.
Nebo tráva - z bílé látky ji bez chemie skoro nedostanete, ani když chcete. Nedala by se z trávy ta barva získat? Třeba i mechanickým vetřením nadrobno nasekané trávy?
Co krev? Ta obarví nahnědo asi i len a drží jak luterská viara.
Proč to píšu, možná je to blbina, ale mám pocit že jsme možná opominuli něco strašně jednoduchého...
Barvení
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
tráva barví stejně jako všechny ty zelené listy: břečtan, břítza atd. atd.
tedy žlutozeleně až zeleně pomocí chlorofylu. To je celá finta. Pomocí
skalice to zafixuješ (jinak to vyprat jde - to se neboj). Ikdyž za pokus by to stálo - to vetření.
jíl -no já myslím, že on barví anorganickým znečištěním a to taky odstraníš.
krev- ideální na kůži, ale na textil jsem to nezkoušel.
tedy žlutozeleně až zeleně pomocí chlorofylu. To je celá finta. Pomocí
skalice to zafixuješ (jinak to vyprat jde - to se neboj). Ikdyž za pokus by to stálo - to vetření.
jíl -no já myslím, že on barví anorganickým znečištěním a to taky odstraníš.
krev- ideální na kůži, ale na textil jsem to nezkoušel.
-
- Stálý přispěvatel
To je velmi zajímavá úvaha
. Je fakt, že kdybys vzal čerstvoučkou zeleňoučkou jarní travičku a buď jí neLH bez práce rozmixoval, nebo LH rozetřel a produkt z tohoto procesu napatlal na látku, musí se tam něco udržet. Ale to můžeme vyzkoušet až na jaře
.
To bláto bych asi moc nepřeceňoval. Spíš by podle mého vyšla jen špinavá látka (ale jestli chceš vypadat jako LH vesničan, je bláto správná volba
) a když něco poleješ krví (třeba vepřovou), tak to docela zasmrádne. Když sem vykošťoval víc plecí najednou a byl sem opatlanej krví, smrdělo to jako svi.. 

To bláto bych asi moc nepřeceňoval. Spíš by podle mého vyšla jen špinavá látka (ale jestli chceš vypadat jako LH vesničan, je bláto správná volba

Vítězství nebo smrt!
-
- Stálý přispěvatel
Pampalíny: Chci dodat, že se taky nepřu o tom, že nebyla oranžová barva v podobě jakou má každý z nás zafixovanou, ale že je možné se k této barvě přiblížit. Nakolik jsou tyto podobné barvy LH nevím, a názor "co je přírodní nemusí být správně" má něco do sebe. Nadruhou stranu to přírodními barvivy dosažitelné, alespoň z části (nemám osobní zkušenost), je.
Vítězství nebo smrt!
-
- Stálý přispěvatel
Zaujala mě ta krev - četl jsem něco o tom, že po rozboru zbytků kůže z bot ze St.M. se přišlo na to, že byly natřené krví, pokud si dobře vzpomínám tak vepřovou + nějakou ptačí. Pokud pomineme možnost, že se dotyčný brodil v krvi pobitých vepřů, mohlo by to mít i nějaký další účel. Barevnost, impregnace..?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
Obojí, Knechte. Krví se ještě nedávno natíralo např. dřevo, byla to impregnace a hezky zhnědlo.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
-
- Site Admin
-
- Stálý přispěvatel
1. ad krev na kůži - v textu, který sem myslim Pampaliny dával o vydělávání kůže na Velké Moravě je natření kůží zmíněno jako finální úprava.
2. ad barvení hlínou. Máme doma tričko, barvené na Havaji tím, že to vymáchají v červeném blátě. Je prané normálně v pračce a bledne jen pomalu. Takže to bude IMHO jen o kvalitě hlíny (IMHO jemnosti částeček, které vniknou do vláken - čím jemnější, tím hlouběji vniknou a hůře se vypírají).
2. ad barvení hlínou. Máme doma tričko, barvené na Havaji tím, že to vymáchají v červeném blátě. Je prané normálně v pračce a bledne jen pomalu. Takže to bude IMHO jen o kvalitě hlíny (IMHO jemnosti částeček, které vniknou do vláken - čím jemnější, tím hlouběji vniknou a hůře se vypírají).
-
- Stálý přispěvatel