No právě, já bych to své brnění raději naložil na mezka, než to tahat na jednom rameni Jen by mě zajímalo, jestli ti Rusové to takhle nosí, když sepsali tak pěkný návod.
To je tzv. Ašteřina Brašna Na Slovany - jaké myslíš? Třeba na pražany 18. století bych ji raději nepoužíval...
Ale jinak - na raný středověk je dobrá, podobné máme z mladších (a vlastně i starších) vyobrazení, je technicky snadno vyrobitelná a nic jí nebrání. Karetka nebo tkanice je pevná v tahu, používala se i na popruhy. A nakonec zvláště oceňuji vybraný motiv karetky - kosočtverec s čárkou uvnitř. To se jen tak nevidí
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Každopádně tašky tohoto tvaru máme i na nějakých iluminacích, vyskytují se průběžně prakticky všude a obecně je tohle nejjednodušší způsob ušití tašky přes rameno, co znám. Tři argumenty, proč si myslím, že takhle ano.
Minimálně dva pastýři s těmito taškami jsou ve znojemské rotundě.
Zřejmě si to s něčím pleteš, protože v rukopisu Petra de Ebulo jednak žádné takové tašky nejsou (pouze ty vaky hozené přes rameno) a rukopis samotný nepochází z 13.st. ale z konce 12.st. Protože tu mám kompletní vydání faximile z roku 1994, zběžně jsem ho znovu prolistoval a nic takového tam nenašel. Předpokládám že si to pleteš s Maciejowskou biblí ze 13.st. (tam skutečně takové malé tašvice jsou) nebo něčím podobným.
Nicméně máme takových vyobrazení malých tašvic z 11-12.st. vícero - poměrně často najdeme nějakou podobnou brašnu u boku Davida, odkud tahá kamení do praku apod. Vesměs ovšem je původem těch výjevů západní Evropa.
Výjev z bible ze 12.st. bohužel nemám přesný zdroj.
Boční stěny této taštice jsou tvořeny karetkovým pásem nebo je ten pás přišitý přes látku? A ještě se chci zeptat jakým způsobem je udělaný ten lem okolo té zavírací části.
Ono to je asi jedno, ale radši se zeptám. Ta taštice je super!
Jinak mošnu z lýčí (zde určenou na nošení jídla) známe třeba i z naší tradice - povolání Přemysla Oráče na knížecí stolec. Píše o tom už Kosmas, takže pro 11-12.st. je to opět doložená věc, podobně jako ty lýčené střevíce.