Frankové

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tak - máme doloženy šupiny větší i menší, ale pravda je že ty menší si taky vybavuji jen z Antiky.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Kain píše: Ale můj postřech, čím větší šupina, tím více rušivý je plechový vzhled.
Dovolil bych s oponovat. Níže přikládám obrázek šupinové vesty z GIM, která je dle mého odhadu ze šupin tak 6x7cm. Když šupiny správně zpracuješ, i veliký vypadají dobře. Jinak se jedná o vrcholně středověkou zbroj nějakých nomádů, snad kumánů, přesně nevím, ale je to v Ospreyovi Mounted archers of the Step.

Obrázek
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Ty kovové segmenty nebývají rovné ale jsou profilované. Dneska se to ojebává z rovného plechu a proto ten "plechový" vzhled.

Pěkně profilované lamelky má třeba SIM.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

To jsem myslel, jak říká Miloš. Malá šupinka rovná nevadí, rovný povrch je při ráně velkým kladivem raz dva. Ale hladká šupina jako půl dlaně je divná...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Muscha: tak to samozřejmě není, takhle obecně řečeno, pravda - pokud jsi nemyslel velké segmenty nebo lamely mladších zbrojí ale šupiny obecně. Šupiny a to i ty malé mohou být rovné nebo mohou mít tvar profilovaný - prohnutý, zalomený apod. Profilace malé šupiny mimo jiné zpevní a u velkých lamel zase umožňuje kopírovat tvar těla. Takže na poznámky o šizení z rovného plechu bych byl opatrný.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Co jsem viděl nálezy, tak byly aspoň malinko profilované, asi mi něco uniklo....
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Bezpochyby ano.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Destičky z Kouřimi snad byly rovné ale víc nevím....

Větší šupiny a lamely jsem viděl jen profilované.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Já tu nějaké věci mám ale nemám scanner - starý vyhořel a nový nějak není v prioritách - scanuju jednou za uherský rok a kupovat kvůli tomu nový se mi moc nechce tak čekám až se mi zase namane příležitost koupit nějaký starší.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Tak jsme si nerozuměli, já myslel povrchovou úpravu, ne profilaci...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita