Včera sem vařil ty ořechový šlupky . Vydržel sem to vařit půl hodiny a pak už ten smrad nešel vydržet (jestli to nebude tim, že už byly takový lehce nahnilý ). Po scezení to byla tekutina barvy asfaltu. Ještě horkou sem jí nalil na lněný plátno a nechávam to do dneška uležet. Kapka mi ukápla na sestřinu světlou vlněnou bačkoru a na tý to drží fakt dobře , tak sem zvědavej jak dopadne ten len.
Wothan: Ta žlutá je dobrá, ne? Chystám o tom článek. Jinak můj přístup je veskrze intuitivní a od experimentu ho odlišuje jeho pravděpodobná neopakovatelnost:-) Ale pokusím se to obarvit v nejbližších dnech, přítelkyně není doma, takže můžu beztrestně zaneřádit kuchyni.
Ale ještě předtím provedu pokus na již obarveném vzorku, spočívající v několikerém vyprání. Budu totiž mít obarvenou tu hedvábnou spodní košili...a propos, četl jsem již názory, že bývala tradičnš bílá, aby se barva častým praním neoprala.... není to u nobility trochu přehnaná praktičnost?
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Proč? Vzhledem k tomu, že prát a čistit svrchníky z drahých, často těžkých látek, vyšívaných nebo jinak zdobených je v primitivních podmínkách problém se prostě pralo častěji spodní prádlo. To plnilo vysloveně funkci praktickou a až poté reprezentativní - spíše ve smyslu že na to ten člověk měl než že by to měl zdobené. Proto někdy to spodní prádlo vyčnívá z pod svrchníku i když to soudě dle ikonografie není nutně pravidlem. Barvit to tedy postrádá smysl a taková praxe přetrvala u spodního prádla i mnohem později - buď to bylo zcela nebarvené nebo bělené. Podle mne není asi zrovna těžký hřích obarvit si spodní prádlo, ale řekl bych že je to prostě zbytečné a že si tím nelze získat navíc nějakou prestiž - po lopatě, když budu mít obarvené spodní prádlo nebudu za většího frajera než když ho budu mít bílé nebo nebarvené
Což ale znamená, že by bylo lepší tu košili nebarvit a že se toho experimentu nedočkáš:-)
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Máš pravdu, asi to nemá smysl...ale co teda obarvím? Koupím si další bourette a co z něj bude?:-) nebo má cenu plýtvat tím na přírodní vlnu?
Proč plýtvat? Sukna se přece taky barvila a kvalitní importovaná sukna patřila k velmi vyhledávaným tkaninám pro nobilitu, ne jen hedvábí. Stejně tak se to dá použít na vlnu na vyšívání apod. ne?
Mám hezké sukno z přírodní vlny...další materiál na pokusy!!
Včera sem obarvil lněné plátno dvou druhů (režné a bělené) najednou vývarem z ořechových šlupek. Po usušení sem docela příjemě překvapen . Režné chytlo sytějš než to bělené, ale obojí má docela dobrou hnědou barvu.
Chci to obarvit ještě aspoň jednou, aby to bylo tmavší.
Škoda. že nemám nijak extra velkej hrnec, obarvím v něm látku tak na jednu nohavici, ale když se to neuspěchá...
Bohužel nemam foťák, ale moh bych si ho pučit. Druhá věc je, že nevim jak se sem fotky dávaj.
Nepřidával sem tam nic, ale ty šlupky byly fakt jedovatý (některý nahnilý, jiný zase skoro uschlý), tak jestli to nebude s tim. Na další barvení si budu muset počkat, až nebude nikdo doma , jo a boryt mam taky zakázanej (stejně ho nemam)