Dřevo stačí pořádně umývat, a nenechávat v žádném jídle zbytečně dlouho. Nějakou pachuť ale prostě chytí. Jinak se používá lnění či jiý rostlinný olej, nebo můžete lžíci vyvařit ve vosku či oleji - dle libosti. Ale pro takový spotřebák, jako je lžíce, to považuji za zbytečné.
Kámoš mi věnoval na materiál roh, který mu netroubil - byl vlastně jen uříznutý, bez rozlišení nátrubku, ale nakonec se i na něj dá troubit. Koneckonců, troubit se dá i na novodurovou trubku.
Troubit se dá na cokoli což demonstruji troubením na roličku od hajzlpapíru nebo masážní váleček Přesněji na cokoli asi ne - musí to mít aspoň trochu vhodnou díru a aspoň trochu vhodnou stěnu. Na nátrubku až tak moc nezáleží pokud na to člověk nechce vysloveně hrát ale jen vyluzovat nějaký tón.