Spracovanie koze, kozusin, zdobenie, sitie.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Zdeněk
Nováček
Nováček

Příspěvek od Zdeněk »

Vyhrabal jsem toto téma z hlubin dávnověku a rád bych ho znovu oživil,neboť jsem v něm nenašel tak úplně,co mě zajímá.Tedy prostředky a způsoby zdobení kožených doplňků,jak barevné,tak i rytím apod.Má někdo praktické zkušenosti?
Díky,Z.
Grinulf
Nováček
Nováček

Příspěvek od Grinulf »

zdravim, rad bych se zeptal na vase zkusenosti s potahovanim kulateho stitu surovou hovezi kuzi,mym kamaradum se jiz nekolikrat stalo ze se stit zkroutil.
Diky G.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

zalezi jak moc nechas tu surovku rozmocit... kdyz je namocena dlouho, da se i vic vytahnout a o to vic se pak srazi... aspon z toho materialu mam takovy dojem
Kydliman
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kydliman »

had: Napínáš to provazem nebo surovinou?
Kydliman
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kydliman »

Já nechám dostatečnej přesah a vypletu to poměrně silnejma pruhama mokrý surovky. Když to sesichá tak se síly vyrovnávají a k průhibu nedochází. Kůži přibiju a ořežu až když je suchá.
Grinulf
Nováček
Nováček

Příspěvek od Grinulf »

diky za rady, surovka mi prijde pristi tyden tak uvidime...
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Zdeněk píše:Vyhrabal jsem toto téma z hlubin dávnověku a rád bych ho znovu oživil,neboť jsem v něm nenašel tak úplně,co mě zajímá.Tedy prostředky a způsoby zdobení kožených doplňků,jak barevné,tak i rytím apod.Má někdo praktické zkušenosti?
Díky,Z.
Rytí je v zásadě jednoduché. Potřebuješ nejlépe přírodní, nelakovanou ani jinak povrchově nezkaženou kůži(což je na LH celkem předpoklad), tu krátce namočíš (stačí minuta dvě) a vhodným nástrojem ryješ, razíš a tak. Pracovní část musí být hladká, jinak to trhá povrch kůže a vypadá to hnusně. Hodí se na to třeba kost a parohovina. Je potřeba dát bacha, co vyryješ už těžko vrátíš, u ražby je to stejné. Pak to necháš vyschnout a případně třeba rytinu zvýrazníš voskováním nebo jinak. Takhle se mi to alespoň osvědčilo.
Arannka
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Arannka »

Na http://www.wogastisburc.com/ jsem našla tento pracovní postup, vztahující se k řemeslné výrobě na VM:
Dřevný dehet spolu s včelím voskem a živočišnými tuky za tepla tvořil vodovzdornou směs, která sloužila impregnaci kůže vojenské obuvi, nazývané juchta. Sloužil i k vodovzdorné impregnaci rybářských sítí, lan, řemenů a podle některých pramenů i plátěných pláštěnek, používaných jezdci.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Tamtéž jako Aranka:
Mokohtavenotaxe píše:To je hodně zajímavé. Měl bych několik dotazů a poznámek:
4) Zakopání v zemi mi příjde zbytečně zdlouhavé, alespoň pro menší kožky, včetně ovcí. S kravskou kůží skušenost nemám. Stejnou službu, ale udělá i namočení do solného roztoku (solanky). Ty jámy jsou známé z arch. nálezů?
Zde je fotka činících jam z období VM: http://www.wogastisburc.com/Obuv.htm

Obrázek
Letecký snímek areálu možných činících jam na obilním porostu
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Činící jámy jsou i ze starých výzkumů ve Starém Městě, na jejich dně byly vrstvy dubové kůry.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.