Já jsem nějak háklivý i na tuhle ten šermířský žargon - "plechovka"," hadrák" a vadí mi i jinak dobově doložený pojem "bastard"...nějak stárnu či co
Ne o tom to není - my třeba v rámci akce netrváme na tom aby bylo všechno LH, nekontrolujeme lidem spodní prádlo (ačkoli kdybychom pověřili naše děvčata a my si vzali na paškál jejich děvčata...ehm), nevyžadujeme ruční šití (na tohle téma jsem mimochodem na Lh napsal článek) ani nikoho neubijem za to, že šije z bavlny. Takže akce jsou otevřené mnohem širší šermířské veřejnosti než je škála zahrnující LH. Požadavek je spíš pstavený na tom aby ti lidé v tom co mají na sobě - ať už kostým nebo zbroj, vypadali dobře a autenticky. Taky co do vybavení tábora máme ještě nějaké rezervy v autentičnosti, ale dělá se na tom.
Co se Lh týče - tak tady je problém v tom že se začalo stavět na HŠ. Ale HŠ se za celá ta léta vyvinul v jakousi svébytnou subkulturu, která staví často už i jen sama na sobě, ne an historii. Takže potud máme méně problémů s úplnými nováčky kteří hned od začátku dělají LH. Na druhou stranu co se týče samotného šermu-boje, tam se prostě HŠ nelze vyhnout, je to jeho součástí a dokonce i ta scénika, pokud se to v rámci akcí prezentuje divákům tam být musí.