Popravdě, ty brýle u nás problém nejsou. Na uzavřených akcích to neřešíme a na veřeujných jsou povoleny jen ty, co vypadají dobově - jenže my už děláme dobu, kdy se prostě brýle používali relativně běžně. Je mi jasné, že u starší doby to je asi problém. Mě spíš štvou ty hodinky apod.!
Dalším problémem je, nazval bych to doprovod. U nás jde např. o manželky (někdy i manžele) a pod., kteří vlastně to hobby nedělají a aby mohli doprovodit své polovičky, tak si pořídí jen to nejnutnější. A je zajímavé, že mnohdy naši lidi jsou řekl bych až vemi netolerantní pokud se jedná o cizího, ale u svých ty chyby nechtějí vidět. Abych se vyjádřil jasně - ne že by byli zcela mimo, ale je to jaksi na té spodní hranici a člověka někdy docela naštve, že už si nepořídí něco lepšího, když přitom jezdí docela pravidleně a mnohdy i třeba 10 a více let.
Hranice LH
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Jo, já ti rozumím a netvrdím, že nemáš pravdu. Jenže bacha - v časákách nepíší, jak se hádali, zda tam ty mamutíky vůbec vezmou a u toho jsem osobně byl! Čili původně to byli jen Indiáni a jaksi nakonec akceptovali vznik i jinak zaměřených skupin. A popravdě, hlavním důvodem nakonec byl fakt, že Seton to připouštěl, ale také kvůli dotacím od státu - to by ale bylo na dlouhé povídání. Jak jsem ale již napsal, přestal jsem LLM sledovat, tak že nynější stav neznám.nataniel píše:Ano viem, že zakladatelia IC boli niektorý woodcrafteri. Odoberal som dosť dlho časopis ligy Bizóni vítr a tak isto Wampum Neskenonu takže o diani v tomto hnutí mám akú takú predstavu. Je pravda, že okolo 80 % môžu byť Indiáni, ale ja som tým chcel povedať, že to nie je doslova indiánske hnutie ako sú euroindiáni. Veď z ligy pochádza aj už nebohý Ladislav Vodák - Sokol bol uznávaním znalcom Rogers Rangers.
Mimochodem odborníka Láďu Vodáka jsem znal osobně. Právě on patřil k lidem, kteří nás chtěli do LLM zapojit. On byl totiš i naším členem a ta jeho znalost pocházela právě z našich pramenů
Joe M.
-
Métá?xestse Ohnéssese
- Stálý přispěvatel

Já mám opačnou zkušenostVitous píše:Raiden: konečně je tu řeč o diskriminaci - stříhání kvůli zaměstnavateli)
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Hévéése
-
Métá?xestse Ohnéssese
- Stálý přispěvatel

Teda Joe, máš docela přehled, i když v tom máš někdy zmatekJoe píše: 1) Včetně přespání pod šírákem viz. básník Mácha.
2) Všude se skloňuje skaut, ale faktem je, že první mládežnickou organizací byl Woodcraft Indians, založené E.T. Setonem již v r.1902 v USA.
3) Skaut byl založen Sirem Baden Powelem v Anglii v r.1908.
Ale zkoušku z historie skautingu bych Ti podepsal
Jen pro upřesnění, abychom ostatní nemátli:
ad 1) Přespání pod širákem bylo až do začátku 20.st. považováno za smrtelně nebezpečné, protože noční vzduch je přeci jedovatý
Proto musel Svojsík žádat doktory, aby mu všude možně psali, že se noc venku přežít dá
ad 2) nebuď naivní
Boys Brigades +-1845
Sokol +-1868
Orel pár let na to.....
a kvanta dalších organizací okolo... Vlastenecký spolek Popelky Biliánové ("skautovala" už před Svojsíkem...)
ad 3) o rok vedle 1907
Ale jinak klobouk dolů - tyhle znalosti bych od Tebe nečekal
Hévéése
Hévéése
-
Joe
- Stálý přispěvatel

Zmatej jako v čem
V tom co jsi uvedl? Tak to bych se musel ohradit
ad 1) Protiřečíš si s bodem 2
Záměrně jsem uvedl Máchu - pokud to nevíš, tak rád chrápal na zříceninách přikryt jen pláštěm. A Nebyl jediný. Co takhle třeba Mámes
Nebo třeba vojáci - myslíš si že vždy měli hotel? U romantiků frčelo v 18. stol. putovat po venkově a přespávat kde se dá, včetně spaní pod šírákem - ostatně on to je prý jejich termín, nikoliv kombojský
Nicméně máš pravdu, že i takový názor o jedovatém vzduchu byl a že Svojsík s tím měl problém, ale do takových podrobností jsem nechtěl jít. To by jsme skončili u Neandrtálců
Jinak řečeno - to že jsem to neuvedl neznamená, že to nevím
ad 2) Naivní v čem? V rubrice Tremping jsem jasně naznačil, že to mělo své předchůdce!!! Opět - pokusil jsem se být stručný a i tak si myslím, že to bylo až moc dlouhé
Ale trochu konkrétně - ty Boys mi nic neříkají - drze to přiznám. Ostatní, pokud je mi známo se programově tábornictvím nezabývali, a o tom Skauting, tremping i Woodcraft je. A že to mělo své předchůdce jsem jasně naznačil. Nakonec viz. tvůj bod č.1
ad 3) Čumím tady na to znovu a v Základové Skautingu pan Svojsík skutečně uvádí datum 1908. Pak by se spletl on, což nevylučuji. A nebo ja to jako u nás. TC jsme založili 19.9.1991, do WI-CS nás ale vzali až 13.1.1992, IČO nám dali 26.2.1992 a do WI (USA) nás přijali až 18.3.1993. Který datum je datum založení?
Pro nás první, pro stát třetí, pro WI-CZ druhý a pro WI poslední. Čili všechny je možné považovat za datum založení.
ad 1) Protiřečíš si s bodem 2
ad 2) Naivní v čem? V rubrice Tremping jsem jasně naznačil, že to mělo své předchůdce!!! Opět - pokusil jsem se být stručný a i tak si myslím, že to bylo až moc dlouhé
ad 3) Čumím tady na to znovu a v Základové Skautingu pan Svojsík skutečně uvádí datum 1908. Pak by se spletl on, což nevylučuji. A nebo ja to jako u nás. TC jsme založili 19.9.1991, do WI-CS nás ale vzali až 13.1.1992, IČO nám dali 26.2.1992 a do WI (USA) nás přijali až 18.3.1993. Který datum je datum založení?
Joe M.
-
Métá?xestse Ohnéssese
- Stálý přispěvatel

Teda Joe... vyjádřil jsem obdiv k Tvým znalostem, hádat o detaily se nechci...
S tím datem založení to je tak, že se prostě udává všude 1907 a u Woodcraft League of America 1902... v čechách zase Junák 1912
I když, pokud se na to vztáhnou všechny registrace atd.... tak to bude logicky 1903, 1908, 1913...
Pokud na to vztáhneš první pokusy s mládeží jednotlivých zakladatelů, tak jsi zas o rok o dva dál v historii...
Ale to tak bejvá ne?
Třeba konkrétně u Svojsíka to je 1911 - táboření s partou kluků a stavba březového srubu (do roka jim shnil
), 1912 žádost o registraci, 1. tábor s pěší dopravou z Prahy do Orlov (u Humpolce), podzim registrace u českých úřadů, 1913 schválení ve Vídni...
No a stejné to je všude... ale na detaily se vykašlem ne?
S tím datem založení to je tak, že se prostě udává všude 1907 a u Woodcraft League of America 1902... v čechách zase Junák 1912
I když, pokud se na to vztáhnou všechny registrace atd.... tak to bude logicky 1903, 1908, 1913...
Pokud na to vztáhneš první pokusy s mládeží jednotlivých zakladatelů, tak jsi zas o rok o dva dál v historii...
Ale to tak bejvá ne?
Třeba konkrétně u Svojsíka to je 1911 - táboření s partou kluků a stavba březového srubu (do roka jim shnil
No a stejné to je všude... ale na detaily se vykašlem ne?
Hévéése
Hévéése
-
Joe
- Stálý přispěvatel

No, já se ohradil proti tomu, že v tom mám zmatek - vypadalo to, jako bych si to pak cucal z place a plet páté přes deváté - ne že bych to neuměl
U těch datumů je to vždy o tom, z jakého zdroje čerpáš, a nebo z jakého úhlu to posuzuješ. Trochu jsem zapátral, a máš pravdu, že nynější zdroje vesměs uvádí rok 1907 (asi se dohodli). Ve starších (prvorepublikových a poválečných jsem narazil na oba roky, čili jak 1907, tak i 1908, ale dokonce i 1906
Ale to bude pravděpodobně rozporem v datu myšlenky, realizace a oficiálního ustanovení - přesně jako u nás
Ale jak píšeš - to jsou nepodstatné prkotiny - mě šlo jen o to, aby bylo jasno, že u mne nešlo o omyl
Mimochodem, třeba u nás by jsme asi museli za první impuls k založení TC považovat založení mé party HSTCo., a to jsme v r.1989
TC totiš vznikl jen proto, že jsme uzavřenou partou a nechtěli jsme mezi sebe brát tehdy pro nás cizí lidi 
Obávám se, že jsme ale tímto dohadování trochu odbočili od tématu a důvodu, proč jsem to uváděl. Podle mne je skauting důležitý jen pro pochopení toho, proč se u nás zrodil tremping. Tremping totiš nebyl jen o tábornické turistice, ale vždy obsahoval i prvky romatiky!!! Právě v něm se zrodili myšlenky prvních romatiků na to, čemu dnes říkáme LH/OH. LLM zase měla vliv na vznik Českého euroindiánství. Potvrzuje to i moje osobní zkušenost. Alespoň se všemi zakladateli těch součastných stylů co jsem se setkal, tak všichni prošli trempingem. Možná mi někdo namítne, že zná výjímku, ale já jsem se s ní ještě nesetkal. Vždycky jsme skončili u vzpomínek na čundry, kde se potkali bývalí Skauti či ligaři a pod.!
Pro dnešní mladší ročníky to ale už neplatí - ti vesměs do toho šli přímo. To pochopitelně není zločin
Jen jim občas unikají souvislosti.
U těch datumů je to vždy o tom, z jakého zdroje čerpáš, a nebo z jakého úhlu to posuzuješ. Trochu jsem zapátral, a máš pravdu, že nynější zdroje vesměs uvádí rok 1907 (asi se dohodli). Ve starších (prvorepublikových a poválečných jsem narazil na oba roky, čili jak 1907, tak i 1908, ale dokonce i 1906
Mimochodem, třeba u nás by jsme asi museli za první impuls k založení TC považovat založení mé party HSTCo., a to jsme v r.1989
Obávám se, že jsme ale tímto dohadování trochu odbočili od tématu a důvodu, proč jsem to uváděl. Podle mne je skauting důležitý jen pro pochopení toho, proč se u nás zrodil tremping. Tremping totiš nebyl jen o tábornické turistice, ale vždy obsahoval i prvky romatiky!!! Právě v něm se zrodili myšlenky prvních romatiků na to, čemu dnes říkáme LH/OH. LLM zase měla vliv na vznik Českého euroindiánství. Potvrzuje to i moje osobní zkušenost. Alespoň se všemi zakladateli těch součastných stylů co jsem se setkal, tak všichni prošli trempingem. Možná mi někdo namítne, že zná výjímku, ale já jsem se s ní ještě nesetkal. Vždycky jsme skončili u vzpomínek na čundry, kde se potkali bývalí Skauti či ligaři a pod.!
Pro dnešní mladší ročníky to ale už neplatí - ti vesměs do toho šli přímo. To pochopitelně není zločin
Joe M.
-
Kain
- Stálý přispěvatel

-
Joe
- Stálý přispěvatel

To si piš
Já to tu již uváděl. Náš president Mach patří mezi ně. Dneska dělá Rodeo a jezdí Pony Express, ale původně byl členem nejstarší ofic. skupny šermu v ČSSR (jméno si nepamatuji). A není jediný. Ta móda fantasy je věc posledních 15 maximálně 20 let. Mach to dělal někdy před 35 lety
Nikdy třeba nezapomenu, jak k nám na potlach přijela parta z Táborska s vozem v Husiských kostýmech a chtěli po hnás prachy do káďí dáti
A ono to je jak počítám přesně před 28 roky
Ti dělali LH už tehdy, ale jaksi to nevěděli - považovali se za trempy 
Joe M.
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

No s tím LH nevím - když si vezmu jak v hist. šermu šel třeba vývoj výstroje a výzbroje, tak v mnoha ohledech to LH asi nebylo. Nebylo tu zkušených řemeslníků z mnoha pro nás nezbytně nutných oborů - třeba mečíři, platnéři apod. To všechno teprve vznikalo. Ještě před 20-ti lety se toho většina flikovala na koleně jak se dalo (soudím podle lidí které jsme poznal a kteří to tehdy dělali, já to dělám s bídou deset let), když otevřu staré ABC speciál o zbraních někde z poloviny osmdesátých let, podívám se na fotky a třeba na tam uvedený návod na výrobu "kroužkové zbroje"... Až dneska třeba máme řemeslníky o kterých se dá říct že se tím co dělají a hlavně jak to dělají začínají blížit svým vzorům. Jistě bezpochyby to i ve středověku často flákali a flikovali, ale my díky nálezům a dochovaným věcem víme jak by to vypadat mělo, známe technologii a k tomu ti řemeslníci směřují. Zatímco ještě před 10-15-cti lety čistě broušené meče z plocháčů nebo takové hrůzy co teď nabízel na LH srazu "ten pán" nikoho moc nepobuřovaly, dneska je to jinak apod.
Tím nechci samozřejmě nikoho hanit, ale říkám že vývoj technologií a znalosti řemeslníků (a to nejen praktické ale i theoretické) za posledních 15-20 let nesmírně vzrostly a rostou alespoň u těch lepších dál. Znaleka nejsme samozřejmě u konce - za 10-let budeme spoustu věcí taky vidět jinak. Čili je to vždy poplatné době, ale myslím že tehdy to ještě asi nestálo na principech na jakých to stojí dneska.
Tím nechci samozřejmě nikoho hanit, ale říkám že vývoj technologií a znalosti řemeslníků (a to nejen praktické ale i theoretické) za posledních 15-20 let nesmírně vzrostly a rostou alespoň u těch lepších dál. Znaleka nejsme samozřejmě u konce - za 10-let budeme spoustu věcí taky vidět jinak. Čili je to vždy poplatné době, ale myslím že tehdy to ještě asi nestálo na principech na jakých to stojí dneska.