Hranice LH

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Popravdě, ty brýle u nás problém nejsou. Na uzavřených akcích to neřešíme a na veřeujných jsou povoleny jen ty, co vypadají dobově - jenže my už děláme dobu, kdy se prostě brýle používali relativně běžně. Je mi jasné, že u starší doby to je asi problém. Mě spíš štvou ty hodinky apod.!
Dalším problémem je, nazval bych to doprovod. U nás jde např. o manželky (někdy i manžele) a pod., kteří vlastně to hobby nedělají a aby mohli doprovodit své polovičky, tak si pořídí jen to nejnutnější. A je zajímavé, že mnohdy naši lidi jsou řekl bych až vemi netolerantní pokud se jedná o cizího, ale u svých ty chyby nechtějí vidět. Abych se vyjádřil jasně - ne že by byli zcela mimo, ale je to jaksi na té spodní hranici a člověka někdy docela naštve, že už si nepořídí něco lepšího, když přitom jezdí docela pravidleně a mnohdy i třeba 10 a více let.
Joe M.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

nataniel píše:Ano viem, že zakladatelia IC boli niektorý woodcrafteri. Odoberal som dosť dlho časopis ligy Bizóni vítr a tak isto Wampum Neskenonu takže o diani v tomto hnutí mám akú takú predstavu. Je pravda, že okolo 80 % môžu byť Indiáni, ale ja som tým chcel povedať, že to nie je doslova indiánske hnutie ako sú euroindiáni. Veď z ligy pochádza aj už nebohý Ladislav Vodák - Sokol bol uznávaním znalcom Rogers Rangers.
Jo, já ti rozumím a netvrdím, že nemáš pravdu. Jenže bacha - v časákách nepíší, jak se hádali, zda tam ty mamutíky vůbec vezmou a u toho jsem osobně byl! Čili původně to byli jen Indiáni a jaksi nakonec akceptovali vznik i jinak zaměřených skupin. A popravdě, hlavním důvodem nakonec byl fakt, že Seton to připouštěl, ale také kvůli dotacím od státu - to by ale bylo na dlouhé povídání. Jak jsem ale již napsal, přestal jsem LLM sledovat, tak že nynější stav neznám.
Mimochodem odborníka Láďu Vodáka jsem znal osobně. Právě on patřil k lidem, kteří nás chtěli do LLM zapojit. On byl totiš i naším členem a ta jeho znalost pocházela právě z našich pramenů :wink: To já ho zásoboval materiály o RR :) Na takového Milana rozhodně neměl :wink: . Jeho plus ale bylo v tom, že se nebál ty věci publikovat a uměl to. Čili jako znalec RR byl na naší úrovni - no a tudíš vlastně byl :) , neb. naši kluci jsou fakt dobrý :-$ . Byl ale také výborným znalcem lesa!!!! Když jsme s ním chodili po jeho Šumavě, tak nebylo kytky či trávy a nebo stromu, o kterém by nám neřek něco zajímavého a uměl to podat vždy velmi zajímavě. Uměl vždy vše podat tak, aby to zaujalo a to byl velký dar. Takového propagátora už jen tak neseženeme :(
Joe M.
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Métá?xestse Ohnéssese »

Vitous píše:Raiden: konečně je tu řeč o diskriminaci - stříhání kvůli zaměstnavateli :-))
Já mám opačnou zkušenost :mrgreen: Když jsem se vrátil z táboření (vyholená hlava, až na dvě skalpové kadeře), tak šéf litoval, že se nechal ostříhat na ježka, že by to chtěl taky :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Joe píše: 1) Včetně přespání pod šírákem viz. básník Mácha.
2) Všude se skloňuje skaut, ale faktem je, že první mládežnickou organizací byl Woodcraft Indians, založené E.T. Setonem již v r.1902 v USA.
3) Skaut byl založen Sirem Baden Powelem v Anglii v r.1908.
Teda Joe, máš docela přehled, i když v tom máš někdy zmatek :wink:
Ale zkoušku z historie skautingu bych Ti podepsal :mrgreen:

Jen pro upřesnění, abychom ostatní nemátli:
ad 1) Přespání pod širákem bylo až do začátku 20.st. považováno za smrtelně nebezpečné, protože noční vzduch je přeci jedovatý :mrgreen:
Proto musel Svojsík žádat doktory, aby mu všude možně psali, že se noc venku přežít dá :badgrin:
ad 2) nebuď naivní
Boys Brigades +-1845
Sokol +-1868
Orel pár let na to.....
a kvanta dalších organizací okolo... Vlastenecký spolek Popelky Biliánové ("skautovala" už před Svojsíkem...)
ad 3) o rok vedle 1907 :mrgreen: ale to neva.

Ale jinak klobouk dolů - tyhle znalosti bych od Tebe nečekal :oops:
Hévéése
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Zmatej jako v čem :shock: V tom co jsi uvedl? Tak to bych se musel ohradit :-X
ad 1) Protiřečíš si s bodem 2 :wink: Záměrně jsem uvedl Máchu - pokud to nevíš, tak rád chrápal na zříceninách přikryt jen pláštěm. A Nebyl jediný. Co takhle třeba Mámes :wink: Nebo třeba vojáci - myslíš si že vždy měli hotel? U romantiků frčelo v 18. stol. putovat po venkově a přespávat kde se dá, včetně spaní pod šírákem - ostatně on to je prý jejich termín, nikoliv kombojský :wink: Nicméně máš pravdu, že i takový názor o jedovatém vzduchu byl a že Svojsík s tím měl problém, ale do takových podrobností jsem nechtěl jít. To by jsme skončili u Neandrtálců :wink: Jinak řečeno - to že jsem to neuvedl neznamená, že to nevím :wink:
ad 2) Naivní v čem? V rubrice Tremping jsem jasně naznačil, že to mělo své předchůdce!!! Opět - pokusil jsem se být stručný a i tak si myslím, že to bylo až moc dlouhé :? Ale trochu konkrétně - ty Boys mi nic neříkají - drze to přiznám. Ostatní, pokud je mi známo se programově tábornictvím nezabývali, a o tom Skauting, tremping i Woodcraft je. A že to mělo své předchůdce jsem jasně naznačil. Nakonec viz. tvůj bod č.1 :wink:
ad 3) Čumím tady na to znovu a v Základové Skautingu pan Svojsík skutečně uvádí datum 1908. Pak by se spletl on, což nevylučuji. A nebo ja to jako u nás. TC jsme založili 19.9.1991, do WI-CS nás ale vzali až 13.1.1992, IČO nám dali 26.2.1992 a do WI (USA) nás přijali až 18.3.1993. Který datum je datum založení? :wink: :? :twisted: Pro nás první, pro stát třetí, pro WI-CZ druhý a pro WI poslední. Čili všechny je možné považovat za datum založení.
Joe M.
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Teda Joe... vyjádřil jsem obdiv k Tvým znalostem, hádat o detaily se nechci...

S tím datem založení to je tak, že se prostě udává všude 1907 a u Woodcraft League of America 1902... v čechách zase Junák 1912
I když, pokud se na to vztáhnou všechny registrace atd.... tak to bude logicky 1903, 1908, 1913...
Pokud na to vztáhneš první pokusy s mládeží jednotlivých zakladatelů, tak jsi zas o rok o dva dál v historii...
Ale to tak bejvá ne?
Třeba konkrétně u Svojsíka to je 1911 - táboření s partou kluků a stavba březového srubu (do roka jim shnil :-)), 1912 žádost o registraci, 1. tábor s pěší dopravou z Prahy do Orlov (u Humpolce), podzim registrace u českých úřadů, 1913 schválení ve Vídni...
No a stejné to je všude... ale na detaily se vykašlem ne?
Hévéése
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

No, já se ohradil proti tomu, že v tom mám zmatek - vypadalo to, jako bych si to pak cucal z place a plet páté přes deváté - ne že bych to neuměl :badgrin:
U těch datumů je to vždy o tom, z jakého zdroje čerpáš, a nebo z jakého úhlu to posuzuješ. Trochu jsem zapátral, a máš pravdu, že nynější zdroje vesměs uvádí rok 1907 (asi se dohodli). Ve starších (prvorepublikových a poválečných jsem narazil na oba roky, čili jak 1907, tak i 1908, ale dokonce i 1906 :? Ale to bude pravděpodobně rozporem v datu myšlenky, realizace a oficiálního ustanovení - přesně jako u nás :wink: Ale jak píšeš - to jsou nepodstatné prkotiny - mě šlo jen o to, aby bylo jasno, že u mne nešlo o omyl :wink:
Mimochodem, třeba u nás by jsme asi museli za první impuls k založení TC považovat založení mé party HSTCo., a to jsme v r.1989 :wink: :twisted: TC totiš vznikl jen proto, že jsme uzavřenou partou a nechtěli jsme mezi sebe brát tehdy pro nás cizí lidi :twisted:

Obávám se, že jsme ale tímto dohadování trochu odbočili od tématu a důvodu, proč jsem to uváděl. Podle mne je skauting důležitý jen pro pochopení toho, proč se u nás zrodil tremping. Tremping totiš nebyl jen o tábornické turistice, ale vždy obsahoval i prvky romatiky!!! Právě v něm se zrodili myšlenky prvních romatiků na to, čemu dnes říkáme LH/OH. LLM zase měla vliv na vznik Českého euroindiánství. Potvrzuje to i moje osobní zkušenost. Alespoň se všemi zakladateli těch součastných stylů co jsem se setkal, tak všichni prošli trempingem. Možná mi někdo namítne, že zná výjímku, ale já jsem se s ní ještě nesetkal. Vždycky jsme skončili u vzpomínek na čundry, kde se potkali bývalí Skauti či ligaři a pod.!
Pro dnešní mladší ročníky to ale už neplatí - ti vesměs do toho šli přímo. To pochopitelně není zločin :wink: Jen jim občas unikají souvislosti.
Joe M.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Z trampingu a romantiky povstali i první šermíři, řekl bych :-) Ještě před fantasy začátečníky...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

To si piš :) Já to tu již uváděl. Náš president Mach patří mezi ně. Dneska dělá Rodeo a jezdí Pony Express, ale původně byl členem nejstarší ofic. skupny šermu v ČSSR (jméno si nepamatuji). A není jediný. Ta móda fantasy je věc posledních 15 maximálně 20 let. Mach to dělal někdy před 35 lety :wink: Nikdy třeba nezapomenu, jak k nám na potlach přijela parta z Táborska s vozem v Husiských kostýmech a chtěli po hnás prachy do káďí dáti :) A ono to je jak počítám přesně před 28 roky :shock: Ti dělali LH už tehdy, ale jaksi to nevěděli - považovali se za trempy :wink:
Joe M.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No s tím LH nevím - když si vezmu jak v hist. šermu šel třeba vývoj výstroje a výzbroje, tak v mnoha ohledech to LH asi nebylo. Nebylo tu zkušených řemeslníků z mnoha pro nás nezbytně nutných oborů - třeba mečíři, platnéři apod. To všechno teprve vznikalo. Ještě před 20-ti lety se toho většina flikovala na koleně jak se dalo (soudím podle lidí které jsme poznal a kteří to tehdy dělali, já to dělám s bídou deset let), když otevřu staré ABC speciál o zbraních někde z poloviny osmdesátých let, podívám se na fotky a třeba na tam uvedený návod na výrobu "kroužkové zbroje"... Až dneska třeba máme řemeslníky o kterých se dá říct že se tím co dělají a hlavně jak to dělají začínají blížit svým vzorům. Jistě bezpochyby to i ve středověku často flákali a flikovali, ale my díky nálezům a dochovaným věcem víme jak by to vypadat mělo, známe technologii a k tomu ti řemeslníci směřují. Zatímco ještě před 10-15-cti lety čistě broušené meče z plocháčů nebo takové hrůzy co teď nabízel na LH srazu "ten pán" nikoho moc nepobuřovaly, dneska je to jinak apod.

Tím nechci samozřejmě nikoho hanit, ale říkám že vývoj technologií a znalosti řemeslníků (a to nejen praktické ale i theoretické) za posledních 15-20 let nesmírně vzrostly a rostou alespoň u těch lepších dál. Znaleka nejsme samozřejmě u konce - za 10-let budeme spoustu věcí taky vidět jinak. Čili je to vždy poplatné době, ale myslím že tehdy to ještě asi nestálo na principech na jakých to stojí dneska.