Leginy se z deky dělají vcelku běžně a skutečně někdy koušou - je to holt vlna. Já je tedy nosím ale jen na zimu, jsou dost teplé. Na teplejší období bych ti spíš doporučil nějaké pevnější sukno.
Co se vesty týče - nejsem si jist, jestli to není moc teplý a hlavně silný materiál. Myslím že sukno, nebo flauš podšitý lněnou podšívkou udělá lepší službu.
Škóty a RR
Moderator: Joe
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Kolik má kdo košil je hodně individuální. Já jsem měl nejvíce 3košile a už nic dalšího. To bylo přes den -10 a bylo to při pochodu akorát. Každopádně když se někde zastavilo, tak jsem se ale musel zahalit ještě do přehozu nebo deky.
Co se týče dek, tak v létě stačí jedna+plachta. A v zimě jsem to teď dotáhl k naprosté dokonalosti tím, že mám jednu deku zabalenou na zádech a s ní mám ještě zabalený flaušový přehoz a kolem pasu mám suknici z malé tříčárkové deky. Když se do toho všeho a plachty pak zabalím, tak je mi teplo i v největší zimě a přitom na zádech nesu vpodstatě jen jednu deku, takže se mi jde krásně...
Co se týče dek, tak v létě stačí jedna+plachta. A v zimě jsem to teď dotáhl k naprosté dokonalosti tím, že mám jednu deku zabalenou na zádech a s ní mám ještě zabalený flaušový přehoz a kolem pasu mám suknici z malé tříčárkové deky. Když se do toho všeho a plachty pak zabalím, tak je mi teplo i v největší zimě a přitom na zádech nesu vpodstatě jen jednu deku, takže se mi jde krásně...
-
- Stálý přispěvatel
To je individuální, každému vyhovuje něco jiného a taky pokaždé je jiná zima. Když ale moc nemrzne a chodí se, stačí mi tak 2-3 košile (lněné) a vesta. Jakmile se ale zastavíš, je potřeba na sebe dát kapot.
Letos v zimě jsme byli v těch velkých mrazech taky na zimním závodě - šel jsem ve dvou košilích a saku.
Na spaní používám jednu deku, plachtu a kapot a většinou spím jak v bavlnce. Letos to bylo drsnější, v těch -20, nebo kolik to bylo mi teda vyloženě vedro nebylo
Letos v zimě jsme byli v těch velkých mrazech taky na zimním závodě - šel jsem ve dvou košilích a saku.
Na spaní používám jednu deku, plachtu a kapot a většinou spím jak v bavlnce. Letos to bylo drsnější, v těch -20, nebo kolik to bylo mi teda vyloženě vedro nebylo

Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
- Stálý přispěvatel
Dakujem Vam za odpovede. Rad by som vsak vedel co maju oblecene ti, ktorých na fotkách vidno len v koseli a veste a na batozine im nevidno ziadny kapot. Ja síce zo zimným harcom nemám žiadne skúsenosti, ale ja by som si určite zobral kapot, ved predstava, že budem len v niekoľkých košeliach a veste ma dosť desí. Ešte za pochodu si to viem predstaviť, ale v noci pri spánku to teda nie...brrrr. Chcem získať dostatok informácií, lebo túto zimu sa chystám na môj prvý zimmný harc v stylovom. 

-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Jjjjo , to máš úplnou pravdu.Milan wrote:V 18. století byl flanel vlněný. Bavlna se kvuli náročnosti zpracování příliš nepoužívala.
Nedaří se mi najít knihu, kde je vlněný flanel definován, ale pokud si pamatuji, tak je vazby plátnové a mírně počesán. V podstatě to odpovídá flanelu bavlněnému. Dnes se takové látky nazývají flauš atd., ale z 90% jsou příliš řídké a velmi mnoho vyčesané.
Omlouvám se, že jsem do té své připomínky nenapsal ten hlavní rozdíl mezi tehdejším a současným flanelem.