Hranice LH

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

nataniel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od nataniel »

Ja si myslím, že woodcraft v modernej dobe by nemal byť vnímaní len ako indiánske hnutie. Poznám viacero kmeňov woodcraftu, ktorý sa nezaoberajú indiánmi, ale napr. slovanmi alebo keltmi atď. Čo sa týka skautingu / Badena Powella / tak vhodnou publikáciou je kniha Vlk, ktorý nikdy nespí. Tramping je kapitola sama o sebe je to spojenie woodcraft, skautingu, westernu a všetkých voľnomyšlienkárskych hnutí. Mne však najviac s týchto hnutí je najbližší tramping.
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jura »

Vitouš: u nás to byly oddíly: Vlci, Bobři (já), Medvědi, Včelky, etc....

vedle Sokolů je ještě třeba připomenout Jednotu Orel a to, že během masarykovské rep. měla každá politická partaj vedle mládežnických i ty tělocvičné organizace
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

My jsme teda spíš ironcraft nebo metalcraft. :mrgreen:
Každopádně, s povděkem sleduji, jak mnoho máme společného...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

nataniel píše:Ja si myslím, že woodcraft v modernej dobe by nemal byť vnímaní len ako indiánske hnutie. Poznám viacero kmeňov woodcraftu, ktorý sa nezaoberajú indiánmi, ale napr. slovanmi alebo keltmi atď. Čo sa týka skautingu / Badena Powella / tak vhodnou publikáciou je kniha Vlk, ktorý nikdy nespí. Tramping je kapitola sama o sebe je to spojenie woodcraft, skautingu, westernu a všetkých voľnomyšlienkárskych hnutí. Mne však najviac s týchto hnutí je najbližší tramping.
Seton sice vyzíval k tomu, aby si každý národ vybral svůj vzor, nicméně on sám preferoval právě Indiány a vše je na nich postaveno. Ono je to celkem logické, protože to založil v USA a tam žádní Kelti apod. nebyli. Vím o tom, že jsou i jiné skupiny, ale myslím, že ten Indánský vliv tam převládá. Nicméně dnešní vliv Woodcraftu je velmi malý. Je jich totiš velmi málo. Po smrti Setona fakticky tato organizace jen živořila. Nemám informace za posledních cca 10 let, ale velmi mne překvapilo, že tehdy byli evidované organizace jen v USA (myslím že dvě či tři po cca 30 členech), Anglii (jedna cca také 30 lidí) a Kanadě (jedna či dvě také cca po 30 lidech). Kontakt s Čechy byl pro ně byl řekl bych přímo šokem - i když v dobrém. Tady totiš jsou dvě a počet tehdy byl okolo 1500 lidí. Dneska jsou tedy Češi považování za přímí pokračovatelé Setonova odkazu a bylo to i oficiálně uznáno dědici Setona.
Jinak já pochopitelně vím, že právě u nás vznikli i oddíli Mamutů či jak si říkají a že jsou i oddíli zaměřené na jiné národy než na Indiány - ti ale podle mne tvoří cca 80% členů - čili spojování s Indány není tak mimo mísu.
Krom toho asi nevíš, že Woodcraft u nás obnovili právě Indiáni z Indian Corralu. IC měla být jakási vyšší liga Woodcraftu. Čili souvislost zde je přímá. Vím co říkám - byl jsem jak se říká u toho. Nás tam nedostali, protože by jsme kazili mládež, neb. moc chlastáme :twisted: - přesněji nám tento pěkný koníček chtěli zatrhnout :(
Joe M.
nataniel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od nataniel »

Ano viem, že zakladatelia IC boli niektorý woodcrafteri. Odoberal som dosť dlho časopis ligy Bizóni vítr a tak isto Wampum Neskenonu takže o diani v tomto hnutí mám akú takú predstavu. Je pravda, že okolo 80 % môžu byť Indiáni, ale ja som tým chcel povedať, že to nie je doslova indiánske hnutie ako sú euroindiáni. Veď z ligy pochádza aj už nebohý Ladislav Vodák - Sokol bol uznávaním znalcom Rogers Rangers.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Pampalíny píše:Jinak k těm brýlím: minule jsem tu sice zastával (možná až urputně) názor opačný "tolerančněoptický", ale sám jsem to nakonec vyřešil operací (protože čočky nesnesu). Zároveń si třeba nechávám narůst delší vlasy (což je pro ne teda docela velká oběť), takže žádná diskriminace, jen ochota přijmout změny.
No jo, když to takhle jde, tak je to dobrý. Já třeba čočky nesnesu (přecitlivělost) a operace by nadělala víc škody než užitku. Takže se musím smířit s tím, že když tu optiku sundám, na dálku uvidím prd.
Vlasy: osobně znám lidi, který museli dlouhej vlas s krvácejícím srdcem oželet, pže jim to nařídil zaměstnavatel. To musí bejt docela frustrující.
Pampalíny píše:A při přinášení takovýchto obětí mne potom prudí ženská na akci, která si není schopná vytáhnout piercing z ksichtu :evil:
Na VM akce taky jezděj lidi se železářstvím na držce :shock: ?
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Jak nelze ani operace, tak je to blbé. Na druhou stranu na neveřejné akce bych brýle povolil s tím, že když se fotí, tak sundat :c)

Vlasy - já to mám dobré, už jsem byl v práci i několikrát v kostýmu (nechtělo se mi na akci tahat civilní hadry) a v pohodě. :wink:

Piercing jsem viděl na jedné holce na nedávné akci, byla v táboře, ale přímo před lidma jsem ji neviděl. Přesto se domnívám, že tohle je třeba mít vyjasněné a když to nejde sundat, tak raději přijít v civilu než takto :(
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Optiku na kušně bych (sám jsou brejlovec :biggrin: ) za takový zlo nepovažoval. Vono když jsou brejle decentní, taxijich akt člověk všimne až ex post na fotkách. To už mi víc vaděj anachronismy jako třeba hodinky, který neni problém sundat a strčit do kapsy, případně vystoupení skupiny, která hraje hospodskou rvačku někdy ve třicítce, a na konci je hlavní padouch odstřelen perkuskou...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Pokud je to pořádáno pro diváky a je to posazeno do období kde se brýle běžně nepoužívaly, tak to tam prostě nemá co dělat a nelze to omluvit. Pokud je to akce bez diváků, tak to záleží čistě na nás co jsme a nebo nejsme schopni kdo zvládnout a akceptovat, tam ale v případech kdy není zbytí býváme benevolentnější. Na druhou stranu jak jsem řekl - hodně lidí bude raději poloslepých, než aby si na takovou akci ty brýle vzali, proto že jim to samotným přijde hloupé.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Raiden: konečně je tu řeč o diskriminaci - stříhání kvůli zaměstnavateli :-))
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine