Sedlo

Moderators: Knecht, Raiden

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Co já vím tak se často používá základ z Mc Clellana s příslušnou nástavbou.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

mám k dispozici vcelku solidní článek včetně rekonstrukcí ohledně staromaďarských sedel, jsou to občas docela honosné záležitosti, kdyby měl někdo seriozní zájem zájem dělat sedlo RS najde tam určitě řadu inspirací - např rohovinové garnitury a podobné vychytávky.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Určitě ano, problém je že mně zajímají spíše sedla z 11-12.st. ze střední a západní Evropy :-( Nicméně tohle mne zajímá z čiré zvědavosti ohledně konstrukce, výzdoby apod.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

Ze začátku 11.století potom garnitury sedel z Lutomierska, ale to je nošení dříví do lesa...
Kydliman
Nováček
Nováček

Post by Kydliman »

Něco málo o sedlech je tady
Halla
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Moc pěkný věci =D>
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

haló, kolik toho takový kůň ujde - uběhne za den? třeba když se dělá Hubertova jízda nebo hon na lišku.....nebo jestli někdo provádí "turistiku s koněm" kolik se za den dá nacestovat?

a málokterý kůň je jako Hatátitlá nebo Ilči :-)
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

jako u lidí - záleží na tréningu a na kondici. Pokud vím, tak maximum je tak kolem 80 km za den. Počítej rychlost v kroku cca 5 km/h.
(to pak jezdec zjišťuje, že obyčejná chůze je vlastně neuvěřitelně příjemnej pohyb :badgrin: )
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

těch 80 km (údajně i víc, ale tomu už beru s rezervou) dělaj koně co běhaj cross-country. To už jsou ale síhačky, já bych na něco takovýho nevlez ani za zlatý prase :lol: To už je moc adrenalinu.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Myslím, že distančky se běhají i na 120 kiláků. Na Baevr City jezdí jeden koňák někde od Zbýšova, to je tak 60km(mým odhadem) a slyšel jsem něco o čase 2 hodiny.
Pro srovnání rychlosti cestování uvedu příklad: když jsem poprvé zkoušel nákladní sedlo, půjčil jsem si na to takovýho paličatýho hucula. S kámošem jsme se domluvili na místě, kde budu tábořit, že se zastaví na kafe. Já jsem se tam se dvouma koňama trmácel 9 hodin, on tam byl trošku kratší cestou, v sedle, za 50 minut.
Takže musíme brát v potaz hodně faktorů. Jestli jedu sám nebo jede víc koní pod sedlem. Jestli je to jednorázovka, takže můžu koně popohnat a pak ho nechat odpočívat. Jestli je to na víc dní, tak ho musím šetřit. Jestli vezu ještě výbavu. Jestli mám nákladní koně.