Barvení
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Nováček
-
- Nováček
Dcera barvila bezinkami včera, takže dnes po uschnutí můžu popsat výsledek. Primárně barvila vlnu, ale zkoušela i vzorky lnu. Použila asi kilo bezinek na 200g vlanyVladan píše:Pampalíny: Je možný nejak zabránit zešednutí (popř. zezelenání) bezinek? V mim případě to bylo hrozně rychlý (přes noc). Podařilo se někomu z vás dosáhnout modré či fialové barvy po barvení bezinkami?
Jestli jo, tak jak?
Vlna chytla dobře na světle vínovou (jako mořidlo použit kamenec-20g a vinný kámen-6, ustalování v jedlé sodě) ale len při naprosto stejném postupu ztmavl. Po uschnutí je z toho sytá středně modrá (montérková)! Část ztmavlého vzorku lnu po dalším smáčení v octové vodě změnila barvu zpět na původní vínovou. Barva vínové vlny je po smáčení v octě sytější. Další vzorek vlny jsme ponořili do roztoku modré skalice (1lžíce na 2l) asi na hodinu. Výsledkem je světlá švestková.
Už dříve jsme použili bezové listy na barvení na zeleno. Jako mořidlo sloužila modrá skalice (15g na 100g vlny)
Pokud se přidá železo(např. místo modré skalice stejné množství zelené, ale stačí třeba jen zamíchat lázeň s modrou skalicí železnou naběračkou jako se to povedlo mě

Vzorek lnu byl mnohem světlejší, ale předpokládám, že při dodržení Pampalíniho postupu se smáčením a opakovaným barvením by byl výsledek mnohem lepší.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Děkuji, ale je to předčasné. Ještě musím vyzkoušet stálost několikerým vypráním.
Jak ustalujete? První kousek (ten na obrázku) jsem ustálil pouhým vymácháním v octové vodě a usušením.
Zbylé dva - přidal jsem ocet a sůl přímo do barvícího nálevu.
Výsledek vypadá stejně, alespoň zatím. Co se vám víc osvědčilo?
Jinak upozornění - barva chytá pořádně až dlouhodobým vařením, pouhé namočení v roztoku, byť horkém, ji pouze nažlutilo. Dlouhodobé značí asi hodinu, max. dvě. Budu tedy muset svou hedvábnou košili vařit. Je zde tedy riziko, že se mi srazí. (budu hledat potenciálního kupce:-))
Jinak pro orientaci - použil jsem kamenec, silný roztok, 24h.
Jak ustalujete? První kousek (ten na obrázku) jsem ustálil pouhým vymácháním v octové vodě a usušením.
Zbylé dva - přidal jsem ocet a sůl přímo do barvícího nálevu.
Výsledek vypadá stejně, alespoň zatím. Co se vám víc osvědčilo?
Jinak upozornění - barva chytá pořádně až dlouhodobým vařením, pouhé namočení v roztoku, byť horkém, ji pouze nažlutilo. Dlouhodobé značí asi hodinu, max. dvě. Budu tedy muset svou hedvábnou košili vařit. Je zde tedy riziko, že se mi srazí. (budu hledat potenciálního kupce:-))
Jinak pro orientaci - použil jsem kamenec, silný roztok, 24h.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Máte někdo zkušenosti s barvením kopřivami a ořechovými šlupkami?
(ustalování, doba vaření a hlavně kolik kopřiv a ořechů)
Chtěl bych to v brzké době vyzkoušet. Naše pokusy s barvením kopřivami dopadly fakt špatně. Režné lněné plátno se jen ztmavilo s nádechem zelené, ale po vyprání to asi vybledne.
(ustalování, doba vaření a hlavně kolik kopřiv a ořechů)

-
- Stálý přispěvatel
Včera mi kamarádka, co vystudovala chemii a pracuje teď v muzeu, říkala zajímavou věc, když jsem si jí stěžoval na různé problémy s přírodním barvením. Dneska se do všeho textilu (už přímo do nití) přidávají OZP - opticky zjasňující prostředky. Posouvají odražené světlo víc k ultrafialové oblasti spektra a barvy pak působí zářivější, než by byly bez nich. Očima se ale obsah OZP prakticky poznat nedá a i při laboratorním rozboru to dá nějakou práci.
Problém je v tom, že přírodní barviva se na takovém textilu rozpíjí (což by ještě nevadilo) a hlavně se mnohem snadněji vypírají. Když potřebovali v muzeu nahradit nějaký kousek textilu něčím co nejvíc přesným, museli si speciálně vyžádat přímo ve fabice várku, do které ty zjasňující prostředky NEPŘIDALI...
Problém je v tom, že přírodní barviva se na takovém textilu rozpíjí (což by ještě nevadilo) a hlavně se mnohem snadněji vypírají. Když potřebovali v muzeu nahradit nějaký kousek textilu něčím co nejvíc přesným, museli si speciálně vyžádat přímo ve fabice várku, do které ty zjasňující prostředky NEPŘIDALI...
To víš že můžuTheodora píše:Kydliman: Můžeš, prosím, napsat přesný postup, dávky přísad a doby vaření a máčení u lnu barveného v bezinkách? Montérková modrá, můj cíl!(A můj včerejší pokus skončil šedou jak zimní ráno...)

(Jsem ta zmiňovaná dcera)
1kg bezinek rozmačkat, zalít 5 litry vody a 10 minut vařit. Přidat 20g kamence a 6g vinného kamene. Vložíš len a necháš ho tam dvě hodiny(už nevaříš). Pak vymácháš ve studené vodě. Krátce vymácháš v roztoku jedlé sody (na 5l jedna lžíce) a znovu vymácháš ve studené vodě.
Ale upozorňuju, že při NAPROSTO STEJNÉM postupu mi vznikla fialová, takže nic neni zaručeno

Rozhodně to zkus a dej vědět jak to dopadlo.
No tak já jsem ani nesmáčela ani nevařila a povedlo se, tak nevim...asi kouzlo osobnostihad píše:Na ten svińskej len platí jen před barvením vyvařit, asmáčet, smáčet smáčet, vařit, vařit, vařit, smáčet, smáčet, vařit, vařit a pak z něj třeba něco bude-Třeba hnědá, ta mi vychází často nechtě ze všeho

Ale otázka je jak to vydrží...