Celkem zajímavé:
http://talbotsfineaccessories.com/1386/ ... ldier.html
Zbroje vrcholného středověku.
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
jiank pokud jde o toho berwelfa, tak ten je fakt propoceny, neb je ot po bitve. POkud se vaqm ale nechce prosivanici smolit, je tu jeste jedna moznost. Jakysi dokument (ted nevim, jetslio 14. nebo 15. stol., spise to druhe), zminuje, ze vojaci musi byt odeni do prosivanic zhotovenych z 6vrstev bezneho platna a tri vrstev platna voskovaneho - to dle meho nazoru nahrazovalo smoleni.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
k zavěšování nohou, ať již kroužkových či plátových - dost jsem s tím experimentoval protože jsem svého času "naletěl" na dobová vyobrazení, na nichž má oděnec kroužkové nohavice uvazované ke spodkům. Osobně se domnívám že se jedná o chybné pochopení problematiky, kdy iluminátor znal soudobé uvazování hací, ale pravděpodobně neviděl oblékat urozeného oděnce do zbroje. Logicky se tedy mohl domnívat, že postup je stejný
Po mnoha peripetiích a omylech jsem dospěl k názoru, že nejpohodlnější (a tedy pravděpodobně i jedna ze správných variant) je využití pevné "vesty" pod spalnieř. Mám koženou vestu v délce k rozkroku, šněrovanou vpředu. Na tuto vestu pak zavěšuji jak kroužkové, tak i plátové nohy. Nejprve oblékám civilní oděv (spodní cot, bruchy, nohavice, boty), pak tuto vestu a na ni zavěšuji kroužkové podšívané nohy, pak oblékám spalnieř a dál kroužkovou košili atd. Nosím tak zbroj cca 4 roky a jsem spokojený. Váha je roznesená a nepřetěžuji pas a boky. Vesta mi umožňuje pohodlný pohyb včetně klekání a spodní zbroj se mi netáhne dolů a nepne. Je prakticky vypasovaná, takže dobře přiléhá na tělo i pod spalnieř.
Fotky jsou bohužel velmi staré a mizerné (i co do vybavení
) 
, ale pokusím se to o víkendu na turnaji nafotit a pak to případným zájemcům pošlu 
P.S. kroužkové nohavice mám v délce po koleno, stehno pak pokrývám další prošívanou nohavicí v délce po koleno.

Po mnoha peripetiích a omylech jsem dospěl k názoru, že nejpohodlnější (a tedy pravděpodobně i jedna ze správných variant) je využití pevné "vesty" pod spalnieř. Mám koženou vestu v délce k rozkroku, šněrovanou vpředu. Na tuto vestu pak zavěšuji jak kroužkové, tak i plátové nohy. Nejprve oblékám civilní oděv (spodní cot, bruchy, nohavice, boty), pak tuto vestu a na ni zavěšuji kroužkové podšívané nohy, pak oblékám spalnieř a dál kroužkovou košili atd. Nosím tak zbroj cca 4 roky a jsem spokojený. Váha je roznesená a nepřetěžuji pas a boky. Vesta mi umožňuje pohodlný pohyb včetně klekání a spodní zbroj se mi netáhne dolů a nepne. Je prakticky vypasovaná, takže dobře přiléhá na tělo i pod spalnieř.
Fotky jsou bohužel velmi staré a mizerné (i co do vybavení

P.S. kroužkové nohavice mám v délce po koleno, stehno pak pokrývám další prošívanou nohavicí v délce po koleno.
Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
http://www.bl.uk/catalogues/illuminated ... IllID=7105
Mám taky jeden takový vlašký oříšek- neviděl jste tady toto někde někdo?
Vůbec netuším co tím chtěl autor říci- jestli je to prošívka či nějaká jiná zbroj.
Mám taky jeden takový vlašký oříšek- neviděl jste tady toto někde někdo?
Vůbec netuším co tím chtěl autor říci- jestli je to prošívka či nějaká jiná zbroj.
-
- Stálý přispěvatel
já bych to s dovolením viděl na snahu o zpodobnění destičkové zbroje, aniž by ji kdy autor někdy viděl
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.
Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.
Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM