Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Wothan píše:A kamenec koupím v drogerii? Obě skalice není problém sehnat, ale přiznám se, že kamenec jsem nikdy nekupoval.
:roll: V Liberci nedaleko Fugnerky... kupoval jsem ho tam v pytli v lete :wink:
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tam jsem plánoval zajít zítra až půjdu vyzvednout ženu z práce, dělá vedle. :wink:
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Pampalíny: Je možný nejak zabránit zešednutí (popř. zezelenání) bezinek? V mim případě to bylo hrozně rychlý (přes noc). Podařilo se někomu z vás dosáhnout modré či fialové barvy po barvení bezinkami?

Jestli jo, tak jak? :)
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Při každém barvení dospívám k názoru, že je to alchymie. Spousta barev např. zešedne, když je vaříš dlouho! Chce se držet přesně postupů.

Já mám z bezinek (ale chebdí) barvenou kůži, kost, hedvábí (velmi nestálé rozložení barev) a vlnu. Zešednutí i na přímém slunci by mělo trvat minimálně několik dnů/týdnů (oproti jiným barvám, které vydrží stovky let je to málo). Takže proces opakuj - mně to přijde jako, že jsi dal málo barvy či co a napovrch ti vylezla zoxidovaná měď - v jakém kotli že jsi to vařil?
ale to spekuluji.
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Bezinky mi chytly fialově pokaždé, na len i na vlnu. Len trochu zmodral poté, co jsem ho několikrát vyprala (ve studené vodě), červené odstíny mizí jako první. Z tmavěfialové vlny mi máma udělala hnědozelenou když mou tuniku omylem přidala do prádla, co se vyvářelo.

Postupů se už moc nedržím, spíš se snažím zjistit, co to udělá když...

O tom, že se dá nějak z bezinek získat zelená, jsem ale slyšela už z několika zdrojů, takže to asi nebude zázrak.
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Jak jsi dosáhla té černé??? To mě hodně zajímá.
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

A jakou látku? Vlnu nebo len? A jak zhruba dlouho? Stačí hrubý odhad, hodiny, desítky hodin... Dávala jsi tam nějaký podezřelý ustalovač? A jak je ta barva trvanlivá, vypírá se hodně?
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

No nedávno se tu po černé kdosi celkem silně pídil...

Na zvěrohodnění barvy mám osvědčený peroxid vodíku, ten slaboučký z lékárny. Je to v podstatě stejný princip jako když se bělí prádlo na slunci, jenže rychlejší.

S mraženýma plodama zkušenost nemám, sušené fungují perfektně i po několika letech.
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Psí vlna? Máte nějaký speciální plemeno vhodný k výrobě vlny? (Něco jako specializace Chou Chou v číně na maso :badgrin: )

Pampalíny: Vařil sem to ve smaltovanym hrnci (2 hodiny bezinky + CuSO4, scedit a pak 0,5h vařit len v nálevu). Včera sem barvil znova a zase to chytlo do hněda (teď to snad bude tmavší). Myslíš, že by to mohlo bejt taky tim, že je to plátno dost režný a nebělený? :-k

Rozzarka: Černá je super :biggrin:

Na fialovou asi udělam novej nálev.
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Máte někdo zkušenosti s malováním mandlového štítu potaženého pergamenem?

Chci vyzkoušet vaječné bílky s mletou křídou na bílou a bílky se sazemi na černou.