Pampalíny: Je možný nejak zabránit zešednutí (popř. zezelenání) bezinek? V mim případě to bylo hrozně rychlý (přes noc). Podařilo se někomu z vás dosáhnout modré či fialové barvy po barvení bezinkami?
Při každém barvení dospívám k názoru, že je to alchymie. Spousta barev např. zešedne, když je vaříš dlouho! Chce se držet přesně postupů.
Já mám z bezinek (ale chebdí) barvenou kůži, kost, hedvábí (velmi nestálé rozložení barev) a vlnu. Zešednutí i na přímém slunci by mělo trvat minimálně několik dnů/týdnů (oproti jiným barvám, které vydrží stovky let je to málo). Takže proces opakuj - mně to přijde jako, že jsi dal málo barvy či co a napovrch ti vylezla zoxidovaná měď - v jakém kotli že jsi to vařil?
ale to spekuluji.
Bezinky mi chytly fialově pokaždé, na len i na vlnu. Len trochu zmodral poté, co jsem ho několikrát vyprala (ve studené vodě), červené odstíny mizí jako první. Z tmavěfialové vlny mi máma udělala hnědozelenou když mou tuniku omylem přidala do prádla, co se vyvářelo.
Postupů se už moc nedržím, spíš se snažím zjistit, co to udělá když...
O tom, že se dá nějak z bezinek získat zelená, jsem ale slyšela už z několika zdrojů, takže to asi nebude zázrak.
A jakou látku? Vlnu nebo len? A jak zhruba dlouho? Stačí hrubý odhad, hodiny, desítky hodin... Dávala jsi tam nějaký podezřelý ustalovač? A jak je ta barva trvanlivá, vypírá se hodně?
No nedávno se tu po černé kdosi celkem silně pídil...
Na zvěrohodnění barvy mám osvědčený peroxid vodíku, ten slaboučký z lékárny. Je to v podstatě stejný princip jako když se bělí prádlo na slunci, jenže rychlejší.
S mraženýma plodama zkušenost nemám, sušené fungují perfektně i po několika letech.
Psí vlna? Máte nějaký speciální plemeno vhodný k výrobě vlny? (Něco jako specializace Chou Chou v číně na maso )
Pampalíny: Vařil sem to ve smaltovanym hrnci (2 hodiny bezinky + CuSO4, scedit a pak 0,5h vařit len v nálevu). Včera sem barvil znova a zase to chytlo do hněda (teď to snad bude tmavší). Myslíš, že by to mohlo bejt taky tim, že je to plátno dost režný a nebělený?