Barvení
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

Docela málo, o víkendu jsem se díval na recept a bylo to 1,5 polévkové lžíce na 200 až 300 gr vlny (tu vlnu si teď z hlavy nepamatuji). to bylo méně než jsem dříve dával a evidentně to stačilo.Wothan píše:Dík, zkusím - ještě kolik asi tak té skalice na 1l vody?
Ovšem na 300gr vlny použiješ více než litr vody takže na litr vody nevím (zkusím se večer podívat) .
Já ještě dělám to, že po barvení námok stočím do PETek a příště zase použiji (stejně tak kamenec). Takže dávám i vyšší koncentrace.
To mi připomíná - kde sháníte kamenec? Já mám asi 25 kg kamence, co se používá na zahradu (ale prášek je na nic). Pak mám krystalický a ten je super, ale mám ho málo a kupuju ho přes net (balení má 100gr - a to je není ani na kilo vlny).
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

-
Kain
- Stálý přispěvatel

Tenhle týden chci prubnout ten šafrán. Jak doporučuješ namáčet to hedvábí před barvením, kamenec nebo skalice? A ustalovač by snad šel ocet, nepříliš koncentrovaný roztok...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
Boza
- Stálý přispěvatel

-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

Kamenec podporuje ustálení žluté popř. žlutozelené barvy. Mám to odzkoušeno a mohl bych někde vyhrabat vzorek kopřiva bez smáčedel (mírně žluté) s kamencem (žluté s mírným zeleným nádechem) a tmavě zelené se skalicí.
Kamenec bych použil pouze krystalický na námok a vysušení, vyprání v čiré vodě a zase vysušení - jinak to bude světlé!
Kamenec bych použil pouze krystalický na námok a vysušení, vyprání v čiré vodě a zase vysušení - jinak to bude světlé!
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

MOŘENÍ
Spotřeba - (je to spíše na bavlnu, takže na len je třeba všude mírně přidat):
Kamenec: na 100gr 4 polévkové lžíce a 1/2 lžíce sody. Dát do 18l vody, přivést k varu, rozmíchat a vložit len. Nechat stát 24 hodin. Vymáchat. Usušit.
Na barvy: světlé odstíny
Modrá skalice: na 100gr 1 polévkové lžíce a 40ml octa. Dát do 10l vody, přivést k varu, rozmíchat a vložit len a vařit 30 minut. Nechat stát 2 hodiny. Vymáchat. Usušit.
Na barvy: obecně modré a zelené barvy
Zelená skalice: (pozor zhoršuje kvalitu materiálů) na 100gr 1/2 polévkové lžíce. Dát do 10l vody, přivést k varu, rozmíchat a vložit len a vařit 30 minut. Nechat stát 2 hodiny. Vymáchat. Usušit.
Na barvy: temné odstíny
Tanin: 100gr kůry či duběnek rozdrtíme a macerujeme 30 minut v 10l vody při mírném varu (ideálně však 2-3 měsíce). Přefiltrujeme a vložíme 500gr lnu na 24 h. Vymáchat. Usušit.
Na barvy: tlumená žlutá, tlumená červená, hnědá
[/b]
Spotřeba - (je to spíše na bavlnu, takže na len je třeba všude mírně přidat):
Kamenec: na 100gr 4 polévkové lžíce a 1/2 lžíce sody. Dát do 18l vody, přivést k varu, rozmíchat a vložit len. Nechat stát 24 hodin. Vymáchat. Usušit.
Na barvy: světlé odstíny
Modrá skalice: na 100gr 1 polévkové lžíce a 40ml octa. Dát do 10l vody, přivést k varu, rozmíchat a vložit len a vařit 30 minut. Nechat stát 2 hodiny. Vymáchat. Usušit.
Na barvy: obecně modré a zelené barvy
Zelená skalice: (pozor zhoršuje kvalitu materiálů) na 100gr 1/2 polévkové lžíce. Dát do 10l vody, přivést k varu, rozmíchat a vložit len a vařit 30 minut. Nechat stát 2 hodiny. Vymáchat. Usušit.
Na barvy: temné odstíny
Tanin: 100gr kůry či duběnek rozdrtíme a macerujeme 30 minut v 10l vody při mírném varu (ideálně však 2-3 měsíce). Přefiltrujeme a vložíme 500gr lnu na 24 h. Vymáchat. Usušit.
Na barvy: tlumená žlutá, tlumená červená, hnědá
[/b]
-
Pampalíny
- Stálý přispěvatel

Wothan píše:A kamenec koupím v drogerii? Obě skalice není problém sehnat, ale přiznám se, že kamenec jsem nikdy nekupoval.
Já kupuji skoro vše přes Net (nedostetek času a taky se z hor prakticky nikam nedostanu). Poslení a zatím nejlepší na barvení jsem kupoval zde - http://via-rek.cz/detailprodukt.php?p=20 ale má to jen 70gr; cenu si nepamatuji ale bylo to pár korun (chce jich ale koupit alespoň 10 :c)
Tady je třeba 0,5kg za 50,- Kč ale nevím v jaké kvalitě to je...
http://www.patro.cz/objects/1074452644. ... 1056986436
Kamenec lze kopit i zde - http://www.bekos.cz
Všem kteří budou kupovat kamenec doporučuji (pokud ještě nemají) si přikoupit i obě skalice. zelené stačí 0,5-1kg a zelené tak 1-2 kg (to vám musí stačit na celý život)