Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Když už jsme u těch maďarských sferokonických přileb typu černá mohyla, zřejmě byla nalezena další. Narazil jsem na ni v aukci na Herrmann Historica http://www.hermann-historica.de/auktion ... b=A-50.txt .

Jedná se o velmi podobnou čtyřdílnou přilbu, akorát hrot přilby s tulejkou pro chochol má odlišný tvar.

Tady jsou obrázky

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Jenne
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenne »

K cemu slouzila ta ocka pri spodnim okraji prilby ? To vidim poprve...
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Na barmici.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Jenne
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenne »

Hmm...a jakym presne zpusobem ? Myslel jsem ze barmice se nejcasteji pridelavala do tech proseknutych/provrtanych otvoru pri okraji a to zevnitr ve stejnem miste joko vnitrni vycpavka prilby,tyto ocka jsem jeste nevidel nebo jsem si jich jen jinde nevsiml...
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

Ak sa tu už spomínajú tie franské helmy, ich jazda mala často tiež s barmicou. Aj tá je použiteľná pre Slovanov vo VM? To by ma prekvapilo.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Dá se těmi očky buď protáhnout drát na který se ta barmice uchytí nebojsou-li větší tak třeba kožený řemínek. Způsobů uchycení závěsu je vícero - může být napleten přímo do otvorů ve spodní straně přilby, může být připojen pomocí dalších, třeba bronzových prořezávaných segmentů, pásků, nebo koženého k přilbě přinýtovaného řemínku apod.
Jenne
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jenne »

Oook,diky.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

had: neboj, šavli máš určitě jinou, já nemám maďarskou, ale zřejmě bulharskou či pečeněžskou :) Neplánuju stavět Maďara, jen si ke Slovanovi přidávám pár východních importů. Západní a severské má kdekdo, tak mi to přijde jako vhodné oživení.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Scar píše:Ak sa tu už spomínajú tie franské helmy, ich jazda mala často tiež s barmicou. Aj tá je použiteľná pre Slovanov vo VM? To by ma prekvapilo.
Helma přímo z VM není máme jen helmy, které jsou poblíž, franská je jedna z možnoswtí, ale je třeba dobře uvážit ke komu ji použít.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Ad Knecht: Myslíš tu šavlu z Nemilan? Mám konzervátorskou zprávu, včetně rentgenu, rozboru materiálu pochvy a spektrální analýzu nákončí. Původně jsem ji chtěl dělat já, ale co už, raději ten Ulfberht. Hodně štěstí.