Předměty denní potřeby

Obchod a výroba

Moderátor: Joe

cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Ještě se vrátím k těm brkům - mám se Vitano po nějakém čápovi doma podívat?
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

No, pokud se ho chceš zbavovat... :-) Určitě neodmítnu. Já mám teď doma svazek nějakého dravce, ale ještě jsem je nezkoušel
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Konopný papír jsem si pořídil především proto, že nic vhodnějšího jsm neobjevil. Myslím, že mohl být vyrýběný stejně jako lněný, tedy z použitých tkanin.
Do běžných tkanin se konopí používá až dnes, a i to v omezené míře. Vzhledem k hrubosti vláken je totiž konopí vhodné především, pro lana, provazy a technické textilie (např plachty). Určitou renesanci prožívá nyní především díky "ekologii" - úmyslně píšu do uvozovek.
K označení Manila Paper, podle mě jde o papír vyrobený z určidé odrudy konopí pěstované na Filipinách. Usuzuji podle toho, žese název Manila používá i pro určitá lana.
Přesně tak, původ názvu je v manilském konopí, nicméně nejde o druh vyráběný pouze z filipínského konopí. Ten název je podle mne i v ČSN, je to prostě "terminus technicus". A pokud se týká lan, tam je souvislost zřejmá - viz výše.

BTW jsem objevil i zmiňovaný "hemp act", který ovšem nebyl v Connecticutu 1640, ale v New Hampshire 1699 a nařizoval pěstování konopí právě pro účely námořnictva !! Jiný dokument jsem nenašel, což je trochu s podivem.Viz:
Lot 10 - 1699 (c.) New Hampshire Hemp Act, handwritten original copy of the act that was passed sometime in 1699 promoting the planting of hemp to support the British Royal Navy.
kliknutím na obrázek lze zvětšit:
Obrázek
Naposledy upravil(a) peggy dne úte 05. zář, 2006 12:19, celkem upraveno 1 x.
Peggy, Trappers´Corral
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Takže ještě přidám odpověď na dotaz ohledně posýpání:
Dotaz:
Hele, co se podle tebe používalo do posýpátek při psaní?

Re:
Jemnej plavenej písek, dokonale vysušenej. Pokud měl slušnej obsah slídy, tak tlustějc napsaný písmena v matrice (18.stol.) dodnes házej na sluníčku prasátka. Někdy jsem měl podezření na mořskej - některé větší úlomky (zrnka) vysypané z vazby matrik pod lupou vypadaly jako úlomky mušlí, většina materiálu byl ale běžný, hodně jemný říční písek. ve vazbě (podobně jako na pánvi při rejžování) uvázly ale spíš ty nejjemnější těžší složky.
S.
Peggy, Trappers´Corral
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Takže vyrazím k řece :-) Teď už jen tu "cukřenku" :-)
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

až se zase dostanu do Polsky, přivezu si pixlu baltskýho písku... :biggrin:
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Kotlíky, hrnky, feldflašky apod. - ozval se mi klempíř ochotnej vyrobit LH feldflašku - http://www.aa.cz/kochlik/

Dobrý je, že je z Prahy v dosahu MHD. Sice teprve dohadujem objednávku, ale až budu mít v ruce hotovej výrobek, hodím sem fotku. (chci si nechat dělat francouzskou čutoru ze sedmiletky)
nataniel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od nataniel »

Ja by som mal záujem o anglickú čútoru zo sedmiletky. V akej cene je ich ochotný výrábať ? Vedel by vyrobiť aj medené pocinované náradie ? Dík
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Cenu ještě neznám, ale popravdě řečeno mě až tak nezajímá :mrgreen:
Hlavně že je ochotnej dělat i drobný zakázky. Měděnej cínovanej plech prý není problém, budu s ním jednat počítám někdy v půlce září, teď jsem mimo Prahu. Teda pokud mi Vitana dodá rozměry tý francouzský felíny... :p
Je potřeba nákres - stačí od ruky - a rozměry, aby věděl co vyrábět. Ale samozřejmě čím víc podkladů, tím líp.
Na to nářadí se pozeptám - co by to konkrétně mělo být???
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Ona ta flaška co máme je stejná jak anglická, resp. z ní vychází.