Hranice LH

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No od té doby co jsem s sebou začal vozit do stanu postel a vlněné houně, už ten spacák nepotřebuju. Problém ovšem je že musím nějak dojet tam a zpátky což chce auto, čili an vandry to samozřejmě není. Na druhou stranu dneska už se na vandry dostávám jen výjimečně a pak s sebou tahám obvyklou směsku starého vojenského vybavení (vzor 60) apod. Pamatuju si když jsem začínal - tahal jsem staré německé tele, nic se do něj nevešlo a bylo těžké i prázdné a na tom visela spousta zbytečných krámů. Další extrém byl když jsem už nenosil skoro nic - usárnu, deku, hrnek... to ovšem zase odnášely klouby což začínám cejtit bohužel až teď...za všechen nerozum mládí, jednou zaplatit se musí :wink: No a pak se to ustálilo na nějakém rozumném kompromisu...a prakticky jsem přestal na vandry jezdit, anžto mi tohle hobby sebralo zbytek volného času. Dneska jezdím s malým sem tam, někdy aby to taky zažil.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

AWE: Nepodceňuj :wink: To, že se ti dneska vybodnu na to, abych šel na XY km vandr v botách a ne v mokasímech neznamená, že jsem to nedělal. Také to neznamená, že v nich nechodím. Řeším to prostě podle toho, co hodlám podnikat, a jaké je počasí. Letošní léto díky počasí jsem chodil jen v mokasínech - čili je vůbec nezavrhuji a rozhodně jsou lepší do terénu než nějaké sandále. Rozhodně bych ale s tebou móóóc polemizoval o tom, že mokasímy jsou pro nás bělochy lepší než pevné boty (kanady zrovna mezi ty pohodlné ale nepočítám :wink: ). Jo, zviknout se dá na všechno :) kor když ti nic jiného nezbývá. I na mokro v botech. Ale proč se mám trápit, když mám doloženo, že nakonec i ty pevné boty mohu mít, aniž bych tím porušil dobovost ? :? Tohle jsem měl na mysli. Jedna věc je si dokázat, že to dokážu také a jiná je kolikrát si to potřebuješ dokazovat. Tady nejde o lenost (i když vlastně svým způsobem jo), ale o to, že po čase toto přestaneš řešit. Přesněji, přestaneš to považovat za důležité. I u nás máme lidi, kteří aby si dokázali, jak jsou dobří, tak se dokonce v zimě záměrně brodí potokem. :badgrin: Marně jim říkám, volové, dopadnete jako my, čili revma jako prase a to právě z těchto experimnetů (a bacha - to myslím doslova a je to žůžo, skoro jako zuby :twisted: a bacha a to dělá ten ten rozdíl u mladých nadšenců a nás dědků - projevuje se to až po 15-20 letech) Mimochodem, nebyla snad nečastější příčina smrti právě podchlazením? Nicméně i já zastávám názor, že by si co se dá měl každý alespoń jednou vyzkoušet. Vrámci bezpečnosti a zdravý bach ale netval na každý kravině. Děláme to jako hobby a ne proto aby jsme ze zničili ne :wink:
Joe M.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No když jsme u těch sandálů...římské legie propochodovaly ve svých caligách svět od Skotska po Arábii, od studené Germánie po rozpálené africké písky :wink:
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Jo, to je právě ten rozdílek :wink: Awe je Indián a ti jinou obuv neměli :badgrin: Já jsem ale běloch a tak mám jiné možnosti. Také mi nejde o to si dokozovat, že to vydržím, protože vím, že ano. Mám-li tedy možnost použít něco komfortnějšího, tak nebudu blbej a použiji to ne :wink: Ono je třeba ale říci, že těch typů mokasínů bylo víc, včetně s tvrdou podrážkou, tak že i to se dá vychytat. Zrovna ty Římské sandále vychytané byli - viděl jsem to někde na obrázku.
Joe M.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Joe píše:kanady zrovna mezi ty pohodlné ale nepočítám :wink:
Já jo, nesmí to ale bejt model á la Československá lidová armáda (ty jsem měl taky - a už nikdy víc :twisted: !). Před pár lety jsem potkal odlehčený kanady údajně model SAS. Pohodlnější pevnou obuv jsem v životě neměl, a to už jsem na vandrech oddělal jak farmářky, tak starý pohorky.
Vzhledem k tomu, že je to kožená bota, přijde i to furt mnohem přijatelnější než goretexová komerce, o poměru cena/výkon nemluvě.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Já ty nové modely kanad nezmám - jsem dítě totality :badgrin:
Joe M.
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

cossack píše:Když to tady takhle pročítám, napadlo mně, že by se šikl nějaký článeček kterak pohodlně skotačit v drsné zimní krajině zcela podle LH pravidel.
Párkrát už jsem o tom přemýšlel, ale ve společnosti indiánů a traperů, kde se standartně pohybuji, by to bylo nošením dříví do lesa. Kdyby ovšem byl mezi raněstředověkými evropany zájem....
Ja by som záujem o ten článok rozhodne mal, nakoľko s tým nemám žiadne skúsenosti a nechcel by som na to doplatiť niekedy uprostred noci v tuhej zime mierneho podnebného pásma. :wink:
Ak je to ale možné, tak so všetkým, vrátane prepravy všetkých tých tepelných izolátorov. Teda aj to, či používali iba sane, alebo aj vaky (ruksaky) v ktorých mohli tie zrolované vlnené deky a kožušiny nosiť. Hmm, to ale všetko asi nedáš dokopy, ako indián. :(
Doktor

Příspěvek od Doktor »

Jen pár poznámek:
dovedu si predstavit košili z ručně tkané látky a ručně šitou. ale nedokážu si tak představit stan. Jednak by byl šíleně drahý, druhak by měl menší životnost(nebo větší nároky na údržbu), třeťak by nebyl impregnovaný nebo by byl impregnovaný nějakým nevábným eklhaftem takže by ho nešlo skladovat doma.
Středověk nedělám proto, že nosím brýle a bez nich můžu tak maximálně imitovat slepce. Brýle nebyly úplně běžné ještě za rokoka, ale už aspoň byly obecně známé. Jenže kde sehnat brýle vyrobené dobovou technologií? Mám jedny, které odpovídají tvarem, ale nikoliv použitým polotovarem.
V podstatě totéž platí o flintách-vyrobené dobovou technologií by neprošly zkušebnou.
Materiály jsou dnes úplně jiné. Nebo si fakt myslíte že železo např z roku 1750 má stejné metalurgické složení jako aspoň některé jedno dnešní? Houby! Neustálou recyklací je v železe hromada legur které tenkrát ani neznali!
Zásadní otázka?: dochovala se daná věc v muzeu proto, že jich byly mraky a jedna prostě přežila dodnes, nebo proto, že byla vzácná a proto stálo za to ji opatrovat a uschovat?
Jak běžné byly "dálkové" obchody? Je prokázáno, že přemyslovská Praha znala citrusy. Jaká je pravděpodobnost mexického zboží u velkých jezer a naopak?
Myslím, že hoby dělám proto, abych si vyzkoušel historii na vlastní kůži,a strojově šitou košili propotím úplně stejně jako tu ruční.(a strojové šití je pevnější a tudíž tu strojovou tak snadno nerozdrbu), ale na slavnostní příležitosti si oblíkám tu ruční.
Museli jsme změnit střelecká pravidla protože jsme se tak zdokonalili v rychlosti používání zbraní, že docházelo k samovznícení prachu v hlavni. Zatímco tenkrát to brali jako běžnou nehodu patřící k životu(jako my dnes autonehodu) dnes si my "ztráty" dovolit nemůžeme, a tak teď nabíjíme sice bezpečně ale ne čistě ve stylu LH.
Podobné je to s těmi spacáky. Mám ho ušitý podle ruského způsobu, ovšem nikoliv z medvěda,ale z koček. Takže vlastně není LH, ale doplněný dekou ničí jemnocit neuráží. Stejně mi v zimě bývá zima. A to jsem chlap. Vůbec se nedivím ženskejm, že jim je zima ještě větší, když všechny mají ten svůj kožíšek roztržený(jak tvrdil jeden starý tremp) a navíc se ho i zbavují (jak jsem si letos všiml já). :lol: DOK
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Brýle máme doloženy nejméně už v 15.st. - jen si teď nevybavím obraz na kterém je jedna z postav má. je to takový dost neohrabaný cvikr v masivních obroučkách, snad ze dřeva snad z olova, už nevím. Nicméně máš pravdu že to v té době samozřejmě nebyla běžná věc.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

DOKTORE, ty aby sis neodpustil nějakou sexistickou poznámku nakonec... :-)
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine