Přilby raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Na té výstavě v Hk zdaleka nebude všechno, ono domluvit se s určitými institucemi na zapůjčce je docela problém. Navíc některé věci se hned tak jenom nepůjčují, a když, tak už musíš mít prachy - třeba olomoucká přilba měla být pojištěna přibližně na 2 milióny eur atd.Navíc na těch ruských stránkách (´dajně Schlossburg) byla ještě právě olomoucká přílba.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

[quote="Scar"]Môžem sa spýtať či niekto nevie čo za typ helmy označuje poľské slovo Szyszak, a ďalšie Szłom? Sú to helmy na týchto obrázkoch a neviem o nich nič. Rád by som vedel kto ich používal (národ, ale aj hodnosť). Díky moc.

Szlom je termín pro přilby v ruštině a polštině, význam stejný jako helm. Szyszak je dle mého názoru výraz pro sferokonickou přilbu s výrazným hrotem, jako szyszaky jsou označovány husarské přilby ze 17. st. /polsko/, nebo přilba z Taganči, Rusko, které mají dlouhý "hrot" a typický tvar. Jinak ta první přilba je Gnězdovo 2, 10. st., rusko, ta druhá Giecz, Polsko, asi 10-11. st., oboje už tady bylo prezentováno.
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

Pre územie VM, pri zachovaní doby sú ale nepoužiteľné, je tak?
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Je. I když je otázkou přesná datace Gnězdova 2, jestli nespadá až do 9. st., takhle z hlavy si nejsem úplně jistý.
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

Je nepoužiteľná alebo pužiteľná? :shock:
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Je to nepoužitelné spíše kulturně, než dobově. Mi se taky líbí, ale je to mimo mísu:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

Gniezdovo (Rusko) ja datované do 9. - 10. storočia a to je obdobie ktoré chcem aj robiť. Kultúrne aj dobovo to sedí, ale v porovnaní s helmami nájdenými na VM sú iné. Preto sa ich trochu bojím. Dali by sa ale skombinovať tie prvky, mám ale takú zvláštnu predtuchu, že mi to zrovna neodporučíte. :wink:
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Hele, my nejsme zas takoví arbitři. Jestli máš nějakou představu, tak je to nakonec tvoje věc. Jerstli tě na akci s tou helmou pustí? Pustí. Jestli se ty sám budeš cítit jako velkomoravan? Z tvého příspěvku cítím, že ne. No a pro koho to děláš? Ty si sám odpovídáš:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Osobně se mi šišák pro VM nezamlouvá.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

je to 10.století a já nemám nic proti, pro VM dle mého názoru použitelné.(a zvlášt s kombinací lamelové zbroje).