Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Volkolak píše:Máte někdo střih na BATVAT? Pošlete mi ho prosím na mail. Dík!
podívej se na stránky Catány http://www.kostym.cz a hledej ve střizích. Měj ovšem na paměti, že každý střih si musíš upravit na sebe, takže vše je jenom orientační :wink:
Ich dien!
Arannka
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Arannka »

Pokud budeš šít ze silnější látky, nebo z více vrstev (2 vrstvy dyftýnu jsou ještě OK), musíš u toho dvojdílného střihu udělat v nejvyšším místě nástřih. Asi bych spíš doporučila trojdílný střih. Ten ale nemám odzkoušený.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Já mám odzkoušené oba, fungujou. Snadný je dvojdílný, z tlustší lněné látky (dyftýn = fuj), vycpaný něčím. Prefejuju vatelín před LH vlnou, protože to chci občas vyprat. Ale svou novou helmu asi vyložím vlněnou plstí, která se prát nebude:-))

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

Ohledně vycpávek mám zajímavý návod od Ibn Munkíze (zhruba pol.12. stol.) Pokud si dobře pamatuji preferoval směs vlněné plstě,zaječích chlupů a mám pocit koňských žíní.Bylo to sice v souvislosti ze zbrojí, ale princip byl asi stejný. Zkusím se na to ještě podívat....
Arannka
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Arannka »

Co jsem viděla, tak dobře funguje místo batwatu lanová čapka a navíc se dá použít i samostatně.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Na ja, to ale vložkoval svrchní kroužkovku, aby se tlumila a klouzala po té spodní, jemné, jestli si dobře pamatuju...ale klouzavý efekt je pod helmou nežádoucí:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

jistě, ale když je to zašité mezi dvě látky, tak to asi klouzavý efekt mít nebude , nicht wahr?
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

To pak ale stačí ta levná vlna :-)

Pravoslav, Orcae Ita
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Mám z vlněné plsti krzno pod zbroj, které nosím místo prošívanice, pod kroužkovou kapucí nosím jen vlněnou čapku, ale zase je pravda že mám polstrovanou přilbu.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

chlupy ze zajiců a koňské žíně, taky nejsou zrovna hogo fogo, ale dle vkusu každého soudruha