Zbraně raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Pazourek

Příspěvek od Pazourek »

Prasklo to asi ve 3/4 délky
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Mám pocit, že tuším, co ti řekne:-) Každopádně nevěš hlavu, zmetek občas vyrobí každý. Jestli to moc dobře neumíš, jeď na kurz...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
PeZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od PeZ »

Jasan je hajzl, stačí malý souček nebo přeříznout vlákna na hřbetu a začne se rozjíždět. Follow the string, aneb po vláknech, po vláknech a tu třetí poučku jsem zapomněl.
Pazourek

Příspěvek od Pazourek »

Po vlákně.. o to jsem se snažil, ale asi málo,vzhledem k výsledku. Ještě bych to viděl na pár nepovedených pokusů a pak možná nějáký kurz. Každopádně dík z radu pánové.
Davis
Nováček
Nováček

Délka kopí

Příspěvek od Davis »

Žádost o radu - časem chci vyrobit tato kopí: Jezdecké kopí z období křížových výprav do Palestiny s trojúhelníkovým praporcem, keltské a slovanské kopí pro pěšáka. Materiálem pro ratiště bude jasan. Jak dlouhé by mělo být jezdecké kopí? Není délka 3m pro jezdce málo? Slovanské a keltské kopí pěšáka jak dlouhé?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

3 - 3,5m by mělo stačit.
Pazourek

Příspěvek od Pazourek »

Otázka, co kde sehnat:
konkrétně velkomoravskou bradatici(kousek vzadu jsou fotky z Mikulčič). Zajímalo by mě, kde a u koho by jste to obstarávali vy. Kontakty na nějáké konkrétní osoby (asi kováře, he? :) ) LH by asi byla celá kovaná,že (ne litá), takže i cena by mě zajímala. Za obrázek hotového výrobku bych byl úplně nejvďečnější. Předem díky moc
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No kovaná a zřejmě by měla mít i vevařený ocelový břit do měkkého jádra.
Pazourek

Příspěvek od Pazourek »

A tato sestava je běžnému smrtelníku dostupná? Aby to nebylo neco jako mec s damascénskou čepelí :shock:
Jak to sehnat? Co používají dnešní Velkomoravané?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Samozřejmě, máme takové sekery. Jen budu muset kováři ukázat jak přesně mají ty bradatice vypadat ve všech pohledech.