Hranice LH

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

No, ono to asi zase tak jedno nebude, jináč by jsme se o tom tady nedohadovali že :wink: :twisted: V obecné rovině ale souhlas. Možná to zbitečně rozvádíme, ale je fakt, že nějak se to pojmenovat musí a osobně si myslím, že těško by jsme pro to vymysleli něco lepšího a výstižnějšího. Myslím, že v tomto sporu nebude.
Joe M.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

JJ, můj věčný údiv nad EA :-) Pro EA vědce tam, kde končí EA, začíná civil. Pro mě je to nepochopitelné. Jednak z marketingového hlediska (předvádět RS řemeslo v teplákách je divácky méně atraktivní, o pravěkých kostýmech nemluvě... :wink: ), jednak se omezují o důležité poznatky. Tedy, když postaví zemnici a pak v ní zkoušejí spát ve spacáku a svetru, není to IMHO ono. Nebo jsem viděl bubínek, ručně dlabaný, potažený surovkou, svázaný umělohmotným provázkem. Estét ve mě se bouří, byť výsledku experimentu bylo jistě dosaženo.

Na druhou stranu mají úžasnou trpělivost i s detaily, vědecké i materiální zázemí a zdokumentované výsledky...myslím, že LH a EA se v mnohém překrývají, ale největší rozdíl je v přístupu. Cílem EA je primárně vyrobit košili, utkat, ušít, zdokumentovat. Cílem LH je mít tu košili (pro někoho i ji vyrobit) a nosit ji, cítit se v ní tak, jako před tisícem let...
Když jsme měli takový malý počin v CEA ve Všestarech, mám pocit, že obě strany koukaly a měly si co říct...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Métá?xestse Ohnéssese »

Myslím kluci, že tahle diskuse je fajn, ale ať si nakonec budete říkat jak chcete, stejně Vás sousedi budou mít za magory :biggrin: :mrgreen: :biggrin:

Se mně včera sousedka ptala co mi dala manželka k narozkám, a když jsem popravdě řek´, že mi objednala surovku z kravičky.... :mrgreen:
myslím, že s LH, AE, OH a čímkoli dalším už neuspěju :-) a jsem pro ní prostě magor, ať si říkám jak chci :biggrin:
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Richard
Nováček
Nováček

Příspěvek od Richard »

S letošníma narozkama jsem na tom podobně.
Myslím si, že už jenom fyzická účast na akcích některých z nás dříve narozených je samo o sobě částečné oživování historie.. :wink:
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

No především ale musí být k EA - experimentu nějaký důvod. Ušít košili není důvod - známe tkaniny a celou technologii, nic moc nového zřejmě neobjevíme, čili to je asi spíš o LH. Jinak ale jasně, chápu že to měl bejt příklad za všechny :biggrin: Ale ona si spousta lidí opravdu myslí že tím že dělají dobová řemesla v dobovém oblečení dělají EA.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

To, že jsme za magory je stará věc :badgrin:
Joe M.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Podle mne musí k prolínání EA a LH logicky občas docházet. Je ale pravda, že o EA lze zjednodušeně hovořit jen tehdy, pokud se pustíme do něčeho, co se ještě nezkoušelo, a hlavně to má smysl jen tehdy, pokud to pak nějak zdokumentujeme. Že je při tom nutná aktivní spolupráce s případnými profiky je také nezbitné. Jenže toto se u nás moc očekávat nedá. Mnohdy mám dojem, že to je i tím, že nás neberou vážně - myslím v ČR. V naší oblasti, čili v USA je přístup jiný. Tam se s tímto obracejí právě na magory jako jsme My :twisted:
Joe M.
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Joe píše:Podle mne musí k prolínání EA a LH logicky občas docházet. Je ale pravda, že o EA lze zjednodušeně hovořit jen tehdy, pokud se pustíme do něčeho, co se ještě nezkoušelo, a hlavně to má smysl jen tehdy, pokud to pak nějak zdokumentujeme. Že je při tom nutná aktivní spolupráce s případnými profiky je také nezbitné. Jenže toto se u nás moc očekávat nedá. Mnohdy mám dojem, že to je i tím, že nás neberou vážně - myslím v ČR. V naší oblasti, čili v USA je přístup jiný. Tam se s tímto obracejí právě na magory jako jsme My :twisted:
Nooo, myslím, že je třeba taky se trochu víc zkusit jim ukazovat, či s nima začít víc komunikovat. Viz například teď na Veligradu, kde krom Kouřila a Galušky bylo ještě několik dalších. Všichni byly vybavením a různými věcmi velice příjemě překvapeni atd. Chce to jen víc s něma komunikovat a zkusit něco domluvit, pak už by to mělo jít. S tímsouvisí mnoho dalších věcí jako dostupne literatury atd. ona je dostupná, jen nevýme kde ji hledat. Ale toto už odbočuju od tématu.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Pozor :wink: já si nestěžoval :) To byl jen postřeh. Ono je to jinak. LH děláš prostě proto, že tě to baví. Chceš se co nejvíc přiblížit dané době a oboru či jak to nazvat. (Opakuji co je zde asi každému jasné :twisted: ) To tě logicky vede k tomu, že pak něco vyrobíš za podobných podmínek a v praxi začne používat, a vůbec nepřemýšlíš o tom, že toto by mohlo zajímat nějaké vědátory. Už třeba proto, že nemáme zmapováno, co už se v rámci oficiální EA dělalo a co ne. A popradě, ono je nám to fuk. Čili zájem by měl být opačný. A to nehovořím (již tu bylo naznačeno) o tom, že po delším užívání se někdy zjistí věci, které se při jednorázovém experimentu nezjistí.
Joe M.
Ježour
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Ježour »

=D>